Bli med Hans Erik Holmsen på timotei-tresking med CLAAS LEXION 530.
Botten gård, Rakkestad i Østfold
Vi treffer 17-åringen i det han kjører de siste skårene med timotei på gården Botten. Grunneier Kåre Melby har tatt plass i passasjersetet i LEXION-hytta, for selv om det er noen år siden han selv drev, er det jo artig å holde seg oppdatert.
– Det er sønnen til broren min som nå driver jorda, forklarer Kåre, som må hjelpe en litt usikker skribent med å plassere gården i riktig kommune.
– Dette er 100 prosent Rakkestad, forsikrer grunneieren, som forklarer at gården riktignok grenser mot Eidsberg.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Store innen leiekjøring
Driveren av jorda er altså Øyvind Melby, korn-, frø- og storfekjøttprodusent. Dette året er det første han leier inn tresking, og valget falt da på landbruksentreprenørfirmaet Holmsen Maskin.
– Jeg satt på med dem en tur tidligere, og synes det gikk så fint, så da ble det dem jeg ringte, fastslår Øyvind.
Holmsen Maskin har intet mindre enn to CLAAS LEXION, og kan således tilby rikelig av høstekapasitet når det trengs. Timotei-treskinga er det første oppdraget for Hans Erik, som allerede har mangeårig erfaring som treskersjåfør.
– Nå kommer det regn i morra, men når været blir pent igjen kjører vi i gang med begge treskerne, forteller Hans Erik.
SE VIDEO AV FJORÅRETS INNHØSTING MED TO LEXION-ER:
Skal treske 5 000 mål
Treskeren han kjører er en LEXION 530 fra 2007, hvor timetelleren viser mer enn 2 100 timer.
– Vi har vært veldig fornøyde. Etter tips fra forhandleren bytta vi en del lagre i fjor, men ellers har det ikke vært noe, forteller den unge treskerføreren.
De med god hukommelse husker kanskje at det stod «Holmsen Maskin» også på en tresker på Norwegian Agro-standen på Agroteknikk. I fjor kjørte de nemlig i gang en LEXION 750 TERRA TRAC, og selv om avlinga var heller laber, rakk treskeren å gå 100 timer før den ble rengjort og polert opp før utstillinga.
– De er begge enkle å betjene og det er fint å kjøre denne, men en merker jo at det er en ganske stor forskjell mot den nye 750’n, smiler Hans Erik.
At valget falt på en ny CLAAS, som for øvrig erstattet en LEXION 440, begrunner han i de gode erfaringene med merket, men også oppfølgingen fra forhandleren.
– CF Maskin og Østfold Traktor, du får jo ikke noe bedre enn det, mener unggutten, som ser fram til å treske 5 000 mål i år.
SE STORT BILDEGALLERI NEDERST I ARTIKKELEN
Treskes to ganger
Når det gjelder avlinga av timotei, håper Øyvind Melby på 80 kilo per dekar.
– Får du 100 kilo er det veldig bra. Det ligger vanligvis et sted mellom 60 og 100 kilo.
Om lag halvparten av avlinga høstes ved første tresking. Vannprosenten ligger på om lag 35 prosent ved tresking, men frøene tørkes ned til 12 prosent før det senere blir levert. Sorten Øyvind dyrker er Grindstad, en norsk sort som nå har passert 100 år, og som for øvrig også er 100% «raksting», med opprinnelse fra Rakkestad-gården Grindstad.
– Åkeren var veldig ujevn, men alt som stod inne på skiftet var klart. Nå er det om å gjøre å få blåst på det med en gang, og vi tømmer stadig vekk små klatter over i hengeren så det ikke går varmt, forteller frødyrkeren.
Øyvind forteller videre at frøtresking er en kunst hvor mange parametere spiller inn.
– Det er viktig med skånsom tresking. Vi kjører slageren veldig pent for ikke å ødelegge frøets spiredyktighet. Periferihastigheten på slageren skal ikke være mer enn 15 m/sek, tilsvarende 470 o/min på enn 600 mm stor slager som i denne treskeren, forklarer Øyvind.