Una og Geir Braathe erstattet rotortindene med skåler da de valgte ny såkombinasjon fra Lemken.
Paret driver som gårdbrukere i Rygge i Østfold, hvor de dyrker såkorn til Strand Unikorn. I vekstskifte kjøres vårhvete etter vårhvete, deretter kommer poteter som naboer dyrker, mens de bytter jord og dyrker korn hos dem.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Et godt førsteinntrykk
Etter mange år med Lemken rotorharvsåsett investerte paret til årets vekstsesong i en ny såkombinasjon fra Lemken, men denne gang ble Zirkon rotorharva erstattet med en Heliodor skålharv.
– Den nye Lemken-såmaskina har vi skikkelig tro på. Nå har vi prøvd både å vårpløye foran, og kjøre rett i både harva og uharva land. Det går jo like fint alt sammen, forteller Geir fra traktorsete.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Ekvipasjen består av en sloddeplanke foran, så er det to rekker med skålharv, før Heliodor-harva avslutter med to pakkevalser. Koblet i harva er en Solitair-såmaskin, med to store bærehjul og et vingespenn på seks meter.
– Førsteinntrykket er at det er veldig bra! Jo verre forholda er, jo lettere virker det være å få den til å gå pent. Det virker som om skålharva liker godt at det er litt hardt og at det er litt motstand. Ellers går den jo bra i vårpløgsla og, så det går bra samme hva man har egentlig. Men det er lettest å stille når det er litt motstand, erfarer Geir.
Forsøksfelt
Med rotorharvsåsettet har de vanligvis pløyd om våren og deretter sådd rett i det.
– Nå ser det ut til at det kanskje kan være unødvendig å pløye på våren. Vi har prøvd oss fram med et skifte som er halvveis pløyd og halvveis urørt i dag, så får vi se åssen det blir gjennom sesongen. Det var poteter her i fjor, og etter innhøsting ble det harva og sådd raigras som fangvekster. Litt sent riktignok, så det ble ikke så stort.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Hva er ideen bak fangvekster?
– Det er fordi det skal være grønt hele året og at en skal fôre meitemarken litte grann. Få litt organisk materiale ned i bakken, det har jeg tro på. Det har ikke vært noen husdyr her på 40 år, så det er lite organisk i jorda. Forrige dyrker her på gården brant mye halm, så det blir ikke noe mer organisk materiale av det..
– Vi har ikke gjort det mer enn et par år, men det virker som om det gir utslag med en gang, forteller Lemken-eieren.
Slitesterkt stål
At det ble Lemken på ny forklarer Geir med de gode erfaringene fra tidligere produkter.
– Jeg er veldig fornøyd med kvaliteten på Lemken, både i forhold til det arbeidet som han gjør, og i forhold til stålkvalitet og maskinkvalitet. Den er veldig god, så det er veldig lite tull.
Dere kjører Lemken plog og?
– Ja, i gamle dager kjørte vi Kverneland. Det er selvfølgelig ikke sammenlignbart, for det var helt andre redskaper. Men da snudde vi spisser til lunsj og bytta til kvelden. Med Lemken kjører jeg 3-4 sesonger, så det er forskjell på stålkvalitet. Men så er det dyrere når en kjøper det og, så det henger jo sammen selvfølgelig.
Åssen jordsmonn er det dere dyrker i?
– Vi har veldig forskjellig jord, fra leire til skarp sand. Det er mye stein og det er en del grunn jord med fjellskjær og saker og ting, så redskapen får kjørt seg, smiler Geir.