Ole Maurtvedt sverger til tradisjonell jordarbeiding for å oppnå jevnt høye avlinger.
– Jeg har egentlig aldri valgt å bli gårdbruker, for det begynte jeg med som 12-13 åring.
Slik introduserer Ole Maurtvedt sitt yrkesvalg her i livet. Trøgstad-bonden tok over gård og startet egen gårdsdrift allerede som 18-åring.
– Jeg har som mål å produsere korn og ikke bruke areal, fortsetter Ole, som i år ser fram til å høste sin 38. avling. Arealet har vokst jevnt og trutt og omfatter nå cirka 2 500 dekar.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Koster for mye avling å droppe plogen
Plogen både har vært og er en viktig del av maskinparken for Trøgstad-bonden, som vi treffer sammen med sønnen Simen på et jorde nord i den nye storkommunen Indre Østfold. For øvrig landets største målt i jordbruksareal, med sine 237 574 dekar.
– Det er viktig å få snudd jorda rundt, synes jeg. Det skal også sies at vi har en del konsentrert møkk, og særlig når en skal den bruke om våren er det fint å få pløyd den ned. Så vi bruker plogen på alt, en gang per sesong, forteller Ole.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Opp igjennom årene har han utført det han omtaler som flere storskalaforsøk, men konklusjonen er som følger
– Det koster for mye avling.
Har prøvd alternativer
Vekstskifte består av mye hvete, en del bygg og noe havre.
– I år er det andre året jeg har høstraps, og jeg ser det som en veldig spennende kultur, framhever Ole, som ser plogen som et trygt og godt valg for å oppnå jevnt gode avlinger.
– Plogen vinner i hvert fall i 8 av 10 år er min erfaring. Jeg prøvde meg på spadknivharv tidlig etter 2000-skiftet, og da gjorde jeg helt klare forsøk hvor jeg prøvde å vente lenge nok med spadknivharva, og allikevel kosta det 100 kilo hvete i mine øyne. Da solgte vi spadknivharva og har pløyd siden.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Solid slitestyrke
Til 2016-sesongen fikk han levert en ny Lemken Diamant 11 med sju skjær, etter at han i mange år hadde kjørt med en femskjærs Lemken Juwel.
– Jeg er imponert over smidigheten selv på dårlig arrondering. Jeg tror jeg skal være like rask på dårlig arrondering som en femskjærs løfteplog. Det er litt mer jobb å manøvrere plogen på plass, men så har du satt i to skjær mer når du endelig kommer dit. Så da blir trekantene fort små, smiler Ole.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
At valget falt på Lemken igjen begrunner Trøgstad-bonden som følger.
– Jeg har en god relasjon til en flink forhandler, og sånn som nå har vi kjørt 8-10 000 mål uten å bytte en slitedel. Det ser ikke ut som vi må det på en stund ennå, så det synes jeg er en stor fordel. Nå har vi snill jord, men allikevel – det står veldig bra!
Familievåronn
Vanligvis har Ole innleid hjelp til gårdsdrifta, men nå har han kalt inn hele familien til innsats.
– Jeg er i den situasjon at jeg har hatt med meg et par gutter utenfra som har kjørt våronn, og han mest maskinkyndige av dem reiste på ferie 1. mars, så han har jeg ikke sett noe mer til. Så nå har vi et par hjemvendte studenter som får lov å jobbe i stedet, og det er grådig fint for en far å ha dem i arbeid. Det er viktig å lære seg for å få den tryggheten, skal dem få noe glede av dette. Jeg har begynt å bli så voksen at jeg tenker at investeringer og det jeg gjør nå, gjør jeg også for at neste generasjon skal kunne nyttiggjøre seg det. Og det viktigste er at dem er med og vil. Det hjelper ikke å ha alt fullstendig «shiny og fluffy og fint» når du er 65, hvis ingen gidder å ta over, fastslår 55-åringen.