Når teknologien er der må man komme i gang å bruke den, mener Toten-bonden.
– Det har vært en litt kald start, men nå har vi smått om sen kommet i gang, sier Thorleif Aas, løk-, egg- og kornprodusent fra Lena på Toten.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Vi treffer han på hjemgården Hammerstad, i det han fyller såmaskina med såfrø og gjødsel.
– Først har jeg sådd en toradersort som heter Vanille, i dag sår jeg Brage seksradsbygg.
2020-sesongen blir den andre for Thorleif med Horsch Pronto 3 DC, som han kjøpte hos Lena Maskin avd Lena.
– Jeg er ingen erfaren bruker ennå, men har blitt veldig komfortabel med maskina. Virker veldig stabil og robust, så ja – jeg er veldig godt fornøyd!
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Gjødsla plasseres med PPF-skålene i egne rekker og litt dypere enn såfrø, slik lærebøkene har lært oss. I tillegg velger Thorleif å sende litt av gjødsla sammen med såfrøet, slik at han får en startgjødseleffekt.
– Det er jo kaldt i år, og jeg regner med det blir en fordel å ha den muligheten i år. Så får vi se!
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Som standardutstyr kan alle Horsch sine såmaskiner variere tildelinga av gjødsel etter en tildelingsfil, noe Thorleif er en av de første i landet til å benytte seg av.
– Det var en mulighet i Horsch-maskinen, også har jeg en GPS og skjerm som har muligheten til å gjøre det. Jeg bruker Skifteplan og posisjonsbestemte jordprøver til å lage et N-behov kart for det aktuelle skifte. Kartet er basert på jordprøver, forgrøde og den grøden du skal ha i år.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Med karta foran seg på dataskjermen har Thorleif vurdert kartet opp mot sine egne tanker og erfaringer, og funnet ut at han ikke er så veldig uenig.
– Sånn som her vi står nå er det litt kupert. Det går ned i myrsøkk hvor det lett blir legde, og fra de øverste kulene til nede i myrsøkket varierer maskinen med cirka 10 kilo gjødsel. Så får vi se, åssen det «kjem att».
Den framoverlente Toten-bonden mener det ikke er noen grunn til å sitte på gjerde, når teknologien finnes og potensiale for bedre agronomi og lønnsomhet er tilstede.
– Når maskiner og utstyr begynner å få så mye funksjoner og muligheter, så er det litt morosamt å prøve seg fram litt. En skal gå ganske mye feil før en treffer blink, men en må skaffe seg litt erfaring, og da må en prøve!