Lars Magnus og Svein Iver Gjøby har investert i ny sprøyte fra Horsch.
På det meste sprøyta Svein Iver Gjøby 25 000 mål per vekstsesong, og da han bytta inn sin tredje Hardi Twin i fjor, hadde sprøyta fra 2004 gått hele 300 000 mål. Til årets sesong ankom imidlertid ei sprøyte av et annet fabrikat, og vi tok turen til Rakkestad og Gjøby gård for å høre mer om førsteinntrykket.
– Her driver med såkornproduksjon for Felleskjøpet, engfrø også har vi 7 500 økologiske høner. Vi har 825 mål sjøl, leier 200 mål i tillegg og driver litt samarbeid med et søskenbarn av meg, med sprøyting og treskign og sånne ting, forteller Svein Iver.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
I år dyrker han mye havre til såkorn, men et par hundre mål er det også med høsthvete, som forhåpentligvis kan bli til såkorn det og.
– Høsthveten er etablert med pløying, rett før såing i fjor. Det var ikke så aller verst å gjøre til, men det kom veldig mye vann etterpå, så det er enkelte steder det har slamma igjen litt. Det er helt utrolig at det har blitt åker, synes jeg. Etter den høsten. Den var sådd 20. september, og det er i seneste laget synes jeg. Men det har gått bra nå i vinter.
Hva er strategien for åkeren nå i vekstsesongen?
– Det er å følge med den. Vi har gjødsla den to ganger alt, først en gjødsling tidlig, og så hadde vi på noe salpeter for å kvikke den opp litt. Også skal vi kjøre nå en runde med N-sensor å gi den det han trenger, i forhold til den. Det er jo spennende, for enten treffer du eller så kan det bli legde alt sammen. Jeg har opplevd det og.
Og ambisjon for avling er?
– Håper på 800-900 kilo.
Hva skal til med tilført næring da?
– Bør vel ha på 22-23 kilo nitrogen tenker jeg. Her er det erter som forgrøde, så det gjør en del det og.
Når det kommer til plantevern, så har dere oppgradert litt på maskinfronten der?
– Ja, det har blitt ny sprøyte. Det er moro vettu! Vi har kjørt Hardi Twin i mange år, men nå har det blitt ei Horsch-sprøyte, og det ser ut som det er veldig bra. Så langt jeg kan se nå hvert fall, stabil og fin å kjøre med.
Du har en del dekar erfaring med sprøyting?
– Ja, jeg har kjørt veldig mye sprøyte. Har vel sliti ut tre sånne Twin-sprøyter, mer eller mindre, så det har blitt mye.
Twin-sprøyta har tilførsel av luft. Du turte å gå bort i fra det?
– Ja, det er litt spennende det. Men jeg tror det skal gå bra. Den sprøyta her ligger så nærme åkeren, og er ikke så avhengig av at det er vindstille som andre sprøyter. Når du kjører på 30 centimeter, så gjør det veldig mye ser jeg.
Hva er det som fascinerte deg med Leeb-sprøyta?
– Den er veldig stabil i bommen. Det er helt utrolig at den kan være så rolig. I forhold til ei Twin-sprøyte så er det litt enklere, for det er en del leamikk på ei sånn sprøyte, som skal holdes i orden. Det ser greiere ut sånn sett, dette greiene her.
Etter hva jeg skjønte så hadde dere hatt med mikronæring i sprøyta. Åssen er det å blande og mikse, og åssen er det programmene fungerer på den?
– Omrøringa er veldig fin. Det er ordentlig fart i ho, så det ble blanda ut skikkelig. Du har tre forskjellige hastigheter på omrøringa, og det så veldig bra ut når vi kjørte den opp på full fres.
– Sprøyta er veldig grei å holde ren. Når du har vært ute og kjørt så kan du bare kjøre et vaskeprogram, så har du det oppi tanken her. Så er det å kjøre en runde på jordet å få spredd det ut der, i stedet for kanskje å ta det med deg hjem. Her får du det ut på åkeren igjen. Og han blir helt ren i både dyser og bom, og alt som er. Når du skifter middel er det forholdsvis enkelt. Og sånn som vi driver nå har vi mange forskjellige vekster. Det er en del plantevernmiddel som ikke er så fine i havre for eksempel, så det bør være rent når du setter i gang, så du ikke har rester fra midler som ikke skal være i den kulturen du skal sprøyte.
Og her i dag, hva har dere kjørt ut?
– Nå har vi bare kjørt med mikronæring.
Her er det flatt og fint, men åssen fungerer dette i kupert terreng og åssen er det han følger?
– Du blir mer imponert jo mer kupert det er. For det følger helt utrolig. Så ligger bommen bare 30 centimeter fra bakken, og det går så fint som bare det. Du vil til med hånda å prøve og hjelpe til, men det er ikke nødvendig.
– Bombredda er 24 meter og dysene har jeg ikke satt meg all verden inn i, men det er det samme som han Brotnow på Romerike har. Jeg ser jo skifter veldig fint, når du skifter hastighet. Det virker til å være veldig bra.
Hvilken kjørehastighet er oppnåelig?
– Du kan egentlig kjøre så fort du tør. Men du kan ikke kjøre alt for fort, for du skal jo ha dette middelet ned i plantene. Men det er ikke noe problem å kjøre 12-13 kilometer. Det går.
Da er det mer jordet og hvordan det har vært jordarbeida?
– Ja, det er nesten det.
Hvor mye areal er det dere regner med at denne sprøyta kommer til å gå i året?
– Cirka 10 000 mål tenker jeg, med alt sammen.
Og investeringshorisonten er hvor mange år?
– Tja, vi kan si ti år vel. Det har jo veldig mye å si at du har utstyr som er fint og i orden. Så du får gjort jobben skikkelig, og det må du neste gjøre, for plantevernmidler begynner å bli dyrt etter hvert. Dem må være avsatt der dem skal være avsatt.
Hadde dere noen erfaring med Horsch fra tidligere?
– Vi har en såmaskin, og den er vi veldig fornøyd med. En Pronto på seks meter, så det er ikke såinga det står på nå.
Det er ikke bare du som kjører ute i jordbruket, du har neste generasjon med deg?
– Ja, han er med og det er veldig artig. Da er det litt moro å investere litt, så vi har noe som er ordentlig.
Jeg er veldig imponert over servicen til forhandleren. Vi har både tresker, såmaskin og denne sprøyta gjennom dem, og det er skikkelig oppfølging. Så det er bra!
Nå har du mange års erfaring med jordbruket, hva har inspirert deg til å drive med dette?
– Det er det at du ser innsatsen du legger ned ganske fort på det du gjør. Så synes jeg det er moro å se en fin åker, det må jeg si.