Espen Aasvangen skifter dyser i hastighet, varierer tildeling og reduserer avdrift med bevisst valg av dyser.
Skogbygda, Nes i Akershus
Sammen med kona Ingeborg Hønsen Aasvangen driver Espen Aasvangen planteproduksjon i kombinasjon med omfattende leiekjøring helt nordøst i tidligere Akershus fylke. Hjemgården Lystad i Skogbygda grenser til Odal, mens Ingeborgs gård Rakkestad ligger i Vormsund.
– Vi driver med kornproduksjon, og i tillegg til det er det mye leiekjøring. Først og fremst sprøyting, tresking og noe såing. Vinterstid driver jeg med snøbrøyting i Oslo, og jeg har også en jobb på Hvam videregående skole, hvor vi driver fagskoleutdanning på planteproduksjon, introdusere Espen.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Et uvanlig år
I tillegg til Espen og Ingeborg kona er også faren, som tidligere drev Lystad gård, aktivt med i drifta.
– Han er pensjonist og legger ned uhorvelige mange timer i denne drifta. I tillegg har vi en gutt som hjelper til i onner og innhøsting.
Årets vekstsesong blir den 20. for Espen, som før han tok over hjemgården drev i kompaniskap med faren, og fikk mer og mer både leiejord og leiekjøring.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Vi dyrker havre, bygg, høsthvete og noen år rughvete og rug. Vi har gått litt bort i fra vårhvete. Det tar opp plassen til høsthveten i vekstskifte, som vi tar gode avlinger på. Bortsett fra i 2020, smiler korndyrkeren.
– Nå tror jeg vårkornet, som ser veldig bra ut, kan komme til å slå høstkornet, som ikke står spesielt bra akkurat nå.
Liten prisforskjell
Til årets vekstsesong investerte Espen i ny åkersprøyte, og etter elleve år med trepunktssprøyte og fronttank, falt valget på ei trailersprøyte.
– Vi var for så vidt fornøyd med den forrige sprøyta, men merka at vi kanskje trengte litt mer kapasitet. Vi hadde med oss totalt 2 100 liter, men mye av jorda jeg drifter ligger noen kilometer fra gården, så det ble mye veikjøring for å komme seg hjem å fylle.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
I kjøpsprosessen var han åpen for mange alternativer, og han brukte god tid på å vurdere de ulike alternativene.
– Jeg pleier som regel å ha gjort meg opp noen meninger når jeg skal kjøpe noe, da er det som regel ett eller to merker det står imellom. Men vi titta på fire forskjellige produsenter av sprøyter. Et par falt tidlig ut av prosessen, og jeg har jo titta litt på Horsch sine sprøyter helt siden de ble introdusert i Norge. Jeg har skjønt at prisen er noe høyere enn for de andre, men når vi begynte å hente inn tilbud, så var prisforskjellen mindre enn det jeg hadde sett for meg. Og her får man en del utstyr og kapasitet, som man ikke får på de andre sprøytene, erfarer Espen, som deler sine førsteinntrykk i videoreportasjen over.