Med grunn jordarbeiding legger Hans Kristian grunnlaget for en god start for høstkornet.
– Her er det om å gjøre å få igang spillkorn og få den første omdannelsen av halmen. Så blir det en runde med FG-harva til Horsch, og sådd i løpet av 14 dager, introduserer Hans Kristian Burum.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Med datteren Kristine på harvetraktoren tar Ås-bonden seg tid til et intervju i jordekanten. Allerede midt på 90-tallet meldte han overgang til redusert jordarbeiding, og erfaringene i årene etter har vært positive.
– Å praktisere redusert jordarbeiding når du har morene til blåleire, det har vist seg å ha en utjevnende effekt på jorda, og derav har også avlingene gått sakte, men sikkert gått oppover.
Vekstskifte er variert og med innslag av både oljevekster og bønner. I tillegg er også fangvekster tatt inn på arealer som skal sås om våren.
– På dette jorde har vi hatt høsthvete i år. Planen er å kjøre rughvete neste år, og da blir det bygg året etter, med fangvekster sådd neste høst. Deretter blir det oljefrø, og prøve på høstkorn etter det, forteller planteprodusenten.
(Se stort bildegalleri nederst i saken)
Tidligere har han jordarbeidet med to ulike tindekultivatorer, men til årets sesong ble den ene kultivatoren byttet i en Lemken-skålharv. Bakgrunnen for byttet er ønske om bedre gjennomgang av halm og vekstrester, særlig ved store mengder av nevnte.
– Jeg er veldig godt fornøyd så langt. Jeg har fortsatt en gåsefotharv, Horsch Terrano 6 FG, så jeg har ikke konvertert helt. Det har jeg ikke. Og en annen vesentlig grunn for at vi har gått for skåler i tillegg til tindeharv, det er 50-årskrisa som er noen ammekuer som kom inn i bildet. For å ta opp eng da, så skal vi gjøre det med skålharv, forklarer Hans Kristian.