Hør Gudbrand Skiaker fortelle om bakketreskeren ingen har maken til.
Nordre Gjefsen gård, 21. august 2021
Har du hørt om CLAAS CONSUL Hadeland-edition?
Ikke det nei, det er det nok ikke mange utenfor Gran og omegn som har gjort, men her snakker vi altså en vaskeekte forgjenger til dagens MONTANA treskere fra CLAAS. Mon tro hvorfor amerikanerne skulle stikke av med navnet, når vi har så mange fine bakker her til lands.. Nok om det, bli med oss videre på gårdsbesøk på Nordre Gjefsen, og du skal få lese om og se en ganske så kul doning.
(Se videoreportasjer lenger ned i artikkelen)
Solid avslag for «ren» handel
CLAAS CONSUL var i produksjon fra 1967 til 1981, og det nest siste produksjonsåret valgte Gudbrand Skiaker å slå til.
– I potetonna i 1980 handla jeg denne ved dugurdstid. Prisen var 157 000,- den gangen, og uten innbytte betalte jeg 130 000,-, oppgir Gudbrand.
41. sesonger etter at CONSUL’en kom til gards, stiger Gudbrand opp de fire stigtrinnene og plasserer seg på førerplass – ikledd nødvendig verneutstyr.
– Før hadde jeg en sånn treskerhjelm som tok inn luft bakpå. Jeg har hatt et par sånne, men motorene har gått, så nå bruker jeg munnbind, briller, «høggerhjelm» og kjeldedress. Det går det, jeg har jo kjørt sånn i alle år. Når en ikke har prøvd noe annet, så går det greit det, smiler 73-åringen.
Lokalprodusert avvatring
Av påkostninger forteller Gudbrand at det har vært helt minimalt, maksimalt 25 000 kroner mener han bør holde for å gjøre opp regnskapet.
– Jeg har ikke skifta et eneste kjede på den. Jeg har skifta et par variatorreimer, men jeg har ikke skifta et eneste lager, som jeg vet om. Jo, ett lager oppe i tanken, men det er det eneste. Og batteri, selvfølgelig.
I tillegg til å være snill i vedlikehold og reparasjoner, er det som nevnt innledningsvis en svært spesiell konstruksjon, ettermontert på treskeren.
– Jeg hadde en kamerat, det var forresten «Basse» Gamme, far til Iver Gamme, som er redaktør i Norsk Landbruk. Han hadde en lokal kar til å lage en saks bakpå treskeren sin, for hos han Gamme var det veldig bratt. Jeg tenkte at det måtte være ideelt hos oss også, i og med at det er så bratt her. Så det var en som het Borge Hamar, som laga denne saksa for meg. Den gjør at, når jeg kjører oppover, så kan jeg heise den opp. Det er vel 70-80 centimeter, så den går jo da noe fantastisk i bakkene. Og solda er så godt som i vater, så sant jeg korrigerer med hydraulikken.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Tresker i tospann
I 2011 overdro han og kona gården til neste generasjon, datteren Anne Røken Skiaker og Aleksander Myhre. Sistnevnte har med årene blitt en habil treskersjåfør, men allergi har satt krav om oppgradering av tresker.
– Svigersønnen min er litt allergisk, så han vil ha en med hytte på. I 2014 kjøpte vi derfor en DOMINATOR 68 S, og vi har egentlig brukt begge to. Han har kjørt den med hytte og jeg den uten.
Og du trives fortsatt på treskeren?
– Så lenge helsa er som den er nå, så er ikke det noe problem.
(Se stort bildegalleri under videoreportasjene)
LES OGSÅ: Fra byggefelt på Raufoss til treskersete i bratte Hadelandsbakker