Kornbonden fra Marker driver 1 300 mål og investerte til årets sesong i ny tresker.
Rødenes, Marker i Østfold
– Jeg bor på en gård som heter Kirkeng og jeg kommer fra en gård som heter Holaug. De ligger en kilometer fra hverandre og jordveien drives i sammen. Jeg driver med «kønn», fader’n og moder’n driver med kylling og skog, også har dem et pukkverk på den eiendommen jeg kommer i fra, som dem drifter.
Hans-Arne sier selv han var heldig som fikk komme til tidlig, da han som 24-åringen kjøpte og overtok maskinparken, samtidig som han startet å leie jord av foreldrene. Totalt driver han nå 1 300 dekar, og når vi er på besøk er det en Praktik høsthveteåker som høstes i strålende kveldssol.
– Den var jevn og pen der det var bra, men der det ble for rått i høst, og der det overvintra for dårlig, der ble det nullområder. Potensialet var der, men det drar ned snittet når det er mye nullområder, fastslår 27-åringen.
I vekstskifte har han et mål om å variere med både ulike kornarter og raps, men det er høsthveten han finner mest interessant.
– Vi prøvde Praktik i fjor og var fornøyd med det da. Det er vanskelig å si avlingsnivå nå, men vi får få det på tørka og se da, hvor mye det blir til slutt. Jeg har veldig moro av å følge opp høsthveten, det er en artig vekst som gir litt kilo, i forhold til mye annet vårkorn.
For å høste årets avlinger har Hans-Arne gått til innkjøp av ny skurtresker, en CLAAS TUCANO 430.
– Det er viktig å fornye seg og alltid moro å fornye seg. Før har vi kjørt 2005-modell CLAAS MEGA 350. Den har vært en veldig bra maskin, ikke vært noe gæli i det hele tatt. Den hadde gått 1 200 timer, og den kunne gått det dobbelte den. Men den var 15 år nå, og da var det enten å kjøre 1 000-1 200 timer til, eller skal en bytte nå. Da ble det bytte, smiler den unge, offensive planteprodusenten.