Gjennom 18 timers skift i halvannen måned har Hytjan & Vardøy testet sin Duun BPA 220, og erfaringene hittil er gode.
Romerike, Akershus
– Det har gått bra. Vi er snart ferdige med den andre runden på første sesongen, oppsummerer Espen Hytjan, når vi intervjuer han i midten av september.
Sammen med kompanjong Ole Vardøy driver 27-åringen entreprenørfirmaet Hytjan & Vardøy AS, et firma de startet for å levere maskintjenester til landbruket, men som senere har dreid seg over mot vei og anlegg.
– Vi hadde landbrukskjøring som «hovedsete» før, men det har vi kutta ut. Nå er det kantklipping, grøntvedlikehold, graving om sommeren og snøbrøyting om vinteren. Stort sett er vi åtte ansatte med innleide om sommeren, litt flere om vinteren, og drifta er basert på driftskontrakter både her på Romerike og i Oslo, forteller Espen.
(Se stort bildegalleri nederst i artikkelen)
Rimelige kvadratmetere
En av driftskontraktene går ut på å klippe veikanter, og til denne oppgaven starta duoen på bar bakke hva angår redskap. De hadde en hjullaster og en traktor, men var usikre på hva de skulle klippe med.
– Vi dro dette gjennom kuleramma og så at vi kunne bruke hjullasteren om vi kjøpte et kantklipperaggregat. Den ekvipasjen er dyr i innkjøp og dyr å drifte, så hvis vi kan klippe de første meterne med noe billigere, så er det billigere kvadratmetere, fastslår entreprenøren.
Valget falt på en Duun-beitepusser på arm, Duun BPA 220, kjøpt av Lena Maskin. Pusseren kan sideforskyves inntil 1,8 meter, vinkles 60 grader nedover og 90 grader oppover.
– Vi hørte litt rundt og ble tipsa om at Duun har kortere kniver enn det mange andre leverandører har. Det skal spille en fordel hvis du kjører borti noe, både med tanke på å ødelegge det objektet du kjører på, og maskinen i seg selv.
Ekstremtest
Livet som arbeider i grøfta er tøff, og til tider får utstyret det Espen omtaler som «grisejuling».
– Det er stein, det er kummer og det er drit overalt. Jeg skal ikke si denne er perfekt, det har jo blitt filler på denne og, men det blir det uansett. Det kommer en ikke unna, mener entreprenøren, som straks er ferdig med sesongens to slåtter.
Og når vi snakker slått, er det ikke snakk om noen få timer i løpet av ei uke. Vi snakker 18 timers skiftkjøring, tre uker i strekk. To ganger.
– Det er som jeg har sagt til selgeren, vi gjør Duun og Lena Maskin en tjeneste med å prøve dette her. For varer den i to slåtter for oss, så har den vanlige bonden – som bare skal slå rundt jordekantene sine – beitepusser for resten av livet!