Det kan ikke bli bedre, mener Vestfold-bonden, som er i gang med våronna.
– Kjempefine forhold! Det kan ikke bli bedre.
Slik beskriver Jan Vidar Bøe forholdene når vi treffer han midtveis i april. Bonden fra bygda Undrum i Tønsberg kommune er godt i gang med våronna, og ute på de flate slettene går så-ekvipasjen i skytteltrafikk fra vendeteig til vendeteig.
– Det er veldig løs og fin jord, så det er et veldig godt utgangspunkt. Jeg har moreneleire og noe myrjord, og det er veldig tørkesterk jord. Men vi trenger nedbør nå, slår Jan Vidar fast.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Allsidig drift
Han er fjerde generasjon driver av gården Undrum Mellom, en av mange Undrum-gårder som ligger som perler på en snor på sletta nedenfor Undrumsåsen. På gården driver han og familien med allsidig planteproduksjon, gris, ammeku og transportvirksomhet. Gårdsgutten er faren, sønnen Bjørn Vidar er ivrig med, parallelt med at han går på landbruksskole, og samboeren Kristin steller med dyra.
– Jeg er veldig godt stilt når det gjelder hjelp, og det er jeg veldig takknemlig for. Hvis ikke kunne vi ikke drevet med alt sammen, hvert fall ikke fått noen gode resultater. Det er jo det en helst vil oppnå!
Godt vekstskifte med bønner
Når AgroNytt-redaksjonen er på besøk er det Mirakel vårhvete som sås, sammen med en god dose gjødsel og på flere skifter sammen med Grindstad timoteifrø.
– Det er kjempefine forhold, så jeg har trua på at det kan bli et kjempebra år. Denne jorda her er blant de beste arealene mine, så mellom 600 og 700 kilo med vårhvete håper jeg på.
Utover vårhveten har både høstsådd rug og hvete klart seg godt gjennom vinteren, i tillegg er planen for våronna å få om lag 100 dekar med åkerbønner i jorda.
– Det gir veldig godt vekstskifte, og jeg synes det er moro å dyrke åkerbønner. Landbruksrådgivinga har hjulpet oss veldig, og vi er en dyrkingsgruppe som reiser rundt og snakker med hverandre i vekstsesongen. Det lærer vi veldig mye av. Vi gir hverandre gode tips, så det er veldig nyttig, synes jeg.
Valgte Multiva
Kravspesifikasjonene til en såmaskin hos Jan Vidar er altså at den skal kunne så fra noen få gram med grasfrø, til store åkerbønner, og alt skal plasseres på så presis sådybde som mulig. Da forrige såmaskin var skral og moden for utskifting, endte valget på en Multiva Cerex 300, som ble levert til våronna 2020.
– Etter noen runder med meg sjøl så gikk jeg for Cerex’n, og det angrer jeg ikke på. Det er to ting. Det er en solid, god maskin, som ruller lett. Også er det servicen hos Bergan Maskinsalg, som er upåklagelig. Du får hjelp og de stiller opp!