Vestby-bonden er svært opptatt av å legge et godt grunnlag for plantevekst.
– Grunnen til at det er bearbeidet her er at det er kjørt på slam. Dette er en ny gård vi leier, og da tar vi systematisk jordprøver. Det var noen mangler, så da har vi kjørt på to slags slam. Der det var lav pH har vi kjørt på slam fra Veas, og der det var høy pH har vi kjørt på slam fra Søndre Follo renseanlegg, introduserer Svein Stubberud.
(Se videoreportasje nederst i artikkelen)
Planteprodusenten fra Vestby i Akershus kjøpte gård på det åpne markedet i 1985, og siden den gang har han drevet stadig mer jord. Hele veien med strategi om at det essensielle må være på plass: fungerende grøfter, ryddige jordekanter og en pH som sikrer optimal plantevekst.
– Jeg vil gjerne ha pH på 6,4-6,5. Når en skal direkteså må alle ting være i orden, pH og vannhusholdningen må være på plass.
En bismak rundt årets våronn
I dag driver Svein litt over 3 000 mål, fordelt på drøyt 20 gårder.
– Det er sånn det har blitt. Det er ikke mange som finner det regningssvarende å drive med dette lenger, og det er beklagelig. Det er ikke bare moro å være den siste igjen, som jeg snart er. Det er stusselig, slår han fast.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Fra traktorsetet ser han inn i en støvsky bak seg, for etter en mars og april nesten uten nedbør er det svært tørt i såbedet.
– Våronn er alltid kjempemoro, og vi er alltid optimister. Vi må jo være det. Men så har du den bismaken dette året, at det er krevende omstendigheter rundt. V gjør en våronn og kjenner kostnadene, men ikke inntektene. Mer enn noen sinne. Vi er avhengige av et godt oppgjør med Staten. Været kan vi leve med, men Staten er tøffere, mener Svein.
Kontinuerlig plantedekke
Han har i mange år drevet med forenklet jordarbeiding, og med ulike maskiner direktesådd når vær og føre har gitt sjansen til det. Fra 2021-sesongen har han imidlertid tatt i bruk en såmaskin som i hovedsak er ment for direktesåing, en HORSCH Avatar 6.16 SD.
– Når vi ser rundt omkring i verden er det den veien det går. Vi må drive mer effektivt.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Å jobbe for mye med jorda, det har vi ikke råd til lenger. Og jeg er ikke så sikker på at det er så bra heller, med tanke på miljø. Jeg har tro på mest mulig plantedekke, og hvis en har de rette plantene, så gjør de noe av den jobben vi tradisjonelt har gjort med maskiner.
100 prosent overvintring
I fjor høst sådde han drøye 2 000 dekar med høstkorn, og av dette ble 1 700 direktesådd. Alt ser ut til å ha overvintret godt, så Svein er optimistisk.
– Jeg har nesten mer tro på direktesåing om høsten. Det er veldig effektivt, og da er vi også veldig inne i tidsklemma.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Hør Svein fortelle mer om gårdsdrifta, strategiene for planteproduksjonen og ikke minst erfaringene med Avatar’n i vår videoreportasje: