Bygg er «bankers» for Haakon Andreas Alm, som i år gjenintroduserer erter i vekstskifte.
Nøkleby gård, Stange i Hedmark
– Det er tørt i år. Og det er stein her på Stange, så litt dansing med sålabbene må vi regne med. Men jeg regner med maskina takler det, og vi har erfart at oppspiringsbildet blir ganske fint selv om vi har stein.
(Se videoreportasje nederst i artikkelen)
Vi treffer Stange-bonden Haakon Andreas Alm i det han er i gang med å så et stort, fint skifte, rundt tunet på hjemgården Nøkleby.
– Gårdsdrifta her består av planteproduksjon på drøye 500 mål. Jeg skal teste 40-50 mål med erter, etter mange års opphold, ellers dyrker jeg bygg og hvete. Så er det kyllingproduksjon, med 170-180 000 leverte kylling i året.
Gode forutsetninger
Jordsmonnet beskriver Haakon som fruktbart, moldrikt og tørkesterkt, med alt i fra myrjord i søkker til stivere jord oppå kuler.
– Vi har mange gode forutsetninger, det har vi.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
De gode forutsetningene bekreftes når vi deretter spør om avlingsnivå, for med kyllingmøkk og 30 kilo fullgjødsel ved såing, er det rett og slett imponerende byggavlinger som høstes.
– På bygg kan vi ha ganske årvisse, trygge avlinger på 650 kilo. Det kan være ofte vi når 700. Å passere særlig over det er litt mer tilfeldigheter, men vi har tatt avlinger på oppimot 800 kilo bygg. Så det må sies å være veldig bra.
Må takle halm i jordoverflaten
Jordarbeiding og såing utføres av finskproduserte maskiner fra Multiva. Til våronna i 2021 ble nemlig både en Multiva Avaran 600 og en Multiva Cerex 300 levert på tunet.
– Disse redskapene tilfredsstilte mine behov for å kunne kjøre med forenkla jordarbeiding, så det er en av grunnene til at jeg valgte Multiva. Cerex og Avaran har så vidt jeg har erfart, fin gjennomstrømming av ujevne halmmengder. De har og god dybdekontroll på varierende jordarter, for det varierer fra alt fra full myr til harde kuler.
Han kjører høstharving med Avaran-harva, før han etter å ha spredd møkk om våren harver det ned, enten en eller to runder.
– Med litt mindre tørre forhold og mer formale fuktighetsnivåer i bakken, så hadde vi sannsynligvis kjørt to ganger med såbedsharva for å lage et litt bedre såbed. Men i år er det om å gjøre å kjøre minst mulig, forteller Haakon, som tromler fortløpende etter såing.