Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

En våronn hvor en har fått gjort ting til rett tid

Kjell Skuterud er fornøyd med grunnlaget som hittil er lagt for årets avlinger.

Ås, 4. mai 2022

– Å ha kapasitet på jordbruksredskapene når jeg først får bytta ut fjøsdressen med andre klær, det er viktig for meg.

Kjell Skuterud fra Ås i Akershus er ikke bare blant landets beste svineprodusenter, han driver også 7-800 mål med planteproduksjon i et variert vekstskifte.

– Jeg har de tre vanlige kornslaga. Så har jeg prøvd meg på åkerbønner, og høstraps sådde jeg for første gang i fjor.

(Se videoreportasje nederst i artikkelen)

Høstrapsen og høsthveten står fint hos Kjell Skuterud.

Tørre, fine forhold

Vi besøker Ås-bonden i starten av mai, når våronna går mot slutten.

– Det har blitt tørt, men fine forhold å kjøre under. Vi har fått gjort ting til rett tid hele veien, og jeg har blitt litt opptatt av å ta vare på den fuktigheta vi har i bakken. Så jeg sjøl har kjørt skifte for skifte, for å ta vare på jordråmen, forteller Kjell.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Høsthveten står frodig og fin, det samme er tilfelle med mye av høstrapsen, men som hos mange andre har deler av åkeren gått ut.

– Jeg fikk en kamerat til å så 100 mål med høstraps i fjor. Det spira og ble veldig bra, men så har den slitt litt gjennom vinteren med ising. Og på vårparten har det vært kaldt, så det har fryst i hjel en del. På telleren på såmaskina stod det 35 av snaue 100, så det ble en del omsåing.

Grisemøkk i stående åker

Høsthveten av sorten Informer planlegger Kjell å dyrke fram til fôr, og foreløpig ser det ut som potensiale for solide avlinger absolutt er til stede.

– Høsthveten har jeg store forhåpninger til! Jeg har gitt den en runde grisemøkk, og det er det eneste den har fått så langt, faktisk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Jeg har investert i en stripenedfeller, og det har fungert lovende så langt. Du ser helgedagene, så husdyrgjødsla fungerer. Med nedfelleren besparer jeg nedmolding, ved at du legger det ned, og feller litt ned i bakken. Så det var tiltalende.

Når det kommer til redskapsparken eier Kjell både plog og kultivator, men for det meste prøver han å kjøre såkalt redusert jordarbeiding – uten bruk av plog.

Liker å ha løsna godt får såing

– Men i og med at vi har all den husdyrgjødsla som vi har, så er plogen et godt hjelpemiddel for meg. Jeg er vel ikke flinkere enn at jeg synes den er et godt redskap å ha. God mot ugraset, og det som kan bli en utfordring med et godt humuslag og mye husdyrgjødsel.

Kultivatoren er en eldre HORSCH Terrano 3 FX gåsefotharv, og det siste jordarbeidingsredskapet i maskinparken er tilskuddet fra i fjor, en Multiva TopLine Super 600 XL.

– Det er et tiltalende redskap som gir meg en stor kapasitet. Det flyter veldig godt gjennom ho, og det var litt av det jeg var ute etter. Å få en stor kapasitet, spesielt på det å molde ned husdyrgjødsla.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Og hvilken arbeidsdybde kjører du på her, hvor du harver rett i stubben?

– Nå ligger vi på 4-5 centimeter, så legger jeg med ned på 12-15 centimeter med HORSCH’n, når jeg lager såbedet. Jeg har alltid likt å bra med jord i såbedet. Tanken min bak det er hvis det skulle komme store nedbørsmengder, så har vi en stor buffer i bunn, så det ikke går gæli med såfrø med en gang.

Kombinasjonsharv

Tidligere har Kjell hatt en tradisjonell såbedsharv, men med ønske om å drive mer redusert jordarbeiding, og ta vare på mer av næringsstoffene ved utkjøring av husdyrgjødsla, falt valget på Multiva-harva. TopLine Super XL er en god krysning av såbedsharv og kultivator, med kraftige TerraSuper-tinder (12×65 mm) fordelt på hele ni tinderekker.

– Jeg ville prøve å få mest mulig redskap i én. I og med at jeg pløyer en del på grunn av husdyrgjødsla, så vil jeg ha en god såbedsharv. Og så hadde jeg lyst til å ha en harv som takler halmrester bedre enn det den forrige gjorde. Det var ei veldig god harv det og, men den var det mye mer tenner i, så det ble for tett. Det begynte å subbe litt hvis du kjørte for raskt etter gåsefotharva.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Det blir litt grovere struktur etter denne, og det synes jeg er fint. For meg, med det arealet jeg har, så var det en begrensning på hvor mye redskap jeg kan sitte på. Så derfor ble det denne harva her.

Sluttlinje framfor antall kilo

Som nevnt innledningsvis har Kjell Skuterud noen av landets beste resultater i griseholdet. I 2019 toppet han Ingris-statistikken over antall avvente smågris per årspurke i Ingris-statistikken, og jevnt over har han holdt seg innenfor topp 5. Så hvilke mål setter den dyktige bonden for det som vokser og gror ute på jordene?

– Jeg har lyst på pene avlinger, jeg, som alle andre. Men jeg har begynt å tenke mer på hva det koster å avle fram. Å få fram kiloene. Så en god sluttlinje er det som drar meg aller mest.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Og hvilken vekst er det som er artigst å dyrke?

– Jeg må si at når jeg treffer på høsthvete, så synes jeg det er spennende. Så har jeg så sansen for noe så enkelt som toradsbygg. Gode avlinger, mindre innsatsfaktorer.

Se brosjyrer og les mer om Multiva TopLine Super XL her.
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 9. april 2025

Jordarbeider for fleksibiliteten og avlingenes del

Etter 70 000 mål gikk Anders Wetlesen for gjenvalg av Pronto.
Les mer

Publisert: 30. oktober 2024

Først i Norge med den nye kombipressa fra CLAAS

Grovfôr Innlandet DA har et godt førsteinntrykk av CLAAS ROLLANT 630 RC UNIWRAP.
Les mer

Publisert: 13. oktober 2024

Gode erfaringer etter tre år med mais på NMBU

Stor avling på én høsting fristet Simen Bredesen og kollegene.
Les mer

Publisert: 11. oktober 2024

Torfinn og Eskil tresker med CLAAS COLUMBUS fra 1963

Bli med på nostalgisk innhøsting på Toten.
Les mer

Publisert: 10. oktober 2024

Et suksessfullt år for løkdyrkeren i Totenvika

Vi har fulgt Jens Sullestad Tolpinrud gjennom vekstsesongen 2024.
Les mer

Publisert: 29. august 2024

Gjør comeback som potetbonde og er storfornøyd med årets kornavlinger

Bli med på innhøstingsbesøk hos Arve Moe Aass i Totenvika.
Les mer

Publisert: 22. august 2024

Forvalterne på Carlberg: – Denne gården skulle jeg ha

Hør om hvordan familien Gauterud har skapt et nytt livsverk i Rygge.
Les mer

Publisert: 21. august 2024

– Når du først har kjørt en MONTANA tresker, da går du ikke tilbake

Bli med Torkild Tronstad på innhøsting med CLAAS LEXION 760.
Les mer

Publisert: 14. august 2024

Effektiv innhøsting med to treskere som utfyller hverandre

Bli med på høsthvetetresking hos familien Karlsrud fra Ski.
Les mer

Publisert: 3. august 2024

Ligger an til et godt år – om alt kommer i hus

Bli med Vegard Bøe Larsen på tresking av strandsvingel.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}