Gjennom 30 år har entreprenøren fra Namdalseid skapt arbeidsplasser og en stor, økologisk matproduksjon.
Jamtsve gård, Namdalseid – 19. mai 2022
«Gjennom bedre utnytting av maskinkapital – kombinert med høg kompetanse i jord og plantekultur – bidra til en bedre lønnsomhet i trøndersk landbruk»
Det er forretningsideen til Herbjørn Kolstad, som startet aksjeselskap og satset på leiekjøring tilbake i 1991. Drøyt 30 år senere har både gårds- og entreprenørdrifta vokst, og nøkkeltallene per i dag er som følger: 750 tonn melkekvote, 50 ammekyr, 3 000 dekar planteproduksjon fordelt på 2 000 dekar gras og 1 000 dekar korn, og ikke minst en solid maskinpark, som gir arbeidsplass til åtte fast ansatte.
– Drifta vår er økologisk, både korn, gras og dyra, forteller Herbjørn, som sammen med kona Ingveig og sønnene Sondre og Isak driver jordbruket i Jamtsve/Hanemo Samdrift DA.
– Vi driver vårt eget landbruk i samdrifta Jamtsve/Hanemo Samdrift. Det andre er maskinstasjonen, hvor vi gjør alt på korn og gras. Alt i fra våronn til grashøsting og skuronn. Drenering, kalking og gjødselkjøring.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
For fire år siden havnet Herbjørn i en ulykke som forandret mye i livet for den offensive entreprenøren.
– Jeg brakk ryggen og ble lam fra brystet og ned. Så jeg må ta til takke med telefon og administrasjonsarbeid.
Hvordan har den omstillinga gått?
– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive det, men jeg har jo gjort administrering tidligere og. Men litt kronglete er det å få fulgt med på alle plassene. Men etter forholdene går det bra.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Vi gjør intervjuet med Herbjørn hjemme på terrassen, i strålende solskinn med servering av både is og kaffe. Herfra følger han med på at såmaskina er i aksjon på jordet nedenfor, samtidig som det stadig kommer ulike ekvipasjer på vei til eller fra ulike oppdrag.
Hva var bakgrunnen for å starte en maskinstasjon?
– Ideene var flere. For det første er jeg interessert både i teknikk og agronomi. Så tenkte jeg, sist på 80-tallet, da vi tok over her, at jeg ville ha arbeid til flere enn meg sjøl.
Med åtte fast ansatte gjennom året, og flere til i sesong, må en kunne si at han har lyktes godt i å realisere ideene.
– Vi har etter hvert godt erfarent mannskap, framhever Herbjørn, som oppgir at de har oppdrag i store deler av de nordre delene av gamle Nord-Trøndelag.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Blant annet pløyes og sås cirka 3 000 mål hver sesong, og til førstnevnte oppgave benyttes to Lemken Juwel-ploger.
– De er tunge, og pløyer veldig godt. Vi får til god pløgsle, erfarer Herbjørn.
Og hva var årsaken til å kjøpe Lemken?
– Vi tenkte å prøve noe nytt. Det gikk blant annet på holdbarhet, og holdbarhet på slitedeler er veldig bra på Lemken.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Såinga utføres med en 2014-modell HORSCH Pronto 6 DC.
– Maskina fungerer bra. De som kjører ho er godt fornøyd. Veldig til kapasitet og stor presisjon. Så monterte vi en kran for to sesonger siden, det var et stort framskritt, forteller Herbjørn.
Når høsten kommer er det nok en tysk maskinprodusent som er leverandør. Vi snakker CLAAS, og treskermodellene TUCANO og LEXION, men at det i sin tid skulle bli nettopp dette merke, forteller Herbjørn følgende om:
– I utgangspunktet var litt tilfeldig, fordi vi fikk en god handel. Men så har vi funnet at det er best etter hvert, smiler maskinstasjoneieren.