Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

Magnar sikter mot økte avlinger med hyppig fornying av enga

Etter råd fra NLR blir ikke enga mer enn tre sesonger gammel hos melkeprodusenten.

Arnøya, Nærøysund i Trøndelag, 7. juni 2022

– Nå er det bygd ut det som skal, så nå får vi drive og gjøre det best mulig med det vi har. Ikke er det mer å dyrke opp heller, slår Magnar Arnøy fast.

Gårdbrukeren på Stor-Arnøya tok i bruk nytt løsdriftsfjøs i mars 2017, og fem år etter er målet sikta inn mot å øke grovfôravlingene.

– Jeg bruker Norsk Landbruksrådgiving aktivt, og synes det er nyttig. Sammen har vi lagt en plan om å snu enga oftere, for å få økte avlinger, forteller Magnar, som i tillegg til nyfjøset på hjemgården til kona, driver med oppfôring av okser i fjøset på sin egen hjemgård, noen steinkast unna.

(Se bildegalleri nederst i saken)

Da AgroNytt svingte innom var førsteslåtten rett rundt hjørnet, men Magnar avventet for å få økt mengde. «Jeg synes det er for lite gras til å begynne nå, og er avhengig av mengde for å få nok». Gården ligger midt i bildet.

I grenseland mellom to og tre

Tidligere er det plogen som har vært første redskap ut ved engfornyelse, men i år testet han å redusere jordarbeidinga ved å bruke en kultivator.

– Det ble mye røtter i toppen, så det spørs om ikke en skålharv hadde vært bedre, vurderer Magnar, når vi treffer han ute med såmaskina.

Magnar investerte sju millioner kroner, inkludert ombygging av gamle fjøset, da han bygde i 2017. «Jeg er glad for at jeg bygde da jeg gjorde», forteller melkeprodusenten, som har lagt godt til rette for den planlagte overdragelsen til sønnen Tor-Øystein.

– Jeg bruker Spire Vintersterk for at enga skal tåle overvintringa bedre. Som regel har vi holdt oss til to slåtter, men i fjor ble det tre på noe av arealet. Da slo vi 15. juni, 28. juli og 10. september, og det var faktisk den siste slåtten som ga best avling. På de 130 dekarene ble det 167 baller på tredjeslåtten, oppgir melkeprodusenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Raskere fortørk med VOLTO

Melkekvota er på 370 tonn og totalt teller besetningen 140 dyr. Hele kvota eier han for øvrig sjøl, en betydelig investering fra utgangspunktet da han startet som melkeprodusent, med kvote på 116 tonn.

På den nordlige delen av Arnøya, eller Litl-Arnøya, holder øyas andre melkeprodusent til, og sammen eier de en CLAAS VOLTO sprederive. Ellers eier han resten av mekaniseringslinja sjøl, og i tillegg til eget areal driver Magnar også med leiekjøring.

– Vi begynte med en 2,60 meter bred bakmontert slåmaskin, så fikk vi en 3,00 meter slep før vi bytta til 3,40 maskina med sentermontert drag, som vi slår med nå. Når sønnen min Tor-Øystein slår med den i 15 km/t, da er det helt rått.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I gårdsdrifta på Arnøyen Store benyttes to CLAAS traktorer, en ARION 550 med FL120-laster og en CLAAS ARION 550 med Quicke- laster.

Etter slåmaskina kom den nevnte sprederiva inn som nytt element i høstelinja i fjor, og erfaringene hittil er positive.

– Det er stor forskjell, graset tørker fortere. Stort sett slår og sprer vi en dag, så raker og presser vi dagen etterpå. Tørrstoffet sikter vi oss inn så nær 30 prosent som mulig, for dyra eter bedre da, erfarer Magnar, som oppnådde en fôrenhetskonsentrasjon på 0,88 Fem/kg TS i fjorårets grovfôrprøver.

Behagelig med trinnløs

Totalt er slåttearealet på 660-670 dekar, inkludert 200 dekar leid areal. Om våren og mellom slåttene gjødsler han med en Bogballe gjødselspreder, og traktorparken består av to CLAAS ARION 550 som hver går cirka 500 timer i året.

– Den ene er med trinnløs transmisjon og den andre med vanlig giring. Begge er veldig komfortable å kjøre, med veldig fin demping. Men jeg må jo si det er hakket mer behagelig med CMATIC, smiler Magnar, som kjøpte begge traktorene i 2017.

Bakgrunnen for valget av CLAAS, som han også kjører på hele graslinja, begrunner han med god service og oppfølging fra den lokale forhandleren, Nærøysund Maskinsenter.

– Det er de eneste som er nært meg, og de har god service og. Det er rett og slett det som er bakgrunnen. Og hvis du ikke sier det høyt, så er jo traktorene jæ…. gode også!

Foruten to CLAAS traktorer slår Magnar med DISCO 3600 TC, sprer med VOLTO 800, ranker med LINER 2800 og presser og pakker med ROLLANT 455 UNIWRAP.

Gjenvalg av UNIWRAP

Når vi svinger innom på tunet på Arnøyen Store en sommerkveld tidlig i juni er førsteslåtten rett rundt hjørnet, og siste jordene blir sådd til med nytt gras. Noen dager senere venter Magnar sesongens nyinvestering, en CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP.

– Dette blir CLAAS presse nummer fem her på gården. Vi hadde maken, men bestilte ny i fjor høst. Med den forrige pressa jeg 9 000 baller på 2,5 år, 5 500 av dem var i fjor, forteller Magnar, som igjen framhever service for bakgrunnen av valget.

 – Servicen teller her også, men jeg liker jo pressa veldig godt også. Det er solide greier!

Se brosjyrer og les mer om CLAAS traktorer og grasutstyr her.
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 9. april 2025

Jordarbeider for fleksibiliteten og avlingenes del

Etter 70 000 mål gikk Anders Wetlesen for gjenvalg av Pronto.
Les mer

Publisert: 30. oktober 2024

Først i Norge med den nye kombipressa fra CLAAS

Grovfôr Innlandet DA har et godt førsteinntrykk av CLAAS ROLLANT 630 RC UNIWRAP.
Les mer

Publisert: 13. oktober 2024

Gode erfaringer etter tre år med mais på NMBU

Stor avling på én høsting fristet Simen Bredesen og kollegene.
Les mer

Publisert: 11. oktober 2024

Torfinn og Eskil tresker med CLAAS COLUMBUS fra 1963

Bli med på nostalgisk innhøsting på Toten.
Les mer

Publisert: 10. oktober 2024

Et suksessfullt år for løkdyrkeren i Totenvika

Vi har fulgt Jens Sullestad Tolpinrud gjennom vekstsesongen 2024.
Les mer

Publisert: 29. august 2024

Gjør comeback som potetbonde og er storfornøyd med årets kornavlinger

Bli med på innhøstingsbesøk hos Arve Moe Aass i Totenvika.
Les mer

Publisert: 22. august 2024

Forvalterne på Carlberg: – Denne gården skulle jeg ha

Hør om hvordan familien Gauterud har skapt et nytt livsverk i Rygge.
Les mer

Publisert: 21. august 2024

– Når du først har kjørt en MONTANA tresker, da går du ikke tilbake

Bli med Torkild Tronstad på innhøsting med CLAAS LEXION 760.
Les mer

Publisert: 14. august 2024

Effektiv innhøsting med to treskere som utfyller hverandre

Bli med på høsthvetetresking hos familien Karlsrud fra Ski.
Les mer

Publisert: 3. august 2024

Ligger an til et godt år – om alt kommer i hus

Bli med Vegard Bøe Larsen på tresking av strandsvingel.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}