Godt med løse jordmasser er essensielt i gulrotproduksjonen til Jæren Gulrot.
– Her har vi pløyd i forveien, 25-28 cm dypt, så freser vi og sår samme dag, forteller Kjetil Risa.
Vi treffer traktorsjåføren på et jorde tett på RV44, rett nord for Kleppe. Her driver han og en kollega med hver sin traktor, Kjetil med jordfres og kollegaen med såmaskina som plasserer de små gulrotfrøene grunt i det oppfreste såbedet.
– Vi jobber for Jæren Gulrot på Klepp. De driver 500 mål med gulrot, forteller Kjetil.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
I Jæren Gulrot omsettes det for nær 60 millioner kroner, og produksjonen baserer seg både på matgulrot, som går rett fra jordet til butikk, og lagringsgulrot.
– Vi begynner å så under plast i mars, og holder på med ulike sorter så vi får utnytta sesongen best mulig. Høstesesongen begynner gjerne i slutten av september, og varer til godt utpå høsten. Vi har høsta så sent som i desember, så alt avhenger av været, forteller Kjetil, som har vært med i drifta til Wegard Qvalbein, en av eierne av Jæren Gulrot, i flere år.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Før han setter Maschio-jordfresen i jorda, går han over og smører aksling og hjulene på fresen, hver dag.
– Ellers er fresen ganske vedlikeholdsfri, og det virker til å være holdbare greier. Den går mye i stein, og får virkelig kjørt seg, poengterer Kjetil.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Maschio-fresen ble tidligere brukt i kålrabi, men er nå påbygd en bedformer bak og tatt i bruk i gulrotproduksjonen.
– Vi har også en annen mindre fres fra Maschio. Hver vinter bytter vi knivene, forteller Kjetil, som stadig må starte og stoppe fresen i den steinrike jorda.
– Vi freser ned mot 20 centimeter for å få mye løs masse som gulrota kan vokse i. Men her er det en del stein, og da er slurekoblinga på fresen helt essensiell.