Minne Gård er nå på sjølgående sprøyte nummer tre, og ser seg ikke tilbake til en slepemontert.
Minnesund, Eidsvoll
– Det er jobben om sommeren det, sprøyting og vanning.
Som stor grønnsaksdyrker tilbringer Anders Weng Bentstuen de fleste solfylte og vindstille timene om sommeren ute på jordet. Sammen med Rune Bjørnerud driver han nemlig over 3 000 mål med potet, gulrot og korn, i tillegg fyller de på egen produksjon med litt leiekjøring.
– Vi driver stort med grønnsaker til industri, og det er Findus og Maarud som er varemottakerne våre. Det går i potetgull og pommes frites, så har vi noe industrigulrot til Findus også. Kornet er litt mer vekstskifte, for å rydde opp i ugras. Men vi prøver å få til høstvekster, noe hvete på jord som egner seg. Men det er poteten som står i fokus. De og gulrøttene, forteller Anders, som har organisert gårdsdrifta i Minne Gård AS.
(Se videoreportasje nederst i artikkelen)
Tørkesvak og næringsfattig jord
All jord de dyrker på, leier de inn, det samme gjør de med lager til maskiner, poteter og gulrot. Arronderinga varierer fra små skifter på fire mål til et på 200, flere av de for øvrig godt krydret av stolper både her og der, og jordsmonnet består av mye skarp sandjord, og noe silt. Det gir noen fordeler, men også noen ulemper.
– Jorda er egnet til grønnsaker hvis du liker og vanne og liker og kjøre gjødselspreder. Det er ikke så mye hjelp å få. Vi må tilføre både gjødsel og vann, skal det bli noe, slår Anders fast.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Vi møter han til et noe uvanlig klokkeslett for et AgroNytt-intervju å være; 23.00, på en vindstille tirsdagskveld.
– Det jeg liker minst å kjøre, det er insektsmidler. Men nå finner vi både engteger og sikader, og da anbefaler rådgiverne oss å kjøre. Og da skal vi kjøre når det er under 16 grader, og ikke kjøre når nyttedyra og pollinerende insekter er ute. Så da blir det litt kveldskjøring, også er det desidert best å kjøre nå i forhold til vind. Vi må jo få det dit vi skal ha det, dette middelet.
Mest igjen på små jorder
I løpet av de neste små nattetimene får 250 dekar sin behandling, før nattskiftet er over i det klokka viser 02.30.
– Vi ser jo at det blir mye timer på maskinen. Så det er jo en enhet som ville stått i sprøyta til en hver tid, har vi funnet ut. Og ikke kjører vi noe snø med dette utstyret, så da ble det sånn, forteller Anders, som nå er sjåfør på sjølgående sprøyte nummer tre for eidsvollingenes del.
– Vi jo litt glad i sjølgående, med framkommelighet og den biten der. Det er jo på de små jordene jeg har mest igjen for å kjøre sjølgående. Hvor jeg må rygge og styre, og alt det der. På de store jordene henger jo den hengeren etter.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Fram til overgangen til sjølgående i 2009 kjørte Anders som mange andre en slepemontert sprøyte, og sammenligner du de to, er det mye som er likt.
– For HORSCH sin del er det den identiske bommen, den samme styringa på bommen og hele sprøytedelen er helt identisk. Det er jo bare en ISOBUS-enhet dette her og, som det er på hengeren.
Grundige vurderinger
Og hva skulle oppfylles av kriterier når dere nå skulle ut i markedet å kjøpe ny sprøyte?
– Jeg skulle ha den beste bommen. Det var vel et kriterium. Også skulle jeg handle et sted hvor jeg visste jeg fikk hjelp. Det var vel de to viktigste. Ellers så vi etter en maskin med et skikkelig vaskeprogram, da det blir mye bytter mellom vekster.
– Også har jeg sikla på HORSCH et par år. Det er et par år siden vi var nede på fabrikken og så på den forrige modellen med Frank. Jeg er litt fascinert når jeg ser folk sitter og kjører med den bommen, så da ble det sånn.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Den nye sprøyta, som nå er et år gammel, har en 6 000 liters tank, 30 meters bom og er satt opp med et dyseoppsett hvor det sitter dyser for hver 25 centimeter. Sammen med den presise bomstyringa gir det mulighet for å senke bommen lavere enn på ordinære sprøyter, noe som igjen kan sikre et bedre sprøyteresultat.
– For det første skal været være med deg når du sprøyter. Når det er vindstille og rolig, så trives jeg mye bedre. Så skal du ha en stabil bom, som ikke kaver rundt og får avsatt middelet der det skal. Det tenker jeg er det viktigste. Så har jeg alltid likt og kjørt mye vann.
Viktig med overtrykk
Førerhytta på sprøyta er plassert som på en buss, godt foran framakslingen, og med et godt utsyn til nær sagt alle kanter.
– Førerkomforten er suveren! Det er et stort steg opp. Det er jo samme hytta som på en CLAAS tresker, så det er en kjent hytte. Også er det en kategori 4 hytte, i forhold til ventilasjon. Så det sitter luftfilter og kullfilter, som er med å bygge opp et større overtrykk inne i kabinen. Maskinen sier fra om trykket er for lavt, om du for eksempel har døra åpen, forteller Anders.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Og betjeningsmessig, det er mye du må følge med på?
– Ja, det er det. Det er veldig greit å kjøre store fine jorder, da er det lettvint. Og kjøre rett fram. Men det er alt dette andre… Det er da en lærer seg å kjøre maskinen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Dårlig ferievær
I tillegg til potet, dyrker duoen som nevnt både gulrot og korn, og innenfor hver kultur har de flere sorter, som hver krever sin skreddersydde behandling og oppfølging.
– Innovator er den store sorten, det er den du finner hos McDonalds og Burger King. Så er det et par sorter, Berle og Kiebitz til Maarud. Så har vi litt Fakse og Laila, også har vi 100 mål med Asterix. Det er noen som er mer krevende enn andre, skal du få ønska produkt.
Ja, hva skal til for å dyrke fram en solid potetavling?
– Passelig mengde vann, det er det viktigste. Også få kjørt på med litt gjødsel til riktig tider. I forhold til næringsopptak og diverse krav, ikke bare totalt kilo avling. Det må også være en avling som tilfredsstiller varemottakerens krav. Både til størrelse, utseende og indre defekter. Det er noe helt annet enn å sitte og kjøre hvete til Felleskjøpet. Hvor du har falltall, protein og sort. Her har du et par parametere til.
Og hvordan ser sesongen ut videre for deres del nå?
– Nå har vi fått en bra start. Et dårlig ferievær, det er det vi ønsker oss. Hvor folk sitter hjemme og surver over at det regner. Da er jeg fornøyd. Det sparer meg mye for mye arbeid, smiler en fornøyd sprøytesjåfør, i det nattskiftet er over.