Ved å drive økologisk planteproduksjon kan Stange-bonden vise til gode dekningsbidrag.
Finstad Nordre, Stange – 26. august 2022
– Økonomisk er det 100 prosent sikkert at det er lønnsomt, men en må jo også trives med det. Det er jo kjempeviktig å ha et bra utstillingsvindu, og driver du økologisk kan det av og til være litt så som så. Da må en bare ha litt sjøltillit, og vite at en tjener litt mer enn mange andre. Og om noen synes det er mye ugras, får dem heller ha glede av det..
Siden 2000 har Kristian Narum og kona Kjersti drevet jorda på Finstad Nordre økologisk, med de fordeler og ulemper det har. Praten på bygda kan raskt dra i vei, være seg over helgedager etter såmaskina eller ugras i åkeren. At sistnevnte ofte kan forekomme i øko-dyrking betyr ikke nødvendigvis at økonomien er noe dårligere, og det er nettopp dette Kristian vet å utnytte.
– Jeg synes det er litt sporten i dette, at det blir igjen litt. Og jeg tror økologisk kan være måten å overleve på for mange bønder. Det å få mest mulig ut av det en allerede eier.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Neste år kan ekteparet feire at gården har vært i slekta i 100 år, etter at Kristians bestefar kjøpte Finstad Nordre i 1923. Inkludert 50 mål med leiejord teller jordveien 750 mål, og alt areal ligger i kort avstand fra gårdstunet, hvor Kristian og Kjersti driver foredlingsbesetning på Norsk Landsvin.
– Vi har drevet økologisk planteproduksjon siden 2000, og da henger det bra sammen med husdyrgjødsla vi har tilgjengelig. Svinegjødsla blir lagret i tolv måneder og vi bruker opptil fire tonn per dekar, noe som gir omkring ti kilo totalnitrogen, forteller Kristian.
Vi treffer han ute i åkeren med Ingrid-erter, som er klare for innhøsting siste uka i august.
– Jeg prøver å dyrke cirka 100 mål erter i året. Bare med såfrø kan du hente en veldig bra avling med protein, som du får godt betalt for.
Og ut over erter, hva annet dyrker du?
– Nå har jeg prøvd å tilpasse meg til både priser, ugras og hva det er behov for. Så i år har jeg en del hvete, ganske mye havre, bygg og timotei grasfrø. Det som er viktig er å hanskes med ugraset, slår økologen fast.
– Vi har gjort så godt vi kan, og synes sjøl vi er veldig ivrige. Det handler om å stå på litt ekstra, for å få gjort ting til rett tid. Det er egentlig der det ligger, føler jeg.
– Særlig når du driver økologisk. For hvis du har gjort en feil, så er det vanskelig å kompensere det med noe som helst. Når du har gjort våronna da er på en måte løpet i gang. Så vi legger litt vekt på å begynne når det er akkurat passe tørt, også stå på skikkelig!
Husdyrgjødsla fordeler han ut ifra behovet, kvaliteten på jorda og avlingspotensiale. Oppskrifta og vurderingene har år etter år vist seg svært lønnsomme, og både i 2016 og 2017 vant Narum «Avlingskampen i økologisk korndrift».
– Det som er artig er å vise hva du kan få til, uten å ha andre innsatsfaktorer enn såfrø og husdyrgjødsel. Sånn som det utvikler seg på med priser på gjødsel og andre innsatsfaktorer, så er det et poeng å få mest mulig ut av det en har tilgang på, som er rimelig.
Med god tilgang på husdyrgjødsel mener Kristian det skal være fullt mulig å hente 80 prosent av de konvensjonelle avlingene, og i mange tilfeller den samme. Han sikter høyt, og lar være å henge seg opp i gode enkeltrområder.
– Det er gjennomsnittet som teller. Hva du har på et jorde er ikke så viktig.
– Og jeg pleier å si at hvis en har 500 kilo i gjennomsnitt på hver art, synes jeg det er et veldig høyt mål i økologisk. Så hvis det er bedre enn det, da er jeg veldig godt fornøyd.
Hva er det som gjorde at dere i sin tid la om til øko?
– Det var ikke religion i hvert fall. Men det var at jeg så at jeg hadde nok husdyrgjødsel til å få bra avlinger.
– Det er det som er så fint med å være bonde, at en kan gjøre akkurat som en sjøl vil. Så jeg vil ikke liksom prøve å overbevise noen, om en ikke har lyst til det sjøl.