Furnes-bonden tresker 1 100 mål egen jord og leietresker nær det dobbelte.
– Je har skøri mere borte enn heme, foreløpig. Når je er ferdig på denne betan her, så har jeg skøri 700 mål.
På bred Hedmarksdialekt beskriver Annar Jensen ståa for skuronna 2022. Vi avlegger Furnes-bonden et reportasjebesøk mot slutten av august, og på jorder tett på E6 høstes det frodig vårhveteåker.
– Det er mye halm og bra på. Det er jo et luksusproblem at vi må kjøre litt smått på grunn av mye avling, og når det er avling blir det all denne tømminga og transporten og.. Det er en uting, men vi får ta det med oss, fleiper en godt fornøyd treskersjåfør.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Selv er Annar fra et lite småbruk, og interessen for landbruk har i all tid vært sterk. Da førstegangstjenesten var unnagjort, startet Annar å leie seg jord, og det meste var han oppe i nesten 2 000 mål jord.
– Nå har mitt eget areal gått ned, men det har kommet på mer leieskjæring. Vanligvis skjærer jeg 1 900-2 000 mål, men i år skal jeg skjære 2 800. Så det er bare å henge i strikken!
På hjemmebane driver Annar 1 100 mål med kombinasjon av høstkorn og vårkorn, og hver høst har han som mål å få sådd 500 mål høstkorn.
– Av de 1 100 måla er 350 mitt, resten er leiejord. Jeg kjøpte meg en gård i 2014, så før det hadde jeg bare 90 mål, som jeg eide sjøl.
– Jeg har vært i landbruksbransjen siden jeg var 20 år. Jeg var gårdskar på en diger gård som jeg nå forpakter, og jobba på kornsiloen på Storhamar i over 20 år. Så jeg har alltid likt det å drive jord, og jeg har en spesiell forkjærlighet for «kønn» jeg da.
Jordsmonnet beskriver han som morene med en stor andel kvabb (silt), og jordarbeidingsstrategien har gjennom i all tid vært uten bruk av plog.
– Jeg har aldri pløyd, jeg har kun kjørt to turer med kultivering og så sådd. Det er det som fungerer for meg, så får andre med andre jordtyper gjøre som dem har erfart.
pH-en sikter han mot 6,5 til 7,0, for ellers vil ikke det sære bygget trives, erfarer kornbonden. Til å høste benytter han en CLAAS LEXION 520 fra 2005, kjøpt brukt i 2013.
– Det er en knakende bra maskin. Det eneste jeg savner er at det skulle vært MONTANA, så vinner jeg i Lotto, så blir det det!
Hva gjorde at valget falt på CLAAS?
– Det var på grunn av ryktet CLAAS har. Og på grunn av at jeg hadde god kontakt alle på Akershus Traktor, som den gang hadde CLAAS.
Etter å ha tresket til 02.00 natta i forveien, er han i gang igjen ved 12-tida. Før maskineriet startes opp fylles dieseltanken, og Annar går nøye gjennom det daglige vedlikeholdet.
– Jeg slumser aldri med vedlikehold, verken på bytte av oljer eller servicer. Det er gull verdt. Det er det som gjør at treskeren er driftssikker, fastslår tresker-eieren, som ser fram til en travel, men utbytterik kornhøst.
– Det er bare å gi gass. Skjære så lenge det går hver kveld, og begynne så fort det er mulig dagen etter.