Toten Bær og Grønt produserer alt fra jordbær og neper til korn og egg.
Østre Toten, 30. august 2022
– Det har vært en ganske bra vekstsesong, tydeligvis. Vi var redd for at det var i tørreste laget, og det trodde vi ganske lenge, men jo nærmere innhøstinga vi har kommet, jo bedre har det sett ut. Det er mye fine åkre på bygda her hvert fall, forteller Per André Dyste, som sammen med sin far John Olav og bror Henry eier og driver Toten Bær og Grønt DA.
– Hovedproduksjonen vår er jordbær. Vi har litt grønnsaker, også har vi etter hvert en del kornproduksjon. Vi synes korn passer godt med jordbær. Den første innhøstinga gjorde vi samme dagen som vi avslutta bæra, da passer det godt, slår Toten-bonden fast.
Både Per André og Henry har kjøpt gård på det åpne markedet, før de deretter har startet opp som husdyrprodusenter.
– Vi har vært veldig ivrige begge to, helt fra vi var små. Da jeg var ferdig som student kjøpte jeg og kona mi Elin en gård. Henry hadde da denne gården fra før, og han har i tillegg tatt over hjemgården.
– Vi driver i tillegg til planteproduksjonen med fjørfe, både eggproduksjon og oppal av økologiske Dekalb-unghøner. Det er noe vi har starta med nå, og det er for å fylle ut litt med tanke på vinterarbeid. Det er et litt jevnere drag på det, litt mer stabilitet enn vi er vant til. Hvert fall i forhold til bærproduksjon, som kan svinge veldig. Også er det noen av våre ansatte som ønsker å ha mer enn en sesongjobb.
– Vi har begynt tidlig, men mener det er fordelaktig. Det er et langt lerret å bleke i landbruket, og investeringer som tar tid å nedbetale. Så da har vi gønna på litt nå, for forhåpentligvis ha det litt bedre når vi blir eldre. Håper og tror vi.