Hans Olav Froknestad høstet tett på 600 kilo tørr vare, rett fra jordet i 2022.
– Det er vel på tide nå. Ertene burde vært i bakken i slutten av april, men vi kan ikke ha det i snøen heller, så da får vi vente litt, smiler Hans Olav Froknestad.
Bonden fra Skreia skulle gjerne sett at de østvendte hellingene ned mot Mjøsa hadde vært enda tørrere, men når det står 10. mai på kalenderen – og regnværsperioder mot slutten av mai sitter godt i minne, tvilte han seg fram til å starte våronna.
– Du vil gjerne komme i gang så du får lang nok vekstsesong, men det er ikke alltid det er greit å komme utpå. Om ikke ting er helt perfekt, så er det vel greit å få begynt med noe. I tilfelle det blir dårlig vær senere..
(Se stort bildegalleri nederst i saken)
Fra fjorårets sesong husker han særlig en opptur, for debuten med Ingrid erter leverte intet mindre enn nesten 600 kilo tørr vare, rett av jordet. Kanskje ikke så rart at han da forsøker på nytt, og i år blir erte-arealet 170 mål.
– Vi prøver på litt mer, men til slutt har en vel gapa over for mye.. Vi får se, det er sommeren som bestemmer alt dette, hvordan det går til slutt.
Hans Olav drev inntil 2019-sesongen med potet, og har i dag et vekstskifte som utelukkende inneholder vekster som kan høstes med en tresker. Totalt er arealet han dyrker på 1 400 mål, og i fjor høst satset han offensivt med 600 mål med høsthvete.
– Det ser ut til at det må sås opp en god del, så da blir det å så i vårhvete i noe, men ellers harve opp og så om til bygg.
Såinga gjør han med en Multiva Forte 300 FX, en såmaskin som bygger videre på direktesåmaskina fra VM, som Hans Olav hadde tidligere.
– Jeg synes det er greit til å ha mulighet til å direkteså. Delene som går i bakken synes jeg er kraftige og fine, og de bør de være når du skal direkteså og har mye stein. Da må det tåle litt juling!
– Hver skål er helt uavhengig, så du behøver ikke ha det helt strøkent. Du tåler en del kupert terreng, og det er jeg godt fornøyd med.
Der han ikke direktesår drar han gjerne over et drag med en Lemken Heliodor-skålharv, og etter såmaskinen er det fast rutine med tromling.
– Tromle må vi gjøre uansett, for du drar alltids opp noe stein, uansett hvordan jorda er. Den steinen vil jeg ikke ha inn i treskeren.
I likhet med treskeren er også traktorene fra CLAAS, og den sist nyankomne er en ARION 660 med 205 hestekrefter.
– Jeg hadde en eldre traktor som var på tide å skifte ut, så da ble det 660 i stedet for den. I og med at jeg hadde en 650 som jeg var fornøyd med, så kunne jeg holde meg til samme typen. Jeg synes hytta er god og behagelig å sitte i, summerer Hans Olav.