Direktesår nå med HORSCH Avatar bak en CLAAS ARION 460.
Indre Østfold, 19. mai 2023
– Det tørka omsider opp, så da går det an å begynne litt. Jeg har ikke sådd etter 17. mai før, forteller Preben Prestby.
Sammen med Helene Vister Andersen driver han planteproduksjon i Indre Østfold, et område hvor man vanligvis er i gang med våronna i april, og som oftest er ferdig til nettopp grunnlovsdagen.
– Vi driver 800 mål med høsthvete, vårkorn og bønner. Så har vi et mål om å prøve og komme i gang med raps. Fangvekster og direktesåing begynte vi med i fjor. Vi gikk rett fra plogen til direktesåing.
(Se stort bildegalleri nederst i artikkelen)
Hvorfor?
– Jeg synes det er interessant. Vi har litt av hvert av jord, så det er vel for å prøve og få mer liv i jorda, og prøve å vinne mer avling på det. Det er håpet.
Når AgroNytt er på besøk sitter Preben og direktesår Ridabu havre på et jorde, mens samboer Helene harver på et annet. Bakgrunnen for jordarbeidinga er vinterens rydding av jordekanter og kalking. Til såinga benytter de en tremeter bred HORSCH Avatar, en såmaskin de fikk levert i fjor sommer.
– Vi så på mange forskjellige direktesåmaskiner, men det avgjørende for oss var å handle et sted hvor vi tror får hjelp når vi trenger det, og som leverer en bra igangkjøring og god oppfølging.
Rett i forkant hadde Preben også investert i ny traktor, og også her ble CF Maskin valgt som leverandør av en CLAAS ARION 460.
– Jeg har vel tro på at vi kjøper service og ikke merke lenger. Jeg tror det er ett fett hva en kjører, så lenge en har et godt samarbeid med serviceapparatet. Det har jeg hatt med tidligere brukte traktorer, for hvis det har vært noe har det har blitt skrudd på hos CF Maskin, og det har jeg vært veldig fornøyd med.
Med 140 hestekrefter trekker han fint på Avatar’en, som med sine skråstilte skåler er en såkalt «no till»-maskin, uten noen form for jordarbeiding. Trekkraftbehovet blir således lavt, men med en kraftig konstruksjon og todelt tank på 3 800 liter, trengs det likevel tilstrekkelig tyngde og kraft i front.
– Vi fikk låne en firemeter i fjor våres, og traktoren sådde bra med den og, kan Preben fortelle.
Traktoren var en tidligere demotraktor, men før den ble levert ble det montert både autostyring fra Trimble, frontlaster, fronthydraulikk og Trelleborg TM1060-dekk i dimensjonene 710/60R38 bak og 600/60R28 foran.
– Store dekk valgte jeg for å slippe tvilling, også er det veldig lett når en kan slippe ut mye luft, argumenterer Preben.
– Nå har traktoren gått 1 000 timer, og det har vært så og si problemfritt. Noe småting har det vært, men det har blitt løst på så og si sekundet, så det har ikke vært noe større ståtid.
Også såmaskina er han godt fornøyd med.
– Så lenge jeg gjør det jeg skal gjøre, og jeg får teknikken og alt til å snakke sammen, blir resultatet veldig bra. Det er en veldig enkel såmaskin med presis frøplassering, etter hva jeg klarer å se.
Når vi spør om framtidsplanene går de ut på å utvide kornproduksjonen, samtidig som de drømmer om å ta hånd om tørking og lagring av eget korn.
– Vi drømmer om å få bygd korntørke der vi bor, og bedre logistikken på den biten. I dag har vi en gammel tørke, også leier vi en helkontinuerlig tørke på gården til broren min.
Som mange yrkeskolleger kjenner samboerparet på at det kreves store investeringer for å drive en effektiv planteproduksjon, og vel så viktig som maskiner er innsatsen Preben og Helene gjør i å holde jorda i god hevd.
– Hvis en klarer å drive godt, noe en kan være litt usikker på om en klarer å få til alltid, så synes jeg det har vært bra de åra jeg har drevet. Det blir litt igjen, men kunne alltids blitt mer, i forhold til det en investerer for.
Men det er kanskje litt av forutsetningene for å lykkes og. At en moderniserer maskinparken og tar i bruk ny teknologi?
– Jeg tror det. Skal en sitte med det gamle, så ser en kanskje ikke framover og prøver nye ting. Da blir en sittende med tankegangen fra de eldre på gården. En må tørre å prøve noe nytt!
Hvordan ser drifta deres om ti år?
– Kanskje litt mer jord. Litt bedre grøfta jord og litt større avlinger. Så skal en være fornøyd.