Fire slåtter og hyppig fornyelse av kjelvene – det er strategien på Line Gard.
Størst mulig produksjon ut av minst mulig grovfôrareal. Det er målet for Jon og Heidi Line, brukerparet på Line Gard rett utenfor Bryne. I ti år har de valgt å fornye enga, eller kjelvene som de sier på jærsk, allerede etter to år.
– Aldri mer enn to år gammel kjelve, det er strategien, slår Jon fast.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Hovedproduksjonen deres er melk, og i år er planen å produsere 550 tonn. I tillegg har de en del kjøttproduksjon på Angus/Wagyu-krysninger, hvor Wagyu primært er satsningsrasen.
– Vi bruker cirka 750 mål dyrka, av det er cirka 250 korn. Resten bruker vi til gras til dyra. Så med 500 mål har vi fôr nok til de 340 storfeene.
Sammenligner vi med hvordan grovfôrdyrkinga var før, da de hadde vesentlig mindre korn og fornyet kjelvene sjeldnere, er faktum følgende.
– Vi dyrker nå korn på 1/3 av arealet og har 80 flere storfe.
Hør mer om gården og gårdsdrifta i vår videoreportasje.