Øyvind Wethal har erter så ofte han kan i vekstskiftet.
Skiptvet, Østfold | 27. april 2024
– Før var det moro å kjøre karuseller, men nå er det moro å gå og se på åker.
Sitatet kommer fra innehaveren av en av årets flotteste høsthveteåkre i Østfold, nemlig Øyvind Wethal fra Skiptvet, som legger et godt grunnlag i forgrødeeffekten.
– Jeg synes det fungerer godt å dyrke erter. Det er en fin forgrøde og godt for jorda. En slipper å gjødsle, og det tåler tørke godt, argumenterer Skiptvet-bonden.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
De siste 6-7 årene har Ingrid erter vært en fast del av vekstskiftet, og i år får ertene følge av Kuban høsthvete, Annika bygg og Vinger havre.
– Jeg prøver å dyrke erter så ofte jeg kan, og kanskje ha to år med høsthvete etterpå. Åkerbønner har jeg prøvd, men det blir så seint at det får andre drive med. Ertene blir klare i momentet høsthveten er klar, så det er veldig fint. Da pleier det å være ganske varmt og fint, og det er kurant å høste. Jeg synes det går greit å treske erter i midten av august, og da har du god tid til å så høsthvete.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
I likhet med den frodige høsthveteåkeren som ble sådd i fjor, blir årets erter sådd med en nyankommet HORSCH Pronto, som avløste en over 20 år gammel såmaskin.
– Jeg ville ha en maskin som hvert fall jeg tror er solid og bra. Så ligger gården omtrent i bakveggen til Frank og CF Maskin i Skiptvet. Der er det god service, og Pronto er en bra maskin som plasserer kornet veldig nøyaktig. Å legge litt penger i såmaskin, det tror jeg du får igjen for. Både i forhold til annenhåndsverdi og avling.