Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

Lot ungdommelig pågangsmot få fritt spillerom

Sondre Skaftnesmo overtok hjemgården i en alder av 22.

Horvereid, Nærøysund i Trøndelag, 29.-30. mai 2024

– Å være sin egen sjef har vært drømmen lenge!

Etter å ha tatt fagbrev og jobbet som motormekaniker i fire år, tok Sondre Skaftnesmo over hjemgården Oppigården, i bygda Horvereid i Nærøysund kommune.

– Pappa var klar for at jeg skulle få ta over, og da føltes valget rett. Og det kjennes enda mer rett nå, når jeg har drevet 1,5 år. Jeg er enda mer sikker på at det er det her jeg skal holde på med, forteller 23-åringen.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

Hør om drifta på Oppigården i vår videoreportasje.

Vi møter faren Steinar og Sondre midt i førsteslåtten, og slår av en prat med senior om hvordan gårdsoverdragelsen kom i stand.

– Jeg tok over etter mine foreldre i 1994, og jeg har drevet med storfe og gris. Så er jeg så heldig at jeg har en gutt som var veldig interessert i å ta over, og han fikk være med å planlegge fram i tid. Ergo så slutta jeg med grisen, for han vil satse på storfe. Nå har Sondre bygd om en god del av fjøset, så spekulerer han på enten ammeku- eller melkeproduksjon. Jeg tror nok vekta på skåla ender på melkeproduksjon, men vi får se. Det er spennende hvert fall!

Etter at Sondre tok over er husdyrproduksjonen lagt om til storfe. Faren Steinar drev tidligere med gris i samme fjøs, som nå er ombygd.

Hva tenker du og kona di om å overdra gården til en på 22?

– Jeg har bestemt meg, for jeg så Sondre var interessert, og han var på hugget. Han ville ta over, og da skal ikke jeg sitte å holde på dette. Jeg har jobb utenom, og mulighet til å få meg full stilling utenom. Derfor skulle jeg selvsagt slippe han til, så han fikk starte opp og utvikle seg, sånn som han vil drive gården. Derfor gjorde vi det, og vi er veldig glad for at han først og fremst har tatt over her, men egentlig i hele grenda her, så er det unge folk som har tatt over. Det er veldig spesielt, og jeg tror det er veldig mange som misunner oss. Vi får tilbakemeldinger på hvor heldige vi er, som har unge folk og etterkommere som er interessert i å ta over.

Å dyrke fram og høste et godt grovfôr er viktig for Sondre Skaftnesmo.

Hva tror du det har å si om du tar over når du er 22, framfor 32 eller 42?

– Det tror jeg har veldig mye å si. Først og fremst har du pågangsmotet. Du er ikke redd for å jobbe, og ikke for å si noe på det, men du har kanskje ikke kommet så langt at du har stiftet en familie. Ho eller han som skal være med deg, får være med og forme og se litt hva dette går ut på. Jeg tror det er tyngre om du er 32, du er gift og har 3-4 unger og skal flytte inn på en gård.

Oppigården ligger i grenda Horvereid i Nærøysund kommune.

Tilbake til dagens bruker av gården, er status at gris er bytta ut med storfe. Men hva som skjer på sikt, er fortsatt i planleggingsfasen.

– Per nå driver jeg med oppfôring av okser, i hovedsak NRF. Jeg satt opp driftsplan før jeg tok over, og det viste seg at det skulle gå på et vis. Så da satte jeg i gang med å bygge om fjøset, etter at jeg tok over i fjor vinter. I fjøset har jeg 28 liggebåser som egentlig er ment for ammeku, som var den opprinnelige planen. Men etter at jeg fant ut at det går an å starte med melk, har tanken slått over på det.

Å starte opp med melk, det er det ikke så mange som gjør?

– Nei, det er ikke mange. Men jeg har en kompis som gjorde det. Han kjøpte gård på det åpne markedet. Et nedlagt melkebruk som drev med ammeku, og der var det kvote. Det er forskjellen, for kvote har ikke jeg. I fjor jobba jeg hos han som avløser. og jeg var med å monterte innredning og oppstarten der en måned. Da fikk jeg en liten gnist for melk, når jeg ser at han får det til å gå rundt. Og når han tørr å satse, han som har kjøpt fra det åpne marked, så kjenner jeg litt på at det hadde vært artig og satsa mer.

«Det har alltid vært tøft og sett, men føltes så fjernt likevel», forteller Sondre om investeringa i CLAAS JAGUAR.

Dagen AgroNytt er innom på Oppigården, kjøres det rekordtidlig førsteslått. Selve innhøstinga skjer med CLAAS JAGUAR og hengere, en høstelinje Sondre var med å investere i gjennom det nyopprettede høstelaget Silokompaniet.

– I fjor gikk vi sammen fire gårdsbruk om å legge hele grovfôrlinja. Alle hadde holdt på med rundballer. Jeg stod for tur til å måtte kjøpe ny presse, og jeg har ikke nok areal til å forsvare å kjøpe nytt. Å leie presse viste seg i regnestykkene å være dyrt. Tre av de fire gårdsbruka fikk regnestykke fra Norsk Landbruksrådgiving, som var veldig nøye hvor du måtte ha traktorer, timer, alder, skifter og hvor langt det var fra skiftene til gården. Et ganske stort regnestykke. Hos meg viste det at det ikke er store penger å hente, men det var store penger å hente mot å leie pressing, for meg. Også er det mange faktorer i et sånt regnestykke som er vanskelige, fôreffektivitet og svinn for eksempel. Som dem sier kan være litt høyere i plansilo. Men alle gikk for det.

Hør mer om Sondre sine framtidsplaner i videoreportasjen over.

Bli kontaktet

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 9. april 2025

Jordarbeider for fleksibiliteten og avlingenes del

Etter 70 000 mål gikk Anders Wetlesen for gjenvalg av Pronto.
Les mer

Publisert: 30. oktober 2024

Først i Norge med den nye kombipressa fra CLAAS

Grovfôr Innlandet DA har et godt førsteinntrykk av CLAAS ROLLANT 630 RC UNIWRAP.
Les mer

Publisert: 13. oktober 2024

Gode erfaringer etter tre år med mais på NMBU

Stor avling på én høsting fristet Simen Bredesen og kollegene.
Les mer

Publisert: 11. oktober 2024

Torfinn og Eskil tresker med CLAAS COLUMBUS fra 1963

Bli med på nostalgisk innhøsting på Toten.
Les mer

Publisert: 10. oktober 2024

Et suksessfullt år for løkdyrkeren i Totenvika

Vi har fulgt Jens Sullestad Tolpinrud gjennom vekstsesongen 2024.
Les mer

Publisert: 29. august 2024

Gjør comeback som potetbonde og er storfornøyd med årets kornavlinger

Bli med på innhøstingsbesøk hos Arve Moe Aass i Totenvika.
Les mer

Publisert: 22. august 2024

Forvalterne på Carlberg: – Denne gården skulle jeg ha

Hør om hvordan familien Gauterud har skapt et nytt livsverk i Rygge.
Les mer

Publisert: 21. august 2024

– Når du først har kjørt en MONTANA tresker, da går du ikke tilbake

Bli med Torkild Tronstad på innhøsting med CLAAS LEXION 760.
Les mer

Publisert: 14. august 2024

Effektiv innhøsting med to treskere som utfyller hverandre

Bli med på høsthvetetresking hos familien Karlsrud fra Ski.
Les mer

Publisert: 3. august 2024

Ligger an til et godt år – om alt kommer i hus

Bli med Vegard Bøe Larsen på tresking av strandsvingel.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}