Etter 70 000 mål gikk Anders Wetlesen for gjenvalg av Pronto.
– Det som ble jordarbeidet i fjor høst og der det har vært fangvekster, har det virkelig tørka opp bra. Så det er helt supre forhold, kommenterer Anders Wetlesen.
På sin første sådag i 2025 er planteprodusenten fra Ås i gang med å så på hjemgården, som ligger i den nordlige enden av innsjøen Årungen. Samtidig sitter Øivind Rogstad og harver på gården Rustad, tett på Ås sentrum. På slep har han Norges første HORSCH Fortis 6 AS.
– Det fungerer kjempebra til nå, så det virker lovende, sier Anders om den kraftige kultivatoren.
(Se videoreportasje nederst i saken)

Driftssikker såmaskin
Opp gjennom årene har Anders kjørt med både tinde- og skålharver, og det er førstnevnte han har konkludert best i hans drift.
– Jeg har prøvd litt forskjellig, og jeg heller veldig til tinder i stedet for skåler. Jeg synes det er mer tiltalende, og lettere «å treffe» i praksis. Jeg har kjørt mye skåler rett etter tresking, og det er for så vidt vært bra det. Men, alt til sitt bruk.
Selv har han et annet HORSCH produkt på slep bak sin traktor, en Pronto 6 DC fra 2012.
– Den har gått rundt 70 000 mål og vært en kjempemaskin! 100 prosent feilfri, bare bytta slitedeler, så det er jeg fornøyd med.
Sikter høyt på pH
Siden avlinga kom i hus i fjor høst har Anders rukket å kjøre ut 1 000 tonn med kalk, og heller ikke på dreneringssiden mangler det på initiativ.
– Vi prøver å løfte pH-en opp på 6,8, og vi ser jo det at det skal utrolig mye kalk til, om du ligger på 6,2 på en del areal. pH er en forutsetning, på lik linje med grøfting.

– Jeg har vel grøfta systematisk et sted mellom 1 300 og 1 400 mål med leiejord siden 2012. Det har jeg aldri angra på, for det gjør alt mye lettere. Det er helt avgjørende, og det er masse som skulle vært grøfta.
Stort avlingspotensiale
En annen forutsetning for å få et godt såbed, er i Anders sin praksis å jordarbeide, men tilpasse innsatsen og behovet til de ulike vekstene. Havre som eksempel harver han ikke dypt til, men toradsbygg derimot, der skal tindene gjøre en skikkelig jobb.
– Jeg liker å ha 15 centimeter løs jord når vi sår toradsbygg, og synes det fungerer veldig bra. Toradsbygget er jo litt mer kresent, men hvis du får etablert det riktig og steller den som vårhvete, så har du et kjempeavlingspotensiale. Jeg kan fint regne 100 kilo mer på toradsbygg kontra vårhvete. Men nå er det nok bygg og de vil ha mer matkorn, så da har vi valgt å tilpasse oss litt ved å så noe vårhvete istedenfor.

Vann i store mengder
Den nye Fortis-harva, som er en kraftigere versjon av den mer kjente lilllebroren Terrano, har utløsertrykk på hele 570 kilo, noe som sikrer en konstant arbeidsdybde.
– Det handler om å få det mest mulig likt bearbeidet, og derfor har jeg veldig trua på Fortis. Jeg har gått veldig mye og gravd og målt, og det virker veldig jevnt. Du kan få mange harver til å holde seks centimeter, men hvis du til toradsbygg eller høsthvete ønsker å gå litt dypere, er det ikke alle som klarer det.
Hvorfor ønsker du å jordarbeide så dypt?
– Særlig hvis det kommer store nedbørsmengder virker det som det er plass til mer vann i bakken. Det skal mer til at det gulner.
Kontaktgjødsling
En annen maskin som også er besluttet å fornye, det er såmaskina. Til våren 2026 ankommer nemlig landets første Pronto i ni meters arbeidsbredde.
– Det er ikke noe mer spennende at det ble lik, men jeg har gått opp litt i bredden, også er det ikke gjødselskåler. Så sånn som her har vi gjødsla 30 kilo med 22-3-10 før jeg har harva, også kjører vi 20 kilo nå – sammen med såkornet. Vi kjører ikke noe i gjødsellabbene.
– Jeg har mange ganger gitt litt gjødsel sammen med såkornet, og det synes jeg har fungert utrolig fint. Så får jeg en helt annen kapasitet. Nå sår jeg 95 mål på én fylling.
Med både Fortis, Pronto og Leeb i maskinparken, hva er det du forbinder med HORSCH?
– Det er veldig solide produkter. Uten tvil om.

– Sånn som denne såmaskinen, på 70 000 mål, så har jeg ikke gjort noen ting. Sprøyta er jeg kjempefornøyd med. Meget fin bomstyring og vaskeprogram og det meste. Jeg er veldig glad i HORSCH-produktene, og ikke minst de som selger dem. Det fungerer veldig bra!
Fokus på avling
Vi blir med inn på tunet for å fylle, hvor faren Tom står klar med hjullaster og kjører fram sekk etter sekk. Tilbake på jordet starter ikke Anders å så, før han har gått gjennom en fast rutine.
– Når jeg kommer på jordet setter jeg på vifta og går ut og kjenner at det blåser under hvert rør. Denne såmaskina er ikke så avansert med sensorer på hvert rør, så da må en ha noen rutiner, smiler den drevne planteprodusenten.
Du bor i et område hvor direktesåing har blitt veldig populært, hvorfor gikk du for gjenvalg av Pronto, hvor du legger opp til at du må fortsette å jordarbeide?
– Jeg synes det er mer sikkert, også synes jeg det er lettere å dyrke det en vil ha. Fokuset ligger jo på åkeren og avling, det ligger ikke på fangvekstene. Selv om jeg skal så fangvekster, og har trua på det, er det ikke det som motiverer meg. Det er avlinga som trigger, og da heller jeg til å jordarbeide. Det er lettere å ta to år med høsthvete etter hverandre, som eksempel. Men jeg ser mange fordeler og med direktesåing, så vi får se i framtida. Jeg kunne tenkt meg å ha begge deler, men det er mye en har lyst på.

Har hånd om verdikjeden
Rett over påske, når trolig mye av våronna er over, rykker det inn et arbeidslag på Sundbyødegården, for å bygge videre på tørkeanlegget som faren i sin tid startet på.
– Faren min begynte å bygge på anlegget i 2012, så gjorde jeg en stor oppgradering i 2018. Med tørke og flisfyring og siloer. Så skal jeg ha opp tre siloer til nå. For det ser jeg er hele nøkkelen, å kunne kjøre alt kornet hjem, tørke og håndtere det. Å ta vekk den arbeidsmengden og skyve den til januar, når kornprisen er som høyest. Så det blir moro!
Da får du en lagringskapasitet på?
– Jeg skal i teorien klare 5 000 kubikkmeter, men du klarer jo aldri å fylle alle siloene.
Da er du rusta for framtida, da?
Ja, håper det. Jeg synes hvert fall det er viktig å ta vare på det en dyrker.