Med to CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP og en ny trippelslåmaskin er kapasiteten høy hos Hotvedt Maskindrift.
Kjetil Evensen (23) satser på heltid som landbruksentreprenør, og sammen med kompanjongene Henrik Evensen og Magnus Johnsen etablerte han Hotvedt Maskindrift i 2017. I tillegg til å kjøre alt for Magnus, som driver med en betydelig storfekjøttproduksjon, samarbeider trioen også med to store økomelkeprodusenter.
– Det kom litt naturlig. Da vi begynte med dette hadde vi litt ledig kapasitet i våronna, og da begynte jeg å være med dem å kjøre bløtgjødsel med slanger. Så hadde Magnus og dem samarbeida litt fra tidligere, og da har vi egentlig bare bygd videre på det, forteller Kjetil fra traktorsete.
(Artikkelen fortsetter under videointervjuet)
Samarbeid gir stor kapasitet
Som mange andre har også kompanjongene erfart at maskinsamarbeid gir stor kapasitet og fleksibilitet.
– Det er ikke så nøye hvem som gjør hva, det går begge veier og jevner seg ut ganske bra. Også har vi ganske god kapasitet når det står på!
På grasbiten slår Hotvedt Maskindrift alt areal, så skal de to melkeprodusentene rake så mye de rekker. De høster med to CLAAS lessevogner, og så tar Kjetil & Co hånd om det som ikke går inn i siloen med rundballepressene.
Fornøyd med kvalitet og oppfølging
Til årets sesong kjøpte maskinlaget nye slåmaskiner, en DISCO MOVE 3600 FC foran og en DISCO 9200 C CONTOUR i trepunkten bak. I tillegg eier maskinlaget to CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP og en LINER 2900.
– Vi er veldig fornøyd med utstyret. Noe er det selvfølgelig med alt, men for oss har det fungert veldig bra. Og vi har hatt en veldig god dialog med Bergan Maskinsalg om service og sånn, så det har fungert helt topp!
– Kvaliteten er bra og prisen er sånn noenlunde der den burde være.
Godt førsteinntrykka nye DISCO MOVE
Den nye slåmaskinkombinasjonen har også bidratt til betydelig økning i kapasiteten, men Kjetil innrømmer det krever mer av sjåføren.
– Vi har ikke kjørt så mye med den ennå, et sted mellom 1 500 og 2 000 mål tenker jeg. Hittil fungerer den veldig bra. Jeg er fornøyd med MOVE-delen foran, at den følger bakken veldig bra. Og maskinene er gode å bære med seg, synes entreprenøren.
Faste kjørespor
For å gi krefter til de tre knivbjelkene har Kjetil en 205-hesters traktor til rådighet, og den får virkelig noe å tygge på når såpass mye gras skal igjennom.
– Nå kjører vi kanskje i utgangspunktet med litt liten traktor, men med en oppgradering fra 3,5 til 9,0 meter, så er det klart du får gjort litt arbeid likevel. På godt arronderte jorder ligger vi på et snitt mellom 10 og 12 km/t. Det er klart du mister effekt i bakkene, men det visste vi for så vidt om.
Mye av det høstelaget slår er med faste kjørespor i enga, og da med åtte meters avstand mellom kjøresporene.
– Vi kjører med RTK og autostyring. Det er deilig!
MPS gir mye fôr i hver ball
Planen var opprinnelig å bytte inn den gamle pressa som nå har passert 23 000 baller, men med rikelig av førsteslått er de glade for at de nå har begge pressene tilgjengelig.
– Før sesongen i år satsa vi på drøyt 8 000 baller på de to CLAAS-pressene, men hvis det fortsetter sånn blir det nok godt og vel, smiler Kjetil.
Under intervjuet piper det jevnt og trutt for at en ny ball er klar i kammeret, og med åtte lag plast er det som regel pakkeren som er begrensende faktor for kapasiteten.
– Vi må vente på pakkeren uansett, så da girer vi heller ned litt. Vi kjører stort sett på maks av trykk på både kammer og MPS, men nå har vi stilt ned noe på denne her, når det har kommet litt regn.
Bokstavrekka MPS står for Maximum Pressure System, et system CLAAS er unike i markedet om å levere på fastkammerpresser.
– De tre øverste rullene i bakluka legger du på med ekstra trykk, sånn at du pakker ballen lengre inn. Dem er hengsla, så du får begynt å pakke tidligere. Vi har vært fornøyd med det, ser klar effekt av MPS kontra hvis du kjører uten.
– Rundballene blir tunge nok, og det er mye fôr i ballene!