Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

Som far, så sønn

Helge og Karsten Skretting er lidenskapelig opptatt av maskiner og utstyr. I hver sin CLAAS traktor holder de veier og gangfelt i hjemkommunen fri for snø, vinteren gjennom.

Stokke, Vestfold

Snøen laver ned i det vi ankommer gårdstunet til Helge og Solbjørg L. Skretting. Nedbøren kan være lunefull her i Vestfold, en skal ikke reise mange kilometerne inn fra kysten før en treffer det vi på godt norsk kaller snøhøl. Det vet Helge alt om, etter mange år som entreprenør kjenner han veiene i det som nå har blitt Sandefjord kommune ut og inn.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

Arbeidsvillig ungdom

Nå er eldste sønn Karsten blitt like gammel som det Helge selv var da han startet som gårdbruker og entreprenør, og som ordtaket sier: som far, så sønn.

– Han er veldig ivrig! Sånn som nå har det vært brøyting i natt, og da har ikke jeg sluppet til. Jeg skal ut å brøyte litt nå etterpå, ellers er det Karsten og en som er fast innleid hos meg, som har tatt seg av brøytinga de siste dagene nå. De er ikke noe vanskelig å ha i arbeid, og de står på fælt, skryter Helge.

TOTRINNSFRESEN Karsten kjører med på 660’n er en Duun TFP250 med hydraulisk kantvinge.

I tillegg til snøbrøytinga driver han og kona med både slaktegris og nylig startet de også med ammeku. Om sommeren sysselsettes maskiner og mannskap i leiekjøring innen gras, gjødsel og halmpressing. I maskinparken er også en åttetonns gravemaskin som er fast utleid til et større entreprenørfirma.

– Jeg er glad i å jobbe, også er det maskiner som er gøy. Den første traktoren kjøpte jeg sammen med faren min da jeg var 17, så har det gått slag i slag.

Helge Skretting sammen med sønnene Karsten (t.v.) og Sivert, som begge gjerne stiller opp og hjelper til (arkivfoto fra 2018).

3 x CLAAS

De to nevnte CLAAS traktorene som står fullt brøyterigga er en AXION 850 og en ARION 660. I tillegg har Helge en tredje CLAAS traktor som går under navnet «dansken».

– De to traktorene som brukes i brøyting rusler vel mellom 1 000 og 1 200 timer i året, og «dansken» som jeg kaller den, en AXION 840 som er importert brukt fra Danmark, den går noe mindre, ettersom den ikke går noe nå i vintersesongen.

Størrelse på traktorene er det de to tankvognene fra Samson som har bestemt.

– Du må ha noe tyngde for å holde det igjen, og selvsagt kraft til å trekke, fastslår Helge.

I TILLEGG TIL bjelke på taket varsles andre trafikanter med små LED-blitzere på speilene.

Allsidig lastertraktor

Inntil nylig het minstemann i traktor-trioen ARION 640, men rett før jul i fjor ble traktoren byttet inn med en splitter ny ARION 660 på 205 hestekrefter.

– Den har runda 200 timer nå, og den har vært helt suveren! God å kjøre er den, oppgir Karsten.

Etter et langt brøyteskift har han parkert inne i det nye verkstedet, og tar seg tid til en traktorprat med AgroNytt. Traktoren står rigga med en V-plog i front og en Duun TFP250 snøfres i trepunkten bak. Lasterarmen er tatt av, og ellers kan vi konstatere at det er en svært velutstyrt traktor med både fronthydraulikk, frontkraftuttak, full LED-lyspakke og det innholdsrike CEBIS armlenet.

– 660’n kommer til å gå i lasterkjøring, slåing, røring av møkk og alt det litt mindre. Dumperhengerkjøring blir det også noe av, i tillegg til denne brøytinga.

HELGE OG KARSTEN SKRETTING foran hver sin brøyteskyss, henholdsvis en CLAAS AXION 850 og en CLAAS ARION 660

God førerkomfort

Det er en innholdsrik CMOTION kjørespak i denne traktoren. Hvordan er det du bruker den, og hvordan opplever du at den fungerer?

– Den fungerer veldig bra. På disse knappene kan du legge inn hva du vil, for eksempel klaff og tut på snøfresen, her er det opp og ned på trekkstengene og her har jeg vendegiret, sier Karsten mens han viser.

Han betjener for det meste transmisjonen med kjørepedalen, og opplever at samspillet mellom motor, transmisjon og betjening er god.

– Traktoren går rolig og er myk i bevegelsene, og det bråker lite i hytta. Også er det god fjøring, så ja, traktoren er veldig fin.

HYTTA PÅ 660’N er det forbud mot sko og jevnlig blir det gjort rent (se sprayflasker på rekke og rad i sidevinduet). «Når en sitter her så mange timer er det trivelig å ha det ryddig og rent», poengterer CLAAS sjåføren, som skryter av CMOTION kjørespaken.

Oppfølging viktigst

At de får god service og oppfølging er likevel det viktigste for far og sønn Skretting.

– Maskinene må jo fungere, men det må også være bra service. Og det er det på Bergan Maskinsalg, fastslår Karsten, som får støtte av sin far.

– Det er Bergan Maskinsalg, Fredrik og Aage, som er årsaken til at vi kjører CLAAS. Det er gode traktorer, for all del, men det skjer noe med CLAAS òg. Det skjer noe med de fleste, og den servicen jeg har fått hos Bergan siden 1999, den er helt unik.

– Vi kan ta et eksempel, og det var vel i 2002. Da kjørte jeg Case IH MX120, som Bergan solgte da. Traktoren havarerte klokka 01.00 på natta, og det var en lørdag. Jeg ringer til Fredrik, og han sier at Aage er på fest. Jeg ringer videre til Aage, og joda, han var ute han, i dress og lakksko. Aage fikk kona til å kjøre, og kjørte bort til verkstedet, kom ut i full snøstorm i dress og lakksko, og tok ut en demo til meg. Fra jeg hadde plunder til jeg var i gang igjen gikk det halvannen time, da hadde vi huka over fresen og var i gang. Det sitter litt i, så en må huske på det når en sitter og vurderer hva en skal kjøpe. Da pleier jeg å huske på den episoden.

Å GJØRE VEDLIKEHOLD på snøutstyret har blitt vesentlig mer komfortabelt etter at de nå kan stå inne i sitt nybygde, oppvarmede verksted.

Drømmen som gikk i oppfyllelse
«Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse», innrømmer Helge Skretting, som hadde tegningene liggende i ti år før han fikk satt opp drømmeverkstedet hjemme gården i Stokke. «Det er deilig, hvert fall nå vinterstid, og kunne komme hjem på natta, rygge inn og la maskinene tine til dagen etter. Smøring og vedlikehold – alt går mye enklere! Jeg har liggi nok under traktorer, oppå isklumper med termodress og banna – så ja, det er veldig behagelig», smiler Helge. Planen med rommet på snaue 300 kvadratmeter er først og fremst å få inn brøyteutstyret vinterstid, men også om høsten når de kjører møkk, er det kjekt å få redskapen i hus. «Det hender det er noen frostnetter med 5-6 minus, og da kjører vi gjødselvognene inn her. Da behøver vi ikke tenke på å frostsikre eller noen ting, bare rygge ut igjen og være klar igjen på morgenen». I rolige perioder av året ser han også for seg å drive vedlikehold av maskiner og utstyr, eksempelvis gjødselvognene nå i forkant av sesongen. «Det er fint å få unna nå, og ikke uka før du skal begynne og folk har begynt å ringe og bestille kjøring. Det er håpet, at vi kan være litt tidligere klar med utstyret. Men, det er jo den tida, så vi får se».

Se brosjyrer og les mer om CLAAS traktor her.
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 9. april 2025

Jordarbeider for fleksibiliteten og avlingenes del

Etter 70 000 mål gikk Anders Wetlesen for gjenvalg av Pronto.
Les mer

Publisert: 30. oktober 2024

Først i Norge med den nye kombipressa fra CLAAS

Grovfôr Innlandet DA har et godt førsteinntrykk av CLAAS ROLLANT 630 RC UNIWRAP.
Les mer

Publisert: 13. oktober 2024

Gode erfaringer etter tre år med mais på NMBU

Stor avling på én høsting fristet Simen Bredesen og kollegene.
Les mer

Publisert: 11. oktober 2024

Torfinn og Eskil tresker med CLAAS COLUMBUS fra 1963

Bli med på nostalgisk innhøsting på Toten.
Les mer

Publisert: 10. oktober 2024

Et suksessfullt år for løkdyrkeren i Totenvika

Vi har fulgt Jens Sullestad Tolpinrud gjennom vekstsesongen 2024.
Les mer

Publisert: 29. august 2024

Gjør comeback som potetbonde og er storfornøyd med årets kornavlinger

Bli med på innhøstingsbesøk hos Arve Moe Aass i Totenvika.
Les mer

Publisert: 22. august 2024

Forvalterne på Carlberg: – Denne gården skulle jeg ha

Hør om hvordan familien Gauterud har skapt et nytt livsverk i Rygge.
Les mer

Publisert: 21. august 2024

– Når du først har kjørt en MONTANA tresker, da går du ikke tilbake

Bli med Torkild Tronstad på innhøsting med CLAAS LEXION 760.
Les mer

Publisert: 14. august 2024

Effektiv innhøsting med to treskere som utfyller hverandre

Bli med på høsthvetetresking hos familien Karlsrud fra Ski.
Les mer

Publisert: 3. august 2024

Ligger an til et godt år – om alt kommer i hus

Bli med Vegard Bøe Larsen på tresking av strandsvingel.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}