Hulleberg Maskin har 12 års erfaring med traktorene fra CLAAS, og nylig ankom nummer 9 og 10 i rekka.
Næroset, Ringsaker kommune
– Vi er ikke store, men vi klarer oss med den størrelsen vi er.
Inne i et nybygd og oppvarmet verkstedlokale introduserer John Alex Hulleberg oss for den allsidige entreprenørbedriften Hulleberg Maskin, som så dagens lys i 2001 og som årlig omsetter for 10 millioner kroner.
– Vi er fire faste ansatte og to innleide ved behov. Vi driver med graving og massetransport, brøyting og strøing om vinteren, fortsetter John Alex.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Faste kostnader
Med utgangspunkt i hjemgården Storvelta har John Alex og faren Johan byttet ut mjølkeku med entreprenørmaskiner i ulike størrelser og fasonger.
– Vi har traktorer, beltegraver, hjulgraver, minigraver, hjullaster, minilaster og en lastebil, summerer den daglige lederen.
Investeringsstrategien er å kjøre maskinene så lenge de har garanti, deretter byttes de ut med nye.
– Den strategien er så enkel at i dag har det blitt så kostbart å ha ting på verkstedet med uforutsette kostnader. Nå har vi faste kostnader, vi vet hva vi har å betale hver måned, også er utstyret nytt og det er driftssikkert. Service- og garantiavtale er det med på hver eneste ting vi kjøper, fastslår John Alex.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Fornøyd med oppfølging
Firmaet har fulgt med CLAAS som traktormerke gjennom skifte av både importør og lokal forhandler, men gir skryt til alle de har forholdt seg til.
– Når vi har valgt den tiende traktoren, så sier det seg selv. Oppfølginga har vært 110 prosent, og har vi hatt trøbbel om kvelden eller natta, så har det dukka opp folk. Det selger du maskiner på. Dette har jeg erfaring med fra gravebransjen også, og det er derfor jeg handler mest hos Hymax. Det er lokalt, også kommer dem når det skjer noe. Du må velge med omhu hvem du vil handle av, sier John Alex, før faren Johan skyter inn.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Den nåværende CLAAS-selgeren lærte mye av far sin. Den servicen vi fikk på Akershus Traktor var upåklagelig, det var «aldri noe problem», erindrer Johan.
– Det samme opplever vi nå. Vi er veldig fornøyd med både oppfølginga fra CLAAS og fra Lena Maskin på servicebiten. Nå har vi kjørt med CLAAS i 12 år, og vi har ikke hatt noen nevneverdig store problemer med maskinene. Hvis det har vært noen utfordringer, så har både CLAAS i Tyskland og CLAAS her hos importøren vært veldig behjelpelige ovenfor oss.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Økt komfort
Traktorene som årlig kjører om lag 1 500 inntektsbringende timer brukes i hovedsak i massetransport året rundt, samt veivedlikehold vinterstid. Den store går for det meste med toakslet dumperhenger, den lille med en mindre henger og begge har i tillegg hvert sitt sett av brøyte- og strøutstyr.
– Om vinteren er det enten snøbrøyting eller grusing ved behov, ellers er det graving av tomter, vann og avløp vi driver med.
– Traktorene er helt suverene å kjøre komfortmessig. De forrige 650-ene og 850’n vi hadde var vi også veldig fornøyd med, men nå har det vært en oppgradering både hytte- og litt betjeningsmessig på 870’n, og den har kommet enda et hakk høyere komfortmessig, mener John Alex.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
At det ble to ARION 650 i bytte mot én ARION 440 er noe John Alex har vurdert seg fram til basert på firmaets utvikling, men han er spent på hvordan det vil fungere.
– Det får gjenstå å se om det er lurt, men denne gangen var det litt med prisen i forhold til arbeidsmengden vi har med traktor. Det har blitt mindre massekjøring, mer brøyting og strøing, og der viser 440’n seg snerten.
Nøye vedlikehold
Etter hver brøyterunde har hver enkelt sjåfør ansvar for eget utstyr, og med teppe i traktorhytta, reoler med «brettekanter på reservedelene» og intet utstyr å se utenfor dørene, konstaterer vi hvor nivået ligger…
– Det er ingenting som skal stå ute. Ikke ei gravemaskinskuffe eller noe skal ligge slengene rundt husdøra. Etter at vi fikk nytt verksted ble det det som natt og dag. Det er lettere å drive med vedlikehold når flere kan kjøre inn utstyr og drive samtidig, framhever John Alex.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Eksempelvis står vi nå inne og legger om hjul, og etter hver brøyting kjører vi traktorene inn, tiner dem ned og smører opp igjen før vi kjører ut. Vi har ikke hatt ett havari med noen ting, ikke lager eller noe på snøfreserne, poengterer entreprenøren.
Få ballen til å rulle
Verkstedbygget måler 50 x 14 meter, hvor 20 x 14 er verksted og resten er kaldtlager. Også de andre husene på gården brukes så langt det lar seg gjøre, og vi konstaterer at CLAAS interessen er såpass stor at et CLAAS logoskilt med lys henger på det gamle vognskjulet.
– Det er jo et gårdsbruk og innfrir ikke nåtidens standard for lager, men jeg har prøvd å tilpasse eksisterende bygg istedenfor å rive det ned, smiler John Alex.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Du driver i en bransje med mange aktører og hard konkurranse, hva er suksesskriteriene?
– Du er nødt til å gjøre jobben, ikke bare 100 prosent, men du må gjøre den 110. Også må du møte opp til avtalt tid og være på hugget. Da ruller ballen av seg sjøl, egentlig.