Rakkestad-bonden harver fra 4 til 20 cm med Lemken Karat.
Rakkestad, Østfold – 26. april 2022
– Jeg prøver å bytte på litt, så det blir agronomisk riktig, introduserer Hans Kristian Bjering Granaas, om sitt allsidige vekstskifte med korn, erter og oljevekster.
Med Rakkestad sentrum som nærmeste nabo, og for øvrig Markens Grøde-utstillinga som leietaker ved jevne mellomrom, ligger gårdene Lien. Hans Kristian er selv oppvokst på den ene, og kjøpte nabogården i 2000. Ved overtakelsen av hjemgården noen år senere valgte han å skille fra tunet, og legge jorda sammen, til det som opprinnelig hadde vært ett bruk.
– Dette er en ren kornproduksjonsgård på 1 200 mål, og hele gården ligger i ett rundt gårdstunet vi driver nå.
(Se videoreportasje nederst i artikkelen)
Følger terrenget
I mange år har jordveien vært drevet med redusert jordarbeiding, og den tyngste jobben har Lemken-redskaper tatt hånd om.
– Jeg har kjørt Kristall i noen år, så gikk jeg over til Karat i fjor høst. Den har tre harverekker i stedet for to, og jeg synes den blander kanskje litt bedre. Også gikk jeg opp en meter i arbeidsbredde for å øke kapasiteten, forteller Hans Kristian.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
På den nye harva er det i tillegg kommet en nyttig funksjon for å få harveresultatet optimalt i kupert terreng, nemlig det Lemken har døpt ContourTrack.
– Det sitter potmeter på sylindrene som måler trykket på pakkvalsen og framme på hjulene på siden. Basert på det heiser harva seg på kuler og slipper seg ned i dråger. Det fungerer veldig bra, bare du roer farta litt, så harva får tid til å tenke hvordan terrenget er, så går det egentlig som en drøm, erfarer Hans Kristian.
Stor fleksibilitet
Etter én harving er det klart for å så, og det arbeidet utføres med en HORSCH Pronto 6 DC, som Hans Kristian kjøpte pent brukt til våronna 2016.
– Jeg hadde en firemeter såmaskin med stor kasse før, og jeg var fornøyd med kapasiteten på den. Men den var en god gammeldags maskin med sålabber. Da var det så mye krav til at jeg måtte pløye og harve, og kjøre på kryss og tvers. Også ville jeg ikke gå ned på kapasiteten og antall fyllinger, så da begynte jeg å se på maskiner med store beholdere. Da kom jeg plutselig over en pent brukt Pronto, og jeg begynte å gruble på det. Så ble det den til slutt.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Med faste kjørespor fra år til år jordarbeider han litt på tvers av så-retningen, og med jordarbeidingsskålene så vidt nedi på såmaskinen, blir det et slett og fint såbed.
– Her lå det i stubb og det var vel akkurat i grenseland da jeg begynte å harve. Men det gikk seg til ut over dagen. Så har det fått ligge i to dager, så kjører vi. Nå er det veldig tørt og fint, akkurat passe spireråme, vurderer Hans Kristian.
Som Pronto-eier har han fleksibilitet i plassering av gjødsel og såfrø, noe han utnytter i ulike retninger. I fjor sådde han raps med gjødselskålene og plasserte gjødsel med såskålene, mens ved såing av bygg sender han en stor andel av gjødsla sammen med såkornet.
– Jeg kjører 50 prosent av gjødsla sammen med kornet. Spesielt på bygg har jeg hatt god erfaring med at bygget liker å ha litt gjødsel tett inntil.
Hør mer rundt gårdsdrift og erfaringene med HORSCH og Lemken i videoreportasjen:
(Se stort bildegalleri nederst i saken)