Tor Oluf Kjølen søker stadig nye erfaringer og kunnskap rundt pløyefri kornproduksjon.
– Nå er det minst mulig grisehus og mest mulig ute, smiler Tor Oluf Kjølen, i vårsola på Ekne i Trøndelag.
Sammen med familien driver han som smågris- og kornprodusent på Sør Kjølen gård, med 1 300 mål korn, hovedsakelig bygg, men også en solid andel hvete. Til etableringen av kornet benytter han seg av to ulike harver, samt en Multiva såmaskin.
– Vi kjører en Terrano 4.3 GX, en eller to ganger. Så varierer vi også om vi kjører en gang med HORSCH og en gang med kulturharv. Er det løst og fint, får vi et slett og fint såbed med én gang med hver av dem, erfarer Ekne-bonden.
Det er nå tre år siden han tok i bruk HORSCH-kultivatoren, og han mener å se at både aggregatstrukturen i jorda er endret, og antallet mark har økt.
– Begge deler er vel positivt, så det skal ganske mye til at vi skal gå tilbake å pløye igjen. Vi prøver nye ting hele tida, og vet ikke hva som er best. Kultiveringa holder vi med på tredje året, så vi er enda under opplæring. Det tror jeg vi blir i mange år enda. Jeg tror kanskje jorda har det bedre ved å slippe den fullstendige omveltninga, og jeg tror og det er mange fordeler at det overvintrer som stubbåker, uten at det er kjørt noe om høsten. Så vi prøver begge deler, forteller Tor Oluf,
– At vi har noe å lære om jordbruk uten plog, det er helt sikkert. Så hva vi gjør om 20 år vet jeg ikke, men jeg er ganske sikker på at vi ikke pløyer, slår han fast.
At han sår med en Multiva Combi 300, forgjengeren til dagens Forte FX, forklarer han på denne måten:
– Når jeg fikk se den maskina, så var den sånn jeg kanskje ønska at den skulle være. Og jeg tenkte, den vil jeg prøve. – Nå har vi kjørt snart 7 000 mål, og jeg er godt fornøyd. Maskina har det individuelle labbopphenget som gjør at ho så i jevn dybde, sjøl om såbedet ikke er helt slett. Og jeg synes ho er god til å holde sådybden rett, selv om det er varierende hardhet på jorda.