Etter å ha pussa ned eng med høstrug 18. april, var det duket for felles slått med resten av grasarealet hos jærbuen.
Er det ikke litt ekstraordinært å kjøre andreslått 1. juni?
– Jo, det har vi aldri prøvd før, ler Bjarte Nærland.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Gårdbrukeren på Nærland i Hå kommune på Jæren sådde i fjor høst gjenlegg med noe høstrug i.
– Det kom det veldig fort, men litt ujevnt, så da pussa vi det bare av tidlig. Sånn at det skulle være passende å slå igjen nå. Vi balla førsteslåtten, det er kraftig, god kost å blande i fôret til kyrne. Når vi fikk såpass bra med gras igjen nå, så synes jeg det var «jilt», sier en fornøyd planteprodusent.
(Se stort bildegalleri nederst i artikkelen)
Med Nordsjøen som nærmeste nabo i vest, driver Bjarte allsidig husdyr- og planteproduksjon, sammen med kona, faren og ivrige etterkommere.
– Vi driver ei samdrift med 700-800 tonn i kvote. Det er ikke så godt å si når de endre hele tida, men det ser ut som vi havner på 800 dette året. Også er far med i drifta, han driver med rugeeggproduksjon til slaktekylling. Jeg har kona mi med meg, og vi driver med potetproduksjon på godt 300 mål. Grovfôrarealet er 500-600 mål, summerer Bjarte.
Sistnevnte areal høstes gjennom et høstelag bestående av gode naboer, i tillegg til Bjarte er det Tore og Svein Arne – og felles for trioen er at både gårds- og etternavnet er Nærland.
– Vi har kjørt i lag «i alle år». Vi har holdt slåmaskin, Tore kjøpte snitteren og så samarbeider vi om møkkakjøring, tråkking og det som følger med. Vi legger opp til tre slåtter, så ser vi hvordan det går. Det er i grunn nok for å få det til å klaffe med været og alt rundt, fastslår Bjarte.