Produktsjef Ingar Høgmoen forklarer hva en igangkjøring innebærer.
En varm og fin dag i august tok vi turen til Solør for å overvære en igangkjøring av en ny CLAAS TUCANO 430. Her treffer vi i tillegg til to nye TUCANO-eiere og to selgere fra Lena Maskin avd. Våler, produktsjef Ingar Høgmoen fra Norwegian Agro Machinery.
– I dag er vi i Solør og har hatt igangkjøring og gjennomgang av ny TUCANO til to nye kunder i området her. Vi har vist alle funksjoner, hvordan dem skal stille inn treskeren, og alt med sikkerhet og sånne ting, så det er overlervert etter kravene fra CLAAS, forklarer Høgmoen.
– En igangkjøring går ut på å vise alle funksjoner. Hva dem skal følge med på, smørepunkter, innstillingsmuligheter som for eksempel er på skjærebordet og ellers i treskeren med såld og slager, sånne ting. Hvordan det fungerer. Det meste gjør vi jo fra skjermen, men du må skjønne prinsippene og da er det best å vise ute på treskeren.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Gode tips i instruksjonsboka
– Jeg har veldig moro av det sjøl, å komme ut å prate med bønder og brukerne. Det er der jeg hører både behov og hva de er fornøyd med. Og kan ta med meg det. Det andre er at vi har et ganske nytt forhandlernettverk, og selgerne er med og lærer dem og. Ofte mekanikerne og, så vi tar et kurs på dem også samtidig.
– Når vi begynner en ny sesong og hvis det er noe man lurer på eller ikke husker, så er det jo å ta kontakt med nærmeste avdeling. Stort sett er selgerne veldig flinke og oppegående, og det samme med mekanikerne. Dem er ofte veldig gode på lure triks og har vært med på det meste og sett mye.
Så er det jo en del som står i boka?
– Ja, det er eget kapittel i instruksjonsboka med feilsøking. Hvis man for eksempel har spill på sålda, så står det hva man skal sjekke for å unngå det eller få det best mulig.
Mer luft og større såldåpning
Du driver med kornproduksjon sjøl, og får kjørt en del timer tresker. Hva er dine beste tips?
– Mine beste tips når det kommer til å stille inn treskeren, er å ha kontroll på hva som skjer ute på bakken. Ikke bare se på indikatorene inne i skjermen, for dem kan du manipulere med følsomhet og sånne ting. Og det kan jo ha skjedd noe med dem siden sist man brukte dem. Så du må ha kontroll på om det faktisk kommer korn på bakken som spill, eller ikke. Også må vi jo se forholdet mellom retur og varen som kommer i tanken.
– Det er stort sett opp med lufta, kjøre med høy luftmengde, og opp med såldåpningen. Det er en gjenganger i forhold til hva vi ser som fabrikkinnstillinger.
Forholdene varierer gjennom dagen
– Det som er spesielt for Norge er at vi ofte treskere i råere forhold enn det som er normalt. En annen ting er at vi må utnytte de treskertimene vi har, så forholdene vi har når vi starter, og hvordan de er på dagen og kvelden når vi gir oss igjen er veldig varierende. Det kan ha store variasjoner i innstillinger for å få treskeren til å gå best mulig gjennom dagen, så du må regne med å stille treskeren i løpet av dagen.
Hva er din kommentar eller analyse av årets sesong? Åssen ser det ut i år?
– Nå skal jeg være litt forsiktig, men jeg tror nok dette blir et av de best kornåra i norsk historie. Av det jeg kan se. Det er veldig mange bra åkre, med noen få, små lokale unntak.
– Tilbakemeldingene vil jeg si gjennomgående er positive. At dem setter pris på en ordentlig gjennomgang. En ting er at de har brukt mye penger, og det viser jo en tillit til oss, og da synes jeg det bare skulle mangle at vi stiller opp og viser tilbake at dette tar vi seriøst.
Debuterer som CLAAS-eier
En av de to kundene som var med på igangkjøringa er Sigbjørn Ove Lund fra Namnå.
– Jeg har kjøpt en ny CLAAS TUCANO 430, og det blir første CLAAS-en som jeg skal ta i bruk.
– Nå har vi vært med å kjørt i gang en tilsvarende tresker som jeg har kjøpt. Lært å stile inn forskjellige ting, og gjort litt notater.
Er det nyttig?
– Ja, det synes jeg var veldig nyttig.
Hva tar du med deg hjem som det mest relevante?
– Det er å kunne stille inn treskeren ordentlig, og jeg har fått et veldig godt inntrykk. Av at det går bra, fungerer bra. Og er solid.
Og åkeren hjemme ser bra ut?
– Jeg har nok litt begge deler, men mye bra. Her var det hvertfall veldig bra!