Det måtte regn til før Hans Oskar Gudim parkerte såmaskina og innså at 2017 ikke var høsten for å så store arealer med høstkorn. I strålende sol over Rakkestad soler imidlertid en ganske så fin rughveteåker seg, men når vi blir med ut i høsthveten, er det ikke en like jevn og fin åker vi ser.
– Det kommer seg, men det ble en god del vann for’n i fjor høst. Som du ser rakk jeg ikke så ferdig jordet, før det begynte å regne.

Av de totalt 1 950 dekar Hans Oskar dyrker har han i år 250 dekar med Ellvis høsthvete og 100 dekar med rughvete. Ambisjonen er å få pluss/minus 700 kilo, selv om åkeren ikke ser helt i toppform ut per i dag.
– All høsthveten har jeg fokus på å få matkvalitet på, ellers må jeg velge en annen strategi enn det jeg legger opp til. I tillegg til tre delgjødslinger med BOGBALLE’n, bladgjødsler jeg i tillegg alt ganske tidlig, for å være sikker på å få med nok næringsstoffer. Det er ikke så forbaska kostbart, 10-20 kroner per dekar, og da skal det ikke bli så mange kilo ekstra med matkorn for å tjene inn det. Bladgjødslinga tar jeg med på ugrassprøytinga, cirka 14 dager fram i tid, forteller Hans Oskar.
Gjødselsprederen hans er en M2W med både veieceller og seksjonsstyring ved hjelp av GPS-signaler, og Rakkestad-bonden opplever det som en brukervennlig og forståelig maskin.
– Jeg synes den er enkel å bruke, også gir den et veldig fint spredebilde. Man ser på åkeren at den er jevn og fin, og jeg har også gjort tester der vi har satt ut kasser og målt.

Det var som det skulle være, sier en fornøyd kornbonde.
– Det som er veldig fint med den er at det er fire ganger overlapp, og en sikrer seg litt med en løsningen. Enda bedre ble det når jeg fikk seksjonsstyring med GPS, da legger jeg bare opp ytterrunden, så kjører jeg inni etterpå. Maskina starter og stopper selv, så dette synes jeg fungerer bra, det er enkelt og greit. Også er den tålelig fin og vaske og gjøre ren, mener kornbonden.
Kapasiteten er fra tom balje fire kunstgjødselsekker, men i praksis blir det tre om gangen.
– Rundt 2 tonn synes jeg det er greit å kjøre med, da står det litt i stil til traktorstørrelsen også. Jeg har stort sett med meg en til å lesse, og da er det aldri noe problem å gjødsle 1 000 dekar på en dag, nå har vi jo svinga over 350 dekar på noen timer. Det er der nøkkelen til effektivitet ligger, å ha med seg hjelp til lessinga.
Da vi var med på gjødsling av høsthveten ble det spredd 27 kilo med Opti-NS, og tanken videre er altså både flere delgjødslinger med mineralgjødsling, samt en runde med kyllingmøkk fra egen produksjon. Så får vi se hva avlinga til slutt blir, vi ønsker lykke til!