ETTER NESTEN FIRE MÅNEDER MED SNØDEKKE var det endelig klart for gjødsling av fjorårets høstsådde vekster. Av et totalareal på 3 450 dekar rakk Håkon Huseby å så 1 090 av disse, fordelt på 390 dekar høstraps, 450 dekar med høstbygg og 250 dekar med rughvete.
– Dette er Empero rughvete, og jeg må si den skuffer litt. Tidligere i dag har vi kjørt over rapsen og høstbygget, og der ble jeg positivt overrasket, men denne trodde jeg skulle klart seg bedre. Empero er en ny sort for meg, i fjor dyrket vi Thulus, så det kan se ut til at sorten er mer krevende, uttaler Håkon fra traktorsetet.

Sammen med to av sine sønner har han i løpet av én lang arbeidsdag rukket å gjødsle over samtlige 1 090 dekar, mye takket være effektiv logistikk og høy kapasitet på gjødselsprederen.
– Vi kjører 55 kilo med NPK 24-3,5-6 gjødsel på alt. Normalt kjører vi på mindre, men i år har det blitt sent, vi skriver jo snart 1. mai allerede, så da velger jeg å tildele cirka 13 kilo nitrogen nå, så ser vi an behovet videre utover sesongen.
Uvanlig store snømengder var for øvrig ikke den eneste utfordringen for årets overvintring, store mengder nedbør i fjor høst ser også ut til å ha tæret på en del åkre.
– Rapsen fikk mye nedbør rett etter såing, så jeg ble så glad i stad, når jeg så at den kom såpass som den gjorde. Noen steder har den drukna, men 350 av 375 dekar har jevnt og fint plantedekke, så det er noen robuste planter. Av høstbygget er det 400 av 450 dekar som ser bra ut, for også denne fikk 50 millimeter rett etter såing, forteller Håkon.
Han har ingenting imot å kalles en god BOGBALLE-ambassadør, for etter 20 år med blå spreder er kun positive erfaringer han har å dele.
– Jeg kjøpte min første BOGBALLE-spreder i 1998, en 2500 liter med Calibrator 2002. Den kjøpte senere to andre bønder seg inn i, og den har vært utrolig bra. Likevel er den like fin som ny, og brukes av de to andre fortsatt. Selvsagt har den fått stellet den trenger, med vasking og smøring og det som ellers skal gjøres, men den må jeg si har vært vanvittig bra!
Årsaken til at det nå sitter en spreder med 4 000 liters kapasitet i trepunkten er at det for alle de tre bare har blitt mer og mer produksjon, og når været blir mer og mer ustabilt, valgte Håkon å investere i en M3W for to år siden.
– Denne har veieceller, ISOBUS-styring rett i traktorterminalen her og ikke minst seksjonskontroll med hjelp av GPS. Om sistnevnte tenkte jeg at om det er like bra som det ser ut til på dataen, så er det veldig bra. Og min erfaring er hittil at det stemmer. På denne gården er det sju jorder på totalt 210 dekar, og etter at vi har kjørt ytterrunden, styrer sprederen seg helt selv inn og ut på vendeteigen og i kiler. Det er nesten så idiotsikkert at selv jeg klarer det, flirer Håkon, og legger til at eldstesønn Knut Arne ofte er den som må løse de datatekniske utfordringene.
Da han oppgraderte til ny spreder vurderte han ikke en gang andre merker, for selv om det er mange konkurrenter som leverer høy kvalitet, mener Håkon det er noe unikt ved BOGBALLE.
– BOGBALLE er genialt enkelt, med sin fire ganger overlapp. Spredebildet blir veldig, veldig bra. Vi kjører med 24 meter mellom sprøytespora, og sprederen kaster 48 meter på både høyre og venstre vinge. På denne arbeidsbredden er min oppfatning at BOGBALLE er best. Og jeg skal ikke ha noe bredere, så da var det ikke noe alternativ for meg, konkluderer Håkon, som nå virkelig ser fram til mer onnearbeid.