Investerte i Trøndelags første CLAAS TRION 530 MONTANA
Toldnes, Steinkjer – 1. september 2022
Våren 2003 gikk Mære landbruksskole og bønder i nærområdet, sammen om å danne Børgin Maskinlag. Navnet hentet de fra fjordarmen av Trondheimsfjorden, som går inn ved Straumen, kommunesenteret i Inderøy, og strekker seg en drøy mil nordover mot nevnte gårdsbruk.
Lite innhøstingsvindu i Trøndelag
Opp igjennom årene har maskinlaget investert i stor og innholdsrik maskinpark, og til årets sesong – som blir den 20. innhøstinga – har maskinlaget tatt i bruk Trøndelags første CLAAS TRION 530 MONTANA.
– Vi starta maskinlaget i 2003, og har hatt fire treskere. Vi starta med en Massey, gikk vi over til en CLAAS LEXION 405, før vi kjøpte en TUCANO 320. Den bytta vi inn til sesongen her, og fikk tak i den TRION som vi har bak oss, forteller Leidulv Holan, gårdbruker på Holan gård og styreleder og en av eierne i maskinlaget.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
– TUCANO-en hadde nok litt mindre kapasitet enn vi trodde, i forhold til LEXION, så hadde behov for mer kapasitet. TRION er i dekar alt for stor for oss, men når vi har de forholdene som vi har i Trøndelag, så kan 1 500 dekar på en sånn tresker, være maks i enkelte år.
– Du klarer 3 000 på gode år, men du klarer ikke 3 000 på en trøndersk høst. Til det er det for mye regn og dugg. Vi får ikke starta å treske før ett-to-tida på dagen, og i fire-fem-sekstida har duggen kommet igjen. Det er 4-5 timer, så er det stopp. Også er det veldig variabelt med skiftestørrelser, fra 5 til 40 dekar, som reduserer kapasiteten vår til å treske mye areal.
Tegner til å bli et rekordår
Når vi besøker maskinlaget den første dagen i september er det strålende sol, og værmeldinga melder attpåtil ingen nedbør på langtidsvarselet.
– De forholdene vi har i dag, det er ikke trønderske forhold, nei. Så vi er veldig godt fornøyd, smiler Leidulv, før han fortsetter.
– Vi har hatt regn i hele sommer, så nå har vi mye finvær til gode. Jeg tror ikke du hadde klart å fylle én uke med sånt vær som i dag. Så dårlig har det vært. Men nok fuktighet har gjort at det er gode avlinger.
– Det ser hvert fall veldig bra ut i maskinlaget vårt. Jeg er sikker på at de aller fleste av oss har et rekordår, og det er litt overraskende, for det har vært veldig mye regn. Så vi har fått den erfaringa nå i år, at områdene våre tåler mer regn enn vi egentlig så for oss.
Automatiske innstillinger
Vi blir med opp i den nye treskeren, og setter oss ved siden av treskersjåfør Hans Martin Landstad. I tillegg til å være gårdbruker på Tønne gård er han ansatt på Mære Landbruksskole, hvor han både er driftsleder på gårdsbruket og underviser også i tekniske fag.
– Skurtreskeren er en viktig maskin, så jeg bruker å ha med meg elevene på treskinga på skolen. Å være med å kjøre sånne fine maskiner som det her, det synes de fleste er ganske artig. Så målet er at flest mulig skal få prøvd mest mulig, forteller Hans Martin, som har fått et godt førsteinntrykk av den nye treskeren.
– Jeg er meget imponert over denne maskina. Spesielt over de automatiske innstillingene av sold og viftehastighet. Maskina går hele tida og gjør finjusteringer, og jeg ser resultatet i tanken. Det er forholdsvis ren og fin vare i tanken. Vi har vært flere turer ut for å sjekke etter spill, og finner tilnærmet ingenting. Så det er helt strøkent.
Fornøyd med CLAAS
At maskinlaget skulle ende opp med en velutstyrt TRION var langt fra en selvfølge, og flere modeller og merker var involvert i den grundige utvelgelsesprosessen.
– Noen av oss ville ha en litt mindre modell, og noen hadde lyst på LEXION. Men nei, dette er rett størrelse for oss, fastslår Leidulv.
Hvorfor valgte dere CLAAS på ny?
– Kvalitet! Det er ikke noe tvil om det. Det er veldig til kvalitet. Men det var flere som var aktuelle, ja. Vi var i tvil, men vi landa på det vi var vant til.
Kartlegger avlinga
Ettersom treskeren benyttes til å høste landbruksskolens kornåkre, brukes den også til undervisning for skolens elever. Da er det nyttig å kunne vise fram teknikk og løsninger, helt i front av utviklinga.
– På denne treskeren har vi CRUISE PILOT, som innebærer at treskeren vil dra seg opp i en forhåndsdefinert makshastighet. Hvis spillet blir for høyt eller avlinga blir for stor, så roer treskeren sjøl ned framdriftshastigheten.
Og dere har også avlingsregistrering?
– Ja, det er knallfint til undervisning. Med det kan vi vise fram at har vi gjødsla sånn og sånn, også ser avlinga sånn og sånn ut. Er det vi har gjort rett, eller burde vi gjøre noe justeringer til neste år? En får opp ganske mange interessante spørsmål ved å ha mulighet til å hente ut sånne data fra maskina, poengterer Hans Martin fra treskersete.
Der sitter han for øvrig sitter like rett i bakkene som på flatene, takket være MONTANA systemet.
– Med bakketreskerfunksjonen har den en imponerende framkommelighet, synes jeg. TUCANO-en vi hadde før, hadde problemer med å komme opp enkelte plasser. Denne klyver bakkene som en drøm, så det her fungerer ja!