Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

Børgin Maskinlag feirer 20 årsjubileum med ny «trøsk»

Investerte i Trøndelags første CLAAS TRION 530 MONTANA

Toldnes, Steinkjer – 1. september 2022

Våren 2003 gikk Mære landbruksskole og bønder i nærområdet, sammen om å danne Børgin Maskinlag. Navnet hentet de fra fjordarmen av Trondheimsfjorden, som går inn ved Straumen, kommunesenteret i Inderøy, og strekker seg en drøy mil nordover mot nevnte gårdsbruk.

Lite innhøstingsvindu i Trøndelag

Opp igjennom årene har maskinlaget investert i stor og innholdsrik maskinpark, og til årets sesong – som blir den 20. innhøstinga – har maskinlaget tatt i bruk Trøndelags første CLAAS TRION 530 MONTANA.

– Vi starta maskinlaget i 2003, og har hatt fire treskere. Vi starta med en Massey, gikk vi over til en CLAAS LEXION 405, før vi kjøpte en TUCANO 320. Den bytta vi inn til sesongen her, og fikk tak i den TRION som vi har bak oss, forteller Leidulv Holan, gårdbruker på Holan gård og styreleder og en av eierne i maskinlaget.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

– TUCANO-en hadde nok litt mindre kapasitet enn vi trodde, i forhold til LEXION, så hadde behov for mer kapasitet. TRION er i dekar alt for stor for oss, men når vi har de forholdene som vi har i Trøndelag, så kan 1 500 dekar på en sånn tresker, være maks i enkelte år.

– Du klarer 3 000 på gode år, men du klarer ikke 3 000 på en trøndersk høst. Til det er det for mye regn og dugg. Vi får ikke starta å treske før ett-to-tida på dagen, og i fire-fem-sekstida har duggen kommet igjen. Det er 4-5 timer, så er det stopp. Også er det veldig variabelt med skiftestørrelser, fra 5 til 40 dekar, som reduserer kapasiteten vår til å treske mye areal.

Tegner til å bli et rekordår

Når vi besøker maskinlaget den første dagen i september er det strålende sol, og værmeldinga melder attpåtil ingen nedbør på langtidsvarselet.

– De forholdene vi har i dag, det er ikke trønderske forhold, nei. Så vi er veldig godt fornøyd, smiler Leidulv, før han fortsetter.

Leidulv er i tillegg til gårdbruker og medeier i maskinlaget, også transportør og tar hånd om korntransporten.

– Vi har hatt regn i hele sommer, så nå har vi mye finvær til gode. Jeg tror ikke du hadde klart å fylle én uke med sånt vær som i dag. Så dårlig har det vært. Men nok fuktighet har gjort at det er gode avlinger.

– Det ser hvert fall veldig bra ut i maskinlaget vårt. Jeg er sikker på at de aller fleste av oss har et rekordår, og det er litt overraskende, for det har vært veldig mye regn. Så vi har fått den erfaringa nå i år, at områdene våre tåler mer regn enn vi egentlig så for oss.

Automatiske innstillinger

Vi blir med opp i den nye treskeren, og setter oss ved siden av treskersjåfør Hans Martin Landstad. I tillegg til å være gårdbruker på Tønne gård er han ansatt på Mære Landbruksskole, hvor han både er driftsleder på gårdsbruket og underviser også i tekniske fag.

– Skurtreskeren er en viktig maskin, så jeg bruker å ha med meg elevene på treskinga på skolen. Å være med å kjøre sånne fine maskiner som det her, det synes de fleste er ganske artig. Så målet er at flest mulig skal få prøvd mest mulig, forteller Hans Martin, som har fått et godt førsteinntrykk av den nye treskeren.

Med CEMOS AUTO CLEANING har den nye treskeren automatisk innstilling av både sold og viftehastighet, samtidig som også framdriftshastigheten kan reguleres automatisk (CRUISE PILOT).

– Jeg er meget imponert over denne maskina. Spesielt over de automatiske innstillingene av sold og viftehastighet. Maskina går hele tida og gjør finjusteringer, og jeg ser resultatet i tanken. Det er forholdsvis ren og fin vare i tanken. Vi har vært flere turer ut for å sjekke etter spill, og finner tilnærmet ingenting. Så det er helt strøkent.

Fornøyd med CLAAS

At maskinlaget skulle ende opp med en velutstyrt TRION var langt fra en selvfølge, og flere modeller og merker var involvert i den grundige utvelgelsesprosessen.

– Noen av oss ville ha en litt mindre modell, og noen hadde lyst på LEXION. Men nei, dette er rett størrelse for oss, fastslår Leidulv.

Når AgroNytt er på besøk sitter Hans Martin og tresker en toradsåker, som tegner til å levere solide avlinger: «Jeg ser på avlingsregistratoren at vi ligger fra 450 til 700 kilo, så vi havner på 500 tenker jeg. Det er veldig bra i det området her. Faren min førte statistikk over avlingene på gården hjemme i over 20 år, og gjennomsnittsavlinga hjemme, den lå på rett i underkant av 400 kilo.»

Hvorfor valgte dere CLAAS på ny?

– Kvalitet! Det er ikke noe tvil om det. Det er veldig til kvalitet. Men det var flere som var aktuelle, ja. Vi var i tvil, men vi landa på det vi var vant til.

Kartlegger avlinga

Ettersom treskeren benyttes til å høste landbruksskolens kornåkre, brukes den også til undervisning for skolens elever. Da er det nyttig å kunne vise fram teknikk og løsninger, helt i front av utviklinga.

– På denne treskeren har vi CRUISE PILOT, som innebærer at treskeren vil dra seg opp i en forhåndsdefinert makshastighet. Hvis spillet blir for høyt eller avlinga blir for stor, så roer treskeren sjøl ned framdriftshastigheten.

Etter en våt sommer konstaterer Leidulv at kornet er unormalt tørt, ned mot 15-16 prosent. «Vi er fornøyd med 20 prosent», sier han fornøyd.

Og dere har også avlingsregistrering?

– Ja, det er knallfint til undervisning. Med det kan vi vise fram at har vi gjødsla sånn og sånn, også ser avlinga sånn og sånn ut. Er det vi har gjort rett, eller burde vi gjøre noe justeringer til neste år? En får opp ganske mange interessante spørsmål ved å ha mulighet til å hente ut sånne data fra maskina, poengterer Hans Martin fra treskersete.

Etter å ha kjørt med et sammenleggbart skjærebord på den forrige treskeren, også kjent som klappbord, valgte Børgin Maskinlag et 20 fots CERION 620 skjærebord på den nye TRION. «Det skyldes at vi ser at kapasiteten er såpass mye større på denne treskeren, at 18 fots skjærebord blir i minste laget.»

Der sitter han for øvrig sitter like rett i bakkene som på flatene, takket være MONTANA systemet.

– Med bakketreskerfunksjonen har den en imponerende framkommelighet, synes jeg. TUCANO-en vi hadde før, hadde problemer med å komme opp enkelte plasser. Denne klyver bakkene som en drøm, så det her fungerer ja!

Bli kontaktet

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 9. april 2025

Jordarbeider for fleksibiliteten og avlingenes del

Etter 70 000 mål gikk Anders Wetlesen for gjenvalg av Pronto.
Les mer

Publisert: 30. oktober 2024

Først i Norge med den nye kombipressa fra CLAAS

Grovfôr Innlandet DA har et godt førsteinntrykk av CLAAS ROLLANT 630 RC UNIWRAP.
Les mer

Publisert: 13. oktober 2024

Gode erfaringer etter tre år med mais på NMBU

Stor avling på én høsting fristet Simen Bredesen og kollegene.
Les mer

Publisert: 11. oktober 2024

Torfinn og Eskil tresker med CLAAS COLUMBUS fra 1963

Bli med på nostalgisk innhøsting på Toten.
Les mer

Publisert: 10. oktober 2024

Et suksessfullt år for løkdyrkeren i Totenvika

Vi har fulgt Jens Sullestad Tolpinrud gjennom vekstsesongen 2024.
Les mer

Publisert: 29. august 2024

Gjør comeback som potetbonde og er storfornøyd med årets kornavlinger

Bli med på innhøstingsbesøk hos Arve Moe Aass i Totenvika.
Les mer

Publisert: 22. august 2024

Forvalterne på Carlberg: – Denne gården skulle jeg ha

Hør om hvordan familien Gauterud har skapt et nytt livsverk i Rygge.
Les mer

Publisert: 21. august 2024

– Når du først har kjørt en MONTANA tresker, da går du ikke tilbake

Bli med Torkild Tronstad på innhøsting med CLAAS LEXION 760.
Les mer

Publisert: 14. august 2024

Effektiv innhøsting med to treskere som utfyller hverandre

Bli med på høsthvetetresking hos familien Karlsrud fra Ski.
Les mer

Publisert: 3. august 2024

Ligger an til et godt år – om alt kommer i hus

Bli med Vegard Bøe Larsen på tresking av strandsvingel.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}