Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

Børgin Maskinlag feirer 20 årsjubileum med ny «trøsk»

Investerte i Trøndelags første CLAAS TRION 530 MONTANA

Toldnes, Steinkjer – 1. september 2022

Våren 2003 gikk Mære landbruksskole og bønder i nærområdet, sammen om å danne Børgin Maskinlag. Navnet hentet de fra fjordarmen av Trondheimsfjorden, som går inn ved Straumen, kommunesenteret i Inderøy, og strekker seg en drøy mil nordover mot nevnte gårdsbruk.

Lite innhøstingsvindu i Trøndelag

Opp igjennom årene har maskinlaget investert i stor og innholdsrik maskinpark, og til årets sesong – som blir den 20. innhøstinga – har maskinlaget tatt i bruk Trøndelags første CLAAS TRION 530 MONTANA.

– Vi starta maskinlaget i 2003, og har hatt fire treskere. Vi starta med en Massey, gikk vi over til en CLAAS LEXION 405, før vi kjøpte en TUCANO 320. Den bytta vi inn til sesongen her, og fikk tak i den TRION som vi har bak oss, forteller Leidulv Holan, gårdbruker på Holan gård og styreleder og en av eierne i maskinlaget.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

– TUCANO-en hadde nok litt mindre kapasitet enn vi trodde, i forhold til LEXION, så hadde behov for mer kapasitet. TRION er i dekar alt for stor for oss, men når vi har de forholdene som vi har i Trøndelag, så kan 1 500 dekar på en sånn tresker, være maks i enkelte år.

– Du klarer 3 000 på gode år, men du klarer ikke 3 000 på en trøndersk høst. Til det er det for mye regn og dugg. Vi får ikke starta å treske før ett-to-tida på dagen, og i fire-fem-sekstida har duggen kommet igjen. Det er 4-5 timer, så er det stopp. Også er det veldig variabelt med skiftestørrelser, fra 5 til 40 dekar, som reduserer kapasiteten vår til å treske mye areal.

Tegner til å bli et rekordår

Når vi besøker maskinlaget den første dagen i september er det strålende sol, og værmeldinga melder attpåtil ingen nedbør på langtidsvarselet.

– De forholdene vi har i dag, det er ikke trønderske forhold, nei. Så vi er veldig godt fornøyd, smiler Leidulv, før han fortsetter.

Leidulv er i tillegg til gårdbruker og medeier i maskinlaget, også transportør og tar hånd om korntransporten.

– Vi har hatt regn i hele sommer, så nå har vi mye finvær til gode. Jeg tror ikke du hadde klart å fylle én uke med sånt vær som i dag. Så dårlig har det vært. Men nok fuktighet har gjort at det er gode avlinger.

– Det ser hvert fall veldig bra ut i maskinlaget vårt. Jeg er sikker på at de aller fleste av oss har et rekordår, og det er litt overraskende, for det har vært veldig mye regn. Så vi har fått den erfaringa nå i år, at områdene våre tåler mer regn enn vi egentlig så for oss.

Automatiske innstillinger

Vi blir med opp i den nye treskeren, og setter oss ved siden av treskersjåfør Hans Martin Landstad. I tillegg til å være gårdbruker på Tønne gård er han ansatt på Mære Landbruksskole, hvor han både er driftsleder på gårdsbruket og underviser også i tekniske fag.

– Skurtreskeren er en viktig maskin, så jeg bruker å ha med meg elevene på treskinga på skolen. Å være med å kjøre sånne fine maskiner som det her, det synes de fleste er ganske artig. Så målet er at flest mulig skal få prøvd mest mulig, forteller Hans Martin, som har fått et godt førsteinntrykk av den nye treskeren.

Med CEMOS AUTO CLEANING har den nye treskeren automatisk innstilling av både sold og viftehastighet, samtidig som også framdriftshastigheten kan reguleres automatisk (CRUISE PILOT).

– Jeg er meget imponert over denne maskina. Spesielt over de automatiske innstillingene av sold og viftehastighet. Maskina går hele tida og gjør finjusteringer, og jeg ser resultatet i tanken. Det er forholdsvis ren og fin vare i tanken. Vi har vært flere turer ut for å sjekke etter spill, og finner tilnærmet ingenting. Så det er helt strøkent.

Fornøyd med CLAAS

At maskinlaget skulle ende opp med en velutstyrt TRION var langt fra en selvfølge, og flere modeller og merker var involvert i den grundige utvelgelsesprosessen.

– Noen av oss ville ha en litt mindre modell, og noen hadde lyst på LEXION. Men nei, dette er rett størrelse for oss, fastslår Leidulv.

Når AgroNytt er på besøk sitter Hans Martin og tresker en toradsåker, som tegner til å levere solide avlinger: «Jeg ser på avlingsregistratoren at vi ligger fra 450 til 700 kilo, så vi havner på 500 tenker jeg. Det er veldig bra i det området her. Faren min førte statistikk over avlingene på gården hjemme i over 20 år, og gjennomsnittsavlinga hjemme, den lå på rett i underkant av 400 kilo.»

Hvorfor valgte dere CLAAS på ny?

– Kvalitet! Det er ikke noe tvil om det. Det er veldig til kvalitet. Men det var flere som var aktuelle, ja. Vi var i tvil, men vi landa på det vi var vant til.

Kartlegger avlinga

Ettersom treskeren benyttes til å høste landbruksskolens kornåkre, brukes den også til undervisning for skolens elever. Da er det nyttig å kunne vise fram teknikk og løsninger, helt i front av utviklinga.

– På denne treskeren har vi CRUISE PILOT, som innebærer at treskeren vil dra seg opp i en forhåndsdefinert makshastighet. Hvis spillet blir for høyt eller avlinga blir for stor, så roer treskeren sjøl ned framdriftshastigheten.

Etter en våt sommer konstaterer Leidulv at kornet er unormalt tørt, ned mot 15-16 prosent. «Vi er fornøyd med 20 prosent», sier han fornøyd.

Og dere har også avlingsregistrering?

– Ja, det er knallfint til undervisning. Med det kan vi vise fram at har vi gjødsla sånn og sånn, også ser avlinga sånn og sånn ut. Er det vi har gjort rett, eller burde vi gjøre noe justeringer til neste år? En får opp ganske mange interessante spørsmål ved å ha mulighet til å hente ut sånne data fra maskina, poengterer Hans Martin fra treskersete.

Etter å ha kjørt med et sammenleggbart skjærebord på den forrige treskeren, også kjent som klappbord, valgte Børgin Maskinlag et 20 fots CERION 620 skjærebord på den nye TRION. «Det skyldes at vi ser at kapasiteten er såpass mye større på denne treskeren, at 18 fots skjærebord blir i minste laget.»

Der sitter han for øvrig sitter like rett i bakkene som på flatene, takket være MONTANA systemet.

– Med bakketreskerfunksjonen har den en imponerende framkommelighet, synes jeg. TUCANO-en vi hadde før, hadde problemer med å komme opp enkelte plasser. Denne klyver bakkene som en drøm, så det her fungerer ja!

DSC05315
DSC05312
DSC05311
DSC05310
DSC05308
DSC05306
DSC05305
DSC05304
DSC05301
DSC05299
DSC05295
DSC05289
DSC05288
DSC05287
DSC05286
DSC05285
DSC05284
DSC05282
DSC05281
DSC05280
DSC05278
DSC05276
DSC05275
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default

Bli kontaktet

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Lemken Diamant 11
Søndre Borg gård

8 millimeter på 1 800 dekar, det er hva Tor Atle Beck har erfart av slitasje på spissene på Søndre Borg gårds nye Diamant 11 fra LEMKEN GmbH & Co. KG.
Les mer

– Autostyring gjør
ting mye enklere

Jens Tolpinrud fra Skreia på Toten fikk til årets våronn levert en ARION 550 CMATIC med så godt som alt av utstyr. Etter at første onn er unnagjort er han godt fornøyd.
Les mer

Verdensmester i sauegjeting og god ambassadør for CLAAS

2017 var året det ble full klaff for veterinær og sauebonde Jaran Knive. Ikke bare ble han norgesmester og europamester i sauegjeting, også verdensmestertittelen ble hentet hjem til Skotselv i Buskerud.
Les mer

CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC
Kjølsrød Drift AS

Bli med Kjølsrød Drift AS på tresking av engrapp, og lær mer om CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC.
Les mer

CLAAS LEXION 750 MONTANA
Anders Wetlesen

Stor kapasitet og imponerende framkommelighet i skjønn forening.
Les mer

CLAAS TUCANO 430
Carl Christian Riiser Grydeland

Les mer

CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP
Sigmund Nerenget

Hør hva Sigmund Nerenget har å fortelle etter å ha vært med på utviklingen av bredplast-løsningen på ROLLANT 455 UNIWRAP.
Les mer

Horsch Leeb 4 LT
Jan Erik Brotnow

Bli med når Jan Erik Brotnow demonstrerer og forklarer funksjonene i sin nye åkersprøyte, en Horsch Leeb 4 LT.
Les mer

Horsch Pronto 6DC
Jarlsberg Hovedgård

Les mer

Bogballe M2W
Hans Oskar Gudim

– BOGBALLE leverer et veldig fint spredebilde. Man ser på åkeren at den er jevn og fin.
Les mer

Bogballe L2 Plus
Hans Fredrik Suther

– Her er det maks mengde som gjelder, så gjødsler jeg etter det!
Les mer

Bogballe M3W
Håkon Huseby

– BOGBALLE er genialt enkelt, med sin fire ganger overlapp. Spredebildet blir veldig, veldig bra.
Les mer

Slåttonn med Tempo Gras

Bli med på førsteslått med høstelaget Tempo Gras fra Vindafjord i Rogaland.
Les mer

Rekordtidlig frøtresking med CLAAS AVERO 240 | Erling Gjessing

Hør Erling Gjessing fortelle om sin 40 år lange erfaring med frødyrking, hva han synes om sin nye tresker og ikke minst hvorfor han valgte nettopp CLAAS og Bergan Maskinsalg som leverandør.
Les mer

Høstet 700 kilos rugavling med CLAAS DOMINATOR 130

Hør Jakob fortelle om den imponerende rugavlinga på nærmere 700 kilo, driftas fremtidsutsikter og ikke minst Manuela om hvordan det er å kjøre skurtresker for første gang!
Les mer

Høstet hele kornarealet med CLAAS JAGUAR

Hør Jon Herman dele sine vurderinger for avgjørelsen, sine synspunkter om framtida og sine erfaringer med CLAAS og Bergan Maskinsalg AS.
Les mer

CLAAS VARIANT 485 + Göweil G5040 Kombi | Sandefjord Maskin

Vi har besøkt Sandefjord Maskin, som i 2018 bruk toppmodellen VARIANT 485, i kombinasjon med en pakker fra Göweil Maschinenbau GmbH.
Les mer

Tresking av åkerbønner med CLAAS LEXION 750 MONTANA

Hva er det egentlig som er så bra med den litt ukjente veksten åkerbønner? Det forklarer Tom Wetlesen i denne videoen.
Les mer

Maishøsting hos Skoger Samdrift med CLAAS JAGUAR 940

Finsnittet mais ble redningen i en ellers knusktørr sesong.
Les mer

Spesialvekster krever den beste maskinteknologi

Les mer

CLAAS ARION 550 CMATIC og CLAAS LINER 2800 | Reidar Berge

Agronomi og presisjon er i fokus når Etne-bonden og entreprenøren Reidar Berge utfører oppdrag for grovfôrprodusenter i lokalområdet.
Les mer

– Den er veldig god å køyre!

Lina Kvålseth driv trafikkskule med CLAAS ARION 440. Som elevane let ho seg imponere over komforten og eigenskapane til traktoren.
Les mer

– Styrken ligger i farta på dette

Hyppig fornyelse av enga for å sikre høyt proteininnhold, godt og tydelig samarbeid og ikke minst kapasitet til å høste mye i løpet av én dag. Det er suksessoppskriften til høstelaget Grovfôrteam.
Les mer

Multiva Topline Super 600 – Ole Henrik Lauritzen

Best mulig agronomi, minst mulig kjøring og så høyt dekningsbidrag som mulig. Det er målene til Ole Henrik Lauritzen.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no