Far og sønn Ringereide konstaterer at kornelevatoren på TUCANO-en har mye å gjøre denne sesongen.
Det ble ikke helt som de hadde tenkt, for i likhet med mange andre var det tomt for høsthvetesorten de tradisjonelt dyrker på Batterud gård i Sørum. Det endte opp med at den danske sorten Creator, som for øvrig ble den mest importerte i fjor, havna i såmaskina. Såinga ble for øvrig gjort direkte i stubb.
– Det er moro når det er sånn åker, fastslår Knut Ringereide, som skuer bort på sønnen som tresker med en 2015-modell CLAAS TUCANO 430.
SE BILDEGALLERI NEDERST I ARTIKKELEN

En god kjørespak
Ole Christian driver egen gård på Aurskog, men de samarbeider om maskiner og anslår at CLAAS-treskeren går om lag 2 000 dekar per sesong.
– CLAAS lager gode maskiner og denne har fungert veldig bra. Litt småting har vi hatt, men den er veldig fin å kjøre og vi merker ganske mye forskjell i kapasitet fra den forrige, en MEDION 330, forteller Ole Kristian, som særlig framhever CMOTION kjørespaken som et stort framskritt.
Enkel å stille inn
Vekstskifte i korndyrkinga består av hvete, havre og bygg, med et solid innslag høsthvete når været tillater det. I fjor ble arealet av høsthvete ganske stort, så duoen håper på mye fint vær framover.
– Vi har mye som er klart nå, så vi er avhengig av godt vær, fastslår Ole Kristian, som opplever treskeren enkel å stille mellom de ulike grødene.
– Det er veldig lettvint å skifte innstillingene. Jeg bruker fabrikkinnstillingene som ligger inne, så justerer jeg sjøl litt, basert på hvor mye det kommer i returen og renheten i tanken. Stort sett handler det om å bruke mye luft. Så sant du får nok luft, så blir det helt ren vare i tanken.
Usikre på kvaliteten
Åkeren med Creator-hvete har i løpet av sesongen fått bra med mat, der iblant 22-23 kilo nitrogen. I skrivende stund vet de ikke om det skal gi nok kvalitet for mat, for selv uten avlingsregistrator er duoens anslag at avlinga er i høyeste laget for å komme over 12 prosent.
– Vi har gjødsla den for matkvalitet, men tror det kanskje skjærer seg med proteinet. Når avlinga blir så høy som nå er det vanskelig å vite. Jeg har noe Ozon som også ser ganske bra ut, men denne ser faktisk enda bedre ut, smiler treskersjåføren, som ligger rundt 3 km/t mens vi sitter på.
– Den har sine begrensinger denne og, når åkeren er såpass.