Jorda er «seig» i år, men godt våronnvær gir kornprodusenten full motivasjon.
– Harva går veldig tungt, men jeg er veldig fornøyd! Den gjør utrolig pent «ærbe», og det blir et veldig jevnt og fint såbed etter den. Det er veldig moro å se at det fungerer såpass bra, som vi håpa på.
Hva så dere etter når dere skulle kjøpe kultivator?
– Det er noe som er driftssikkert, som gjør bra arbeid og fungerer fint både i vanskelige og lette forhold. Vi har veldig mye variert jord, alt ifra fin sandjord til steinhard leire. Vi vil ha minst mulig redskap, så da falt valget på denne Lemken-harva. Og det er vi fortsatt fornøyd med at vi gjorde.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
– Det er mutter og fatter som driver selve gården ennå. De skal drive et par sesonger til før jeg tar over alt sammen. Også har jeg og en kamerat noe jord i sammen. Så vi sår litt i underkant av 1 700 mål i året. Vi pløyer veldig lite, det går stort sett kun i harving før vi sår. Noen ganger kjører vi bare med gåsefot, sår rett i det. Men det varierer veldig fra år til år hvor fin jorda er å lage til. Sånn som i år er jorda egentlig nesten litt «seig» synes jeg. Mye vanskeligere å lage til såbed i år enn i fjor. Men det blir veldig luftig og fint etter denne harva her, og det er noe vi er litt ute etter.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Dette er ei gåsefotharv med full gjennomskjæring. Så det vil si at harva skal skjære gjennom hele jorda, over hele flata du kjører over. Også skal ho løfte dette opp og blande jorda og halmen best mulig. Så her sitter det to rekker med gåseføtter, så er det skåler også er det to ruller til slutt. Som skal jevne ut det hele, og knuse det som er av klump.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Hvordan er det å få stilt inn og justert harva?
– Når du først har stilt ho inn, som du vil ha ho, så er det egentlig ikke noe justering underveis. Justeringa her er løftearmene på traktoren så er det hjulene på hver side i fremkant av harva, også er det hydraulisk justering på rullene. Så er det om å gjøre å få harva til å gå i vater, så du har lik dybde som harva jobber både foran og bak.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Åssen dybde kjører du på?
– Ligger på cirka 13-14 centimeter. Det er det som er litt av poenget med dissa harvene, er å få blanda og få veldig fin matjord i de 13-14 øvre centimeterne. For å få veldig god start på plantene.
– Vi driver i all hovedsak med korn. Litt oljevekster og, men vi har hatt litt dårlig erfaring med det. Ikke fått noe særlig avling på det. Så de beste avlingene vi har er høsthvete, men høsten i fjor var såpass rå at vi tok ikke sjansen på å så noe. Alt har ligget i stubb nå til i vår, så vi har aldri sådd så mye som vi skal i år.
Da er det greit med litt kapasitet på harvinga?
– Det er det! Vi begynte å harve i går ved femtida på eftan, kjørte litt utover kvelden. Nå er klokka snart sju på eftan igjen, og vi har subba over nærmere 600 mål nå. PÅ 16 timer eller noe, så det er ikke så gæli.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Du vurderte en femmeter og, hadde du hatt krefter til det?
– Nei, det kjenner jeg nå at jeg ikke har. Jeg tenkte det at det muligens skulle gå ganske fint å dra med seg. Men det hadde gått for tungt. Du er veldig avhengig av å ha en viss fart. Jeg liker 15 km/t, det synes jeg er optimal fart når jeg kjører med gåsefot. Men det skal være ganske flatt og fint, skal jeg klare det med denne etter. Kan si det sånn, hvis du kjører for sakte har det lett for å bli litt sånn «potetjorde», og det vil vi ikke ha. Vi vil ha slettes mulig, så muligheten er der for å så rett i.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Åssen ser våronna framover ut for dere nå?
– Så lenge været holder seg sånn det gjør nå, så er det jo bare en fryd. Det går jo i gleden! Når det er fint vær og tålig lettvint å drive, så er det egentlig bare moro dette her!