Hans Olav Froknestad har kjørt med finsk såteknikk og lyktes med både direktesåing og redusert jordarbeiding.
– Tidligere har jeg brent halmstubb, kjørt ei runde såbedsharv og sådd. Enten det, eller så har jeg direktesådd med VM eller Multiva såmaskin. Der det har vært potet har det blitt kjørt med vibroflex, såbedsharv og sådd. Nå i år har jeg kjøpt firemeter Lemken-skålharv. Jeg kjører den en tur, og så sår jeg, forteller Hans Olav Froknestad fra traktorsete.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Helt ned mot Mjøsas bredd driver han 1 400 mål, hvorav 450 er eid. Gjennom 28 år har produksjonen vært både korn og potet, men år 29 er det uten potet – kun «kønn».
– Det er litt mye å gjøre på en mann. Så da må en ta noen valg, og da kutter jeg ut poteta og satser på korn. I år er det kun bygg jeg dyrker. Mest Thermus og litt Heder seksrader i tillegg. Håpet er at jeg skal få sådd noen hundre mål med høsthvete til høsten igjen. Det er morosamt med «høstkveita», den kan gi veldig gode avlinger. Det er morosamt å drive med det, når en får det til.
Såmaskina han trekker bak CLAAS traktoren er en 2014-modell Multiva Combi, en av de første utgavene etter at Multiva kjøpte VM som tidligere produserte maskina i rødt. Hans Olav har kjørt med begge deler, og forteller om gode erfaringer med den finske såteknikken.
– Du har såfrø og gjødsel i samme skåla, så det er mindre som går i bakken og roter opp. Det er gunstig. Maskinen blir ikke dratt sidelengs noen måte, for skålene står litt mot hverandre og lager en V, som korn og gjødsel slippes nedi. Du har et labbtrykk på denne maskinen som gjør at du kan presse ned, sjøl om du har ganske hard bakke. Hvis du da ikke har jordarbeida går det å så direkte og. Labbtrykket kan du justere hydraulisk inne fra hytta, ut ifra hvor hard bakken er. Når jeg har jordarbeida har jeg ikke trykk på i det hele tatt, for da er så-organet såpass tunge at dem presser ned skålene i bakken likevel.
Hvilke erfaringer har du med å direkteså?
– Erfaringene med å direkteså har vært ganske bra, synes jeg. Har fått større avling over tørre kuler, har inntrykk at jorda bevarer fuktighet bedre når det har regna. Grunnen til at jeg nå vil gjøre litt med jorda er at vi har hatt flere vintre uten særlig «tæla», og jeg synes jorda har blitt litt «att-slamme». På grunn av mye stein er det ikke aktuelt å pløye, så da er det greit med skålharv.
Og på grunn av all steinen er det også tromling det går i etter såing?
– Ja, da må vi tromle! Litt stein blir uansett dratt opp. For å sikre seg så er det bedre å kjøre med trommelen og da kan den som kjører trommelen ta med stein som blir igjen oppå. Det skal tromles uansett, fastslår kornprodusenten.
Multiva Combi har siden 2014 skiftet navn til Forte FX, og blitt oppgradert på flere områder:
– Nye og større bærehjul (250/80-18)
– Forbedrede foringer i skålene, som nå har lukkede lagre
– Alt av tilbehør foran og bak er fornyet
– Nye farger og design