Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

– En veldig robust rotorharv med presis såmaskin

Jon Flaa fra Biri har kjørt med kombinasjon av rotorharv og såmaskin i 20 år. I 2017 fornyet han seg med Lemken Zirkon og Lemken Saphir, og resultatene er han godt fornøyd med.

Med Lemkens kombinasjon av Zirkon 12 og Saphir 7 gjør du pløgsle til ferdig sådd areal i én overfart. Bildene i denne artikkelen viser samme maskin som kundereferanse Jon Flaa kjører med.

– Vi har hatt slik type såkombinasjon i 20 år. Dette er jo den såmaskinløsningen det går mest av nedover på kontinentet, og der sår de gjerne 1 500 dekar med en tremeters maskin. Her hjemme har vi naturligvis et kortere vindu for såing, og vi kjører om lag 400 dekar årlig.

Et minimum av kjøring

Formålet med å velge rotorharv og såmaskin i ett er først og fremst å redusere overkjøringer til et minimum.

– Tidligere har vi kjørt med startgjødsel, men på denne har vi foreløpig ikke lagt opp til det. Vi har ikke merka noen forskjell, men det kan skyldes tilfeldigheter, og vi ser på muligheten for å kjøre med startgjødsel igjen. Særlig i fjor kan det hende vi hadde hatt igjen for å ha med gjødsel, men det vet en jo ikke.

Arbeidsdybden på rotorharva stilles enkelt med forholdet mellom harv og pakkevals. Her i ferdig sådd land var det 7 centimeter med løs og fin jord.

– Det som er fint med den er at det er ei veldig robust rotorharv. Også er det én enhet som er laga på samme fabrikk, med såaggregat og harv som passer godt i hop. Denne kombinasjonen veier nok 800 kilo mer enn den forrige, men den er jo også mer solid og har plass til mer korn. Vi sår fint 30 mål mellom hver fylling, konkluderer Flaa.

Rett i pløgsla

Ekvipasjen kobles opp på en sekssylindret traktor med 140 hestekrefter, en traktorstørrelse som passer godt.

– Traktoren er forholdsvis lang, og vi kjører med 900 kilos frontlodd. Det er jo ikke bare flatt der vi skal snu, så det er godt med en balansert traktor.

Jordene fra Mjøsa og oppover langs åssidene byr på et variert jordsmonn, men såmaskina leverer etter forventningene.

Hver sålabb har sitt eget dybdehjul og etterharv som sørger for stabil sådybde og et tilrufset såbed.

– Det er et veldig godt såaggregat, som gir veldig jevnt og sikkert labbtrykk og sådybde. En kan justere underveis om en har variasjoner i jordsmonn, og innstillingsmuligheter har en også på hvor dypt rotorene skal gå. Blir det for mye finstoff, kan en risikere at jorda blir som flytsparkel om våren, så en må variere.

– Vi kjører rett i pløgsla og har ikke mer labbtrykk enn at vi justerer dybden ned til vil ha, 2-2,5 centimeter. Jorda vi har er ganske lett, forteller korn- og grasdyrkeren.

Gjorde vendeteigsforsøk uten å se effekt

Flaa slodder på vendeteigene for å få planert ut tomfårer, så staker de ut kursen litt på skrå av pløyedraga når såkombinasjonen settes i aksjon.

– Det har fungert helmaks hittil!

2018-sesongen ble for mange en ganske utfordrende vekstsesong, så også for Flaa. Været førte også til at et ganske så interessant forsøk, ikke fikk vist reelle resultater.

Intensiteten av Zirkon 12s bearbeiding kan innstilles ved å kombinere framdriftshastighet, kraftuttakshastighet, gir-hastighet og rotasjonsretning av tindene.

– Vi prøvde i fjor å så noe av vendeteigen først og noe av vendeteigen til slutt. Vi prøvde også å harve litt ekstra på vendeteig, og vi prøvde også så vidt det er å snu på stubb, pløye og deretter så dette arealet til slutt. Men vi fant ingen forskjell, det var kanskje ikke året å teste det på, summerer Flaa ettertenksomt.

Enkel å stille inn

Når det gjelder innstilling opplever Biri-bonden at Lemken-maskina er ganske avansert, men brukervennlig.

For å finne ut hvor mange kilo per dekar som trengs av såkorn må en kjenne tusenkornvekt og spireprosent. Disse parameterne kan en taste direkte inn i terminalen for Saphir 7, så regner systemet ut resten.

– Maskina er vanvittig god og stødig, og ikke minst enkel å stille inn. Den har mer detaljjustering enn vi er vant til. Du kan eksempelvis legge tusenkortvekta direkte i terminalen, så regner systemet selv ut antall kilo som skal mates ut per dekar. Det er enkelt å ta dreieprøver, og resultatet er veldig pålitelig. Du vet at det ikke blir noen overraskelser.

– I 2019 får vi mye småkorn og da vil kanskje maskina komme enda mer til sin rett. Da blir det et høyere antall korn du må så på kvadratmeteren. For oss som også driver med gras, er det greit å vite at du sår eksakt 17 kilo og ikke 22 kilo når du skal ha gjenlegg, konkluderer en fornøyd Lemken-eier.

Lemken Zirkon 12

Zirkon 12 er en kraftig horisontal rotorharv konstruert for maksimal konstant belastning, til alle typer jordarbeiding. De aktive tindene på Zirkon 12 lager et godt såbed i de fleste jordtyper. Intensiteten av bearbeidinga kan spesielt innstilles ved å kombinere fremdriftshastighet, kraftuttakshastighet, gir-hastighet og rotasjonsretning av tindene. Harva kan kjøres rett i pløgsla, i stubbarbeidet/grubbet land eller rett i stubb.

Gode argumenter for Lemken Zirkon 12:

  • Helsveiset solid drevkasse
  • DUAL-Shift transmisjon med enkel justering av rotorhastighet fra 330 til 440 o/min og skifte av tindenes rotasjonsretning fra «aggressiv» til «skånsom» jordarbeiding
  • Kan leveres med trepunkt for bruk sammen med annen redskap
  • Leveres i arbeidsbredder fra 3 til 6 meter
  • Kan leveres med forskjellige typer pakkvalse

Dette gjør at Zirkon 12 kan brukes til jordarbeiding/såbedsharving før mange forskjellige kulturer: før grønnsaker, poteter eller såing. Den kan brukes som singel redskap eller i kombinasjon med plante- eller såmaskiner. Lemken har også en «lettere» modellserie: Zirkon 8, som leveres i arbeidsbredde fra 2,5 til 4 meter.

Ved transport løftes Saphir 7 hydraulisk over drevkassa på «ryggen» til harva, for å få mindre vektarm bak på traktoren og lette belastningen på traktorens trepunkt.

Lemken Saphir 7

Saphir 7 er en såmaskin som er montert direkte på rotorharven. Det er en mekanisk drevet maskin med utmatervalser forberedt for både gras- og kornsåing. Såmaskinens såposisjon er rett over pakkvalsen. Fordelen med dette er at det ved en eventuell bearbeiding/såing i steinrike felt eller i grunn jord med «fjell i dagen» unngår mye ekstra vekt på tindene. Dette i motsetning til de rotorharvene som har såmaskinen montert på harva rett over drevkassa. Ved transport løftes Saphir 7 hydraulisk over drevkassa på «ryggen» til harva for å få mindre vektarm bak på traktoren og lette belastingen på traktorens trepunkt.

Gode argumenter for Lemken Saphir 7:

  • Maskinen leveres med elektronisk kontroll Easttronic med LBT terminal
  • Kjøresporutlegger for sprøyting/gjødsling «Tramline» for 2 x 2 sålabber
  • Trinnløs girkasse i oljebad
  • Lasteplattform bak såkassa
  • Mye tilleggsutstyr tilgjengelig
Besøk LEMKENs sin hjemmeside her.
DSC03495
DSC03497
DSC03522
DSC03527
DSC03529
DSC03532
Arbeidsdybden på rotorharva stilles enkelt med forholdet mellom harv og pakkevals. Her i ferdig sådd land var det 7 centimeter med løs og fin jord.
DSC03538
Intensiteten av Zirkon 12s bearbeiding kan innstilles ved å kombinere framdriftshastighet, kraftuttakshastighet, gir-hastighet og rotasjonsretning av tindene.
DSC03544
DSC03546
DSC03548
Hver sålabb har sitt eget dybdehjul og etterharv som sørger for stabil sådybde og et tilrufset såbed.
DSC03554
For å finne ut hvor mange kilo per dekar som trengs av såkorn må en kjenne tusenkornvekt og spireprosent. Disse parameterne kan en taste direkte inn i terminalen for Saphir 7, så regner systemet ut resten.
DSC03560
Få tilbud på Lemken-redskap

Faktaboks
Lemken Saphir 7/300 DS 125
Arbeidsbredde: 3,00 m
Sårad avstand/antall sålabber: 125 mm/24
Volum såkasse: 800 liter
Vekt: 927 kg (avhengig av utstyr)
For montering på Lemken Zirkon
Nøkkelutstyr (inkl. norsk standard):
Elektronisk såkontroll Easytronic med terminal LBT
Sålabb med doble skiver og dybde-/pakkhjul
Hardmetall avskrapere og etterharvtinder
Sprøytespor 2×2 rader
Trinnløs giring
Hydraulisk løft
Elektronisk nivåanviser i såkassa
Plattform v/såkassa med trinn
Lyspakke

Lemken Zirkon 8/300
Arbeidsbredde: 3,00 m
Anntall rotorer/tinder: 12 / 24
Vekt: 785 kg, (pakker/bærerulle kommer i tillegg)
Effektbehov (fra-til): 75 – 160 hk
Tindelengde: 280 mm
Nøkkelutstyr (inkl. norsk standard):
Helsveist bjelke
Rotoraksel og plate fra en smidd enhet
Totrinns girboks
Kraftoverføringsaksel
Fjærbelastede sideplater som kan høydejusteres
ZPW D550 Pakkevalse

Få tilbud på Lemken-redskap

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Intensiv grovfôrdyrking med trofast høstelinje

Ivan Magne Fossan høster fem slåtter til mjølkekua.
Les mer

Jo mindre jorder, jo mer egnet er den sjølgående sprøyta

Minne Gård er nå på sjølgående sprøyte nummer tre, og ser seg ikke tilbake til en slepemontert.
Les mer

Magnar sikter mot økte avlinger med hyppig fornying av enga

Etter råd fra NLR blir ikke enga mer enn tre sesonger gammel hos melkeprodusenten.
Les mer

Intensiv jordarbeiding for god gulrotvekst

Godt med løse jordmasser er essensielt i gulrotproduksjonen til Jæren Gulrot.
Les mer

Høster inspirasjon og erfaring på andre melkebruk, før han skal hjem og ta over drifta

Bli med på førsteslått hos Brian og sønnen Andreas Pelle, på Kleiva gård i Nærøysund.
Les mer

Dina viderefører prisvinnende gårdsdrift med utstrakt beitebruk

På øyer og holmer driver Dina Arnø med produksjon av melk og storfekjøtt.
Les mer

Godt grovfôr gir god bunnlinje for Øystein Dalen

Stort innslag av raigras og tidlig slått, omfattende maskinsamarbeid og godt kollegialt miljø er suksessoppskrifta for Namdalsbonden.
Les mer

Isak (20) ser ingen grunn til å vente, overtar hjemgården fra nyttår

Bli med på førsteslått hos Arne Ivar og Isak Ramstad på Strand gård i Namdalen.
Les mer

6 000 feilfrie timer i CLAAS AXION

Hør hvordan Paulsen Maskin summerer erfaringene med sin CLAAS AXION 870.
Les mer

Øy-kompanjonger med lang erfaring som snittekusker

Bli med til Mosterøy og opplev førsteslått i regi av Hodnefjell Maskinstasjon.
Les mer

Magne satser på leiesnitting i havgapet

Bli med på JAGUAR-debutantens første oppdrag på øya Sokn.
Les mer

– Om vi ikke har den beste økonomien, har vi det beste arbeidet

Foran nybygd robotfjøs og gård kjøpt på det åpne markedet er Torjus Hetland sterk i troen på norsk landbruk.
Les mer

Gravemaskinsjåfør på dagtid, snittersjåfør til kvelds

Hver sesong sitter Ole Morten Byberg 150 timer i snitteren for broren Bjørn Otto.
Les mer

Egil og familien bygger og dyrker om hverandre

Nye fjøs og nye dekar dyrka mark, virketrangen er stor på Oanes gård.
Les mer

Administratoren Herbjørn Kolstad

Gjennom 30 år har entreprenøren fra Namdalseid skapt arbeidsplasser og en stor, økologisk matproduksjon.
Les mer

Verdifull læring av ubehandlet åker

Fridtjov Skjerve høster nyttig lærdom om gjødsla og plantevernmidlenes virkning.
Les mer

Hele Stod-bygdas såmaskin

Hør Åsmund Ystad fortelle om Stod Maskinlags nye Multiva Cerex.
Les mer

Ny såteknikk for bedre vendeteigsavlinger

Les mer

– Fine høstkornåkre, det varmer hjertet mitt

Møt planteprodusent Ole Morten Hagen, fra Brandval i Kongsvinger.
Les mer

Norges største på sukkererter

500 dekar og 200 tonn – det er nøkkeltallene i produksjonen til Morten Fevang Johansen.
Les mer

Setter potet i rekordtørr jord: – Jeg har aldri opplevd det så heftig noen gang

Per Eivind Ellingsen har vært potetbonde siden 1989, og kan ikke huske en tørrere våronn – uten nevneverdig nedbør i sikte.
Les mer

En våronn hvor en har fått gjort ting til rett tid

Kjell Skuterud er fornøyd med grunnlaget som hittil er lagt for årets avlinger.
Les mer

Graving på dagtid, våronn til kvelds

Sander Auensen og faren Rune driver 700 dekar kornproduksjon, ved siden av at begge er engasjert i anleggsdrift.
Les mer

Høster årssikre avlinger i yterik Hedmarksjord

Bygg er «bankers» for Haakon Andreas Alm, som i år gjenintroduserer erter i vekstskifte.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no