Askim-bonden sådde rekordtidlig i vår, men tørken i juni ga konsekvenser i form av redusert avling og mye ugras.
– Det er litt vanskelig å si enda, men jeg har høsta ferdig høsthveten og gjort et overslag ut fra volum og hektolitervekt. Det ser ganske bra ut! Et toppår blir det ikke, men høsthveten på Dramstad ble helt innafor i år, absolutt.
Og vårkornet?
– Nokså variabelt, og det er forferdelig med ugras. Vi har ikke lykkes spesielt godt i år, erkjenner kornbonden.
Han var tidlig ute med å så i våres, og ferdig med å få bygget i bakken allerede 8. april.
– Det har vi aldri vært før, forteller Erik, som har høstet avlingene med en CLAAS COMMANDOR 228 CS siden 2004.
Den gang var han og to bekjente i nabolaget i tvil om hva de skulle gjøre på treskerfronten, da hver og en av dem satt med hver sin ni fots Sampo.
– Den ene eksploderte motoren på, så da var han uten tresker. Jeg fikk også en hel del småtrøbbel med min, så vi måtte finne en bedre løsning på ting. Begge naboene hadde mest lyst til å leie tjenester av meg, hvis jeg ville investere og satse litt. Da måtte jeg ta kontakt med CF Maskin. Han klarte til og med å presentere et tilbud hvor det var skjærebord på treskeren, det var ikke alle som fikk til det heller..
– Etter hvert fant vi ut at jeg skulle ha en COMMANDOR 228 CS, som jo da den gangen, for 20 år siden, var en veldig stor tresker. Og det passa jo veldig bra for oss da, når vi hadde tre gårder og cirka 1 000 mål, pluss litt leiekjøring ekstra.
De første sesongene høstet Erik 1 500 mål, og det var slett ikke noe problem for den store treskeren, kapasiteten var der.
– Det har vært en stor glede for oss å ha den maskin til rådighet. Vi har vært så frie til å høste både ute og hjemme, fastslår Erik, som kan fortelle at timetelleren viser 3 000 timer.
– Oppfølginga fra leverandøren har vært upåklagelig. Og CLAAS-en, den har gjort jobben sin!
Historien om CLAAS COMMANDOR
CLAAS COMMANDOR ble introdusert på markedet i 1984, som en videreføring av DOMINATOR 116 CS. CS står for «cylinder system», og henviser til at treskeverket består av åtte tverrgående sylindre med en diameter på 450 mm, framfor de tradisjonelle risterne bak slageren. Dette verket ble innført på modellen DOMINATOR 116 CS i 1981, datidens mest kraftfulle tresker, og videreført på COMMANDOR.
DOMINATOR 116 CS ble promotert med å ha en kapasitet som var 20-25 prosent mer enn DOMINATOR 106, som hadde ordinært treskeverk med halmristere, men den kostet også 30 prosent mer. Toppmodellen COMMANDOR 116 ble i 1990 erstattet med COMMANDOR 228, men den relativt dyre løsningen slo aldri godt nok an i markedet, til tross for at den i 1990 satte verdensrekord med å høste 358 tonn hvete på åtte timer, fordelt på 445 mål. CS-modellene ble til slutt faset ut av CLAAS sitt sortiment i 1995.