Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Close this search box.

For Kristian går det sport i å jakte maksimal bunnlinje

Ved å drive økologisk planteproduksjon kan Stange-bonden vise til gode dekningsbidrag.

Finstad Nordre, Stange – 26. august 2022

– Økonomisk er det 100 prosent sikkert at det er lønnsomt, men en må jo også trives med det. Det er jo kjempeviktig å ha et bra utstillingsvindu, og driver du økologisk kan det av og til være litt så som så. Da må en bare ha litt sjøltillit, og vite at en tjener litt mer enn mange andre. Og om noen synes det er mye ugras, får dem heller ha glede av det..

Siden 2000 har Kristian Narum og kona Kjersti drevet jorda på Finstad Nordre økologisk, med de fordeler og ulemper det har. Praten på bygda kan raskt dra i vei, være seg over helgedager etter såmaskina eller ugras i åkeren. At sistnevnte ofte kan forekomme i øko-dyrking betyr ikke nødvendigvis at økonomien er noe dårligere, og det er nettopp dette Kristian vet å utnytte.

– Jeg synes det er litt sporten i dette, at det blir igjen litt. Og jeg tror økologisk kan være måten å overleve på for mange bønder. Det å få mest mulig ut av det en allerede eier.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

Neste år kan ekteparet feire at gården har vært i slekta i 100 år, etter at Kristians bestefar kjøpte Finstad Nordre i 1923. Inkludert 50 mål med leiejord teller jordveien 750 mål, og alt areal ligger i kort avstand fra gårdstunet, hvor Kristian og Kjersti driver foredlingsbesetning på Norsk Landsvin.

– Vi har drevet økologisk planteproduksjon siden 2000, og da henger det bra sammen med husdyrgjødsla vi har tilgjengelig. Svinegjødsla blir lagret i tolv måneder og vi bruker opptil fire tonn per dekar, noe som gir omkring ti kilo totalnitrogen, forteller Kristian.

Erter av sorten Ingrid ble høstet da AgroNytt var på reportasjebesøk. Til innhøstinga benytter Kristian en CLAAS AVERO 240, som er inne i sin tiende sesong på Finstad Nordre.

Vi treffer han ute i åkeren med Ingrid-erter, som er klare for innhøsting siste uka i august.

– Jeg prøver å dyrke cirka 100 mål erter i året. Bare med såfrø kan du hente en veldig bra avling med protein, som du får godt betalt for.

«Jeg hadde lyst til å ha en tresker som det går mange av. Og der du har bra tilgang på deler, og som mange kan noe om også. Samtidig ønsker jeg ikke å bruke for mye penger på maskiner, så jeg synes jeg fikk ganske mye for pengene, når jeg kjøpte en CLAAS.»

Og ut over erter, hva annet dyrker du?

– Nå har jeg prøvd å tilpasse meg til både priser, ugras og hva det er behov for. Så i år har jeg en del hvete, ganske mye havre, bygg og timotei grasfrø. Det som er viktig er å hanskes med ugraset, slår økologen fast.

– Vi har gjort så godt vi kan, og synes sjøl vi er veldig ivrige. Det handler om å stå på litt ekstra, for å få gjort ting til rett tid. Det er egentlig der det ligger, føler jeg.

– Særlig når du driver økologisk. For hvis du har gjort en feil, så er det vanskelig å kompensere det med noe som helst. Når du har gjort våronna da er på en måte løpet i gang. Så vi legger litt vekt på å begynne når det er akkurat passe tørt, også stå på skikkelig!

Finstad Nordre ligger øverst i bildet, litt til venstre for midten/i overkant av travbanen. To tredjedeler av svinegjødsla oppbevares i en den åpne kummen midt i bildet, og resten i kjelleren under fjøset. Til utkjøringa benytter Kristian en tankvogn på 13 m3, med ni meter stripespreder.

Husdyrgjødsla fordeler han ut ifra behovet, kvaliteten på jorda og avlingspotensiale. Oppskrifta og vurderingene har år etter år vist seg svært lønnsomme, og både i 2016 og 2017 vant Narum «Avlingskampen i økologisk korndrift».

– Det som er artig er å vise hva du kan få til, uten å ha andre innsatsfaktorer enn såfrø og husdyrgjødsel. Sånn som det utvikler seg på med priser på gjødsel og andre innsatsfaktorer, så er det et poeng å få mest mulig ut av det en har tilgang på, som er rimelig.

Mirakel vårhvete blir tresket i nydelige innhøstingsforhold.

Med god tilgang på husdyrgjødsel mener Kristian det skal være fullt mulig å hente 80 prosent av de konvensjonelle avlingene, og i mange tilfeller den samme. Han sikter høyt, og lar være å henge seg opp i gode enkeltrområder.

– Det er gjennomsnittet som teller. Hva du har på et jorde er ikke så viktig.

– Og jeg pleier å si at hvis en har 500 kilo i gjennomsnitt på hver art, synes jeg det er et veldig høyt mål i økologisk. Så hvis det er bedre enn det, da er jeg veldig godt fornøyd.

Finstad Nordre

Hva er det som gjorde at dere i sin tid la om til øko?

– Det var ikke religion i hvert fall. Men det var at jeg så at jeg hadde nok husdyrgjødsel til å få bra avlinger.

– Det er det som er så fint med å være bonde, at en kan gjøre akkurat som en sjøl vil. Så jeg vil ikke liksom prøve å overbevise noen, om en ikke har lyst til det sjøl.

Se brosjyrer og les mer om CLAAS treskere her.
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
DSC04931
DSC04933
DSC04936
DSC04937
DSC04939
DSC04941
DSC04942
DSC05017
DSC05019
DSC05020
DSC05023
DSC05024
DSC05031
DSC05037
DSC05039
DSC05040
DSC05045
DSC05048
DSC05049
DSC05050
DSC05053
DSC05054
DSC05055
DSC05061
DSC05063
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Publisert: 13. august 2023

Suksessrik høstrapsdebut for familien Holme

Høstet tett på 500 kilo per dekar med Mercedes høstraps.
Les mer

Publisert: 5. august 2023

Fra DOMINATOR til nye EVION

Hør førsteinntrykket Lars Gunnar Molvig har av sin nye tresker.
Les mer

Publisert: 4. august 2023

Solide erfaringer med landets travleste tresker

Hør hvorfor Kjølsrød Drift ikke ønsker å gå bort fra verken belter eller rotorer.
Les mer

Publisert: 3. august 2023

– Denne treskeren er en skikkelig fin frøtresker

Hør bakgrunnen for hvorfor Trond Stange er så fornøyd med sin CLAAS LEXION 5400.
Les mer

Publisert: 2. august 2023

Tørken i juni reduserte frøavlinga hos Hans Kristian med 1/3

Vestfold-bonden gleder seg likevel over at det ser ut til å bli betydelig bedre enn fryktet.
Les mer

Publisert: 29. juni 2023

Driv mangesysleri på garden og tilbyr skuleelevar ein annleis skuledag

På Haugen gard i Vindafjord er det både skule og gardsdrift i full produksjon.
Les mer

Publisert: 23. juni 2023

Grønnsaksdyrking i havgapet mot vest

Eirik Langåker er Haugalandets eneste kommersielle grønnsaksprodusent.
Les mer

Publisert: 22. juni 2023

Inspirert av ungenes landbruksinteresse har Ole Johan gått «all in» som presse-entreprenør

Campingplass-eier Ole Johan Valen satser på både egen gårdsdrift og i leiekjøringsmarkedet.
Les mer

Publisert: 21. juni 2023

Planlegger å bli melkebonde – satser på leiekjøring i mellomtida

Henrik Blytt har etablert Blytt Landbruksservice for å bistå sine framtidige yrkeskolleger i Sveio.
Les mer

Publisert: 20. juni 2023

Investerte i Haugalandets første CLAAS butterfly

Idar Vela Haugeberg satser på leiekjøring med effektiv slåtteekvipasje.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Behandle tjenester Administrer leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}