Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

For Kristian går det sport i å jakte maksimal bunnlinje

Ved å drive økologisk planteproduksjon kan Stange-bonden vise til gode dekningsbidrag.

Finstad Nordre, Stange – 26. august 2022

– Økonomisk er det 100 prosent sikkert at det er lønnsomt, men en må jo også trives med det. Det er jo kjempeviktig å ha et bra utstillingsvindu, og driver du økologisk kan det av og til være litt så som så. Da må en bare ha litt sjøltillit, og vite at en tjener litt mer enn mange andre. Og om noen synes det er mye ugras, får dem heller ha glede av det..

Siden 2000 har Kristian Narum og kona Kjersti drevet jorda på Finstad Nordre økologisk, med de fordeler og ulemper det har. Praten på bygda kan raskt dra i vei, være seg over helgedager etter såmaskina eller ugras i åkeren. At sistnevnte ofte kan forekomme i øko-dyrking betyr ikke nødvendigvis at økonomien er noe dårligere, og det er nettopp dette Kristian vet å utnytte.

– Jeg synes det er litt sporten i dette, at det blir igjen litt. Og jeg tror økologisk kan være måten å overleve på for mange bønder. Det å få mest mulig ut av det en allerede eier.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

Neste år kan ekteparet feire at gården har vært i slekta i 100 år, etter at Kristians bestefar kjøpte Finstad Nordre i 1923. Inkludert 50 mål med leiejord teller jordveien 750 mål, og alt areal ligger i kort avstand fra gårdstunet, hvor Kristian og Kjersti driver foredlingsbesetning på Norsk Landsvin.

– Vi har drevet økologisk planteproduksjon siden 2000, og da henger det bra sammen med husdyrgjødsla vi har tilgjengelig. Svinegjødsla blir lagret i tolv måneder og vi bruker opptil fire tonn per dekar, noe som gir omkring ti kilo totalnitrogen, forteller Kristian.

Erter av sorten Ingrid ble høstet da AgroNytt var på reportasjebesøk. Til innhøstinga benytter Kristian en CLAAS AVERO 240, som er inne i sin tiende sesong på Finstad Nordre.

Vi treffer han ute i åkeren med Ingrid-erter, som er klare for innhøsting siste uka i august.

– Jeg prøver å dyrke cirka 100 mål erter i året. Bare med såfrø kan du hente en veldig bra avling med protein, som du får godt betalt for.

«Jeg hadde lyst til å ha en tresker som det går mange av. Og der du har bra tilgang på deler, og som mange kan noe om også. Samtidig ønsker jeg ikke å bruke for mye penger på maskiner, så jeg synes jeg fikk ganske mye for pengene, når jeg kjøpte en CLAAS.»

Og ut over erter, hva annet dyrker du?

– Nå har jeg prøvd å tilpasse meg til både priser, ugras og hva det er behov for. Så i år har jeg en del hvete, ganske mye havre, bygg og timotei grasfrø. Det som er viktig er å hanskes med ugraset, slår økologen fast.

– Vi har gjort så godt vi kan, og synes sjøl vi er veldig ivrige. Det handler om å stå på litt ekstra, for å få gjort ting til rett tid. Det er egentlig der det ligger, føler jeg.

– Særlig når du driver økologisk. For hvis du har gjort en feil, så er det vanskelig å kompensere det med noe som helst. Når du har gjort våronna da er på en måte løpet i gang. Så vi legger litt vekt på å begynne når det er akkurat passe tørt, også stå på skikkelig!

Finstad Nordre ligger øverst i bildet, litt til venstre for midten/i overkant av travbanen. To tredjedeler av svinegjødsla oppbevares i en den åpne kummen midt i bildet, og resten i kjelleren under fjøset. Til utkjøringa benytter Kristian en tankvogn på 13 m3, med ni meter stripespreder.

Husdyrgjødsla fordeler han ut ifra behovet, kvaliteten på jorda og avlingspotensiale. Oppskrifta og vurderingene har år etter år vist seg svært lønnsomme, og både i 2016 og 2017 vant Narum «Avlingskampen i økologisk korndrift».

– Det som er artig er å vise hva du kan få til, uten å ha andre innsatsfaktorer enn såfrø og husdyrgjødsel. Sånn som det utvikler seg på med priser på gjødsel og andre innsatsfaktorer, så er det et poeng å få mest mulig ut av det en har tilgang på, som er rimelig.

Mirakel vårhvete blir tresket i nydelige innhøstingsforhold.

Med god tilgang på husdyrgjødsel mener Kristian det skal være fullt mulig å hente 80 prosent av de konvensjonelle avlingene, og i mange tilfeller den samme. Han sikter høyt, og lar være å henge seg opp i gode enkeltrområder.

– Det er gjennomsnittet som teller. Hva du har på et jorde er ikke så viktig.

– Og jeg pleier å si at hvis en har 500 kilo i gjennomsnitt på hver art, synes jeg det er et veldig høyt mål i økologisk. Så hvis det er bedre enn det, da er jeg veldig godt fornøyd.

Finstad Nordre

Hva er det som gjorde at dere i sin tid la om til øko?

– Det var ikke religion i hvert fall. Men det var at jeg så at jeg hadde nok husdyrgjødsel til å få bra avlinger.

– Det er det som er så fint med å være bonde, at en kan gjøre akkurat som en sjøl vil. Så jeg vil ikke liksom prøve å overbevise noen, om en ikke har lyst til det sjøl.

Se brosjyrer og les mer om CLAAS treskere her.
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
DSC04931
DSC04933
DSC04936
DSC04937
DSC04939
DSC04941
DSC04942
DSC05017
DSC05019
DSC05020
DSC05023
DSC05024
DSC05031
DSC05037
DSC05039
DSC05040
DSC05045
DSC05048
DSC05049
DSC05050
DSC05053
DSC05054
DSC05055
DSC05061
DSC05063
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Lemken Diamant 11
Søndre Borg gård

8 millimeter på 1 800 dekar, det er hva Tor Atle Beck har erfart av slitasje på spissene på Søndre Borg gårds nye Diamant 11 fra LEMKEN GmbH & Co. KG.
Les mer

– Autostyring gjør
ting mye enklere

Jens Tolpinrud fra Skreia på Toten fikk til årets våronn levert en ARION 550 CMATIC med så godt som alt av utstyr. Etter at første onn er unnagjort er han godt fornøyd.
Les mer

Verdensmester i sauegjeting og god ambassadør for CLAAS

2017 var året det ble full klaff for veterinær og sauebonde Jaran Knive. Ikke bare ble han norgesmester og europamester i sauegjeting, også verdensmestertittelen ble hentet hjem til Skotselv i Buskerud.
Les mer

CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC
Kjølsrød Drift AS

Bli med Kjølsrød Drift AS på tresking av engrapp, og lær mer om CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC.
Les mer

CLAAS LEXION 750 MONTANA
Anders Wetlesen

Stor kapasitet og imponerende framkommelighet i skjønn forening.
Les mer

CLAAS TUCANO 430
Carl Christian Riiser Grydeland

Les mer

CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP
Sigmund Nerenget

Hør hva Sigmund Nerenget har å fortelle etter å ha vært med på utviklingen av bredplast-løsningen på ROLLANT 455 UNIWRAP.
Les mer

Horsch Leeb 4 LT
Jan Erik Brotnow

Bli med når Jan Erik Brotnow demonstrerer og forklarer funksjonene i sin nye åkersprøyte, en Horsch Leeb 4 LT.
Les mer

Horsch Pronto 6DC
Jarlsberg Hovedgård

Les mer

Bogballe M2W
Hans Oskar Gudim

– BOGBALLE leverer et veldig fint spredebilde. Man ser på åkeren at den er jevn og fin.
Les mer

Bogballe L2 Plus
Hans Fredrik Suther

– Her er det maks mengde som gjelder, så gjødsler jeg etter det!
Les mer

Bogballe M3W
Håkon Huseby

– BOGBALLE er genialt enkelt, med sin fire ganger overlapp. Spredebildet blir veldig, veldig bra.
Les mer

Slåttonn med Tempo Gras

Bli med på førsteslått med høstelaget Tempo Gras fra Vindafjord i Rogaland.
Les mer

Rekordtidlig frøtresking med CLAAS AVERO 240 | Erling Gjessing

Hør Erling Gjessing fortelle om sin 40 år lange erfaring med frødyrking, hva han synes om sin nye tresker og ikke minst hvorfor han valgte nettopp CLAAS og Bergan Maskinsalg som leverandør.
Les mer

Høstet 700 kilos rugavling med CLAAS DOMINATOR 130

Hør Jakob fortelle om den imponerende rugavlinga på nærmere 700 kilo, driftas fremtidsutsikter og ikke minst Manuela om hvordan det er å kjøre skurtresker for første gang!
Les mer

Høstet hele kornarealet med CLAAS JAGUAR

Hør Jon Herman dele sine vurderinger for avgjørelsen, sine synspunkter om framtida og sine erfaringer med CLAAS og Bergan Maskinsalg AS.
Les mer

CLAAS VARIANT 485 + Göweil G5040 Kombi | Sandefjord Maskin

Vi har besøkt Sandefjord Maskin, som i 2018 bruk toppmodellen VARIANT 485, i kombinasjon med en pakker fra Göweil Maschinenbau GmbH.
Les mer

Tresking av åkerbønner med CLAAS LEXION 750 MONTANA

Hva er det egentlig som er så bra med den litt ukjente veksten åkerbønner? Det forklarer Tom Wetlesen i denne videoen.
Les mer

Maishøsting hos Skoger Samdrift med CLAAS JAGUAR 940

Finsnittet mais ble redningen i en ellers knusktørr sesong.
Les mer

Spesialvekster krever den beste maskinteknologi

Les mer

CLAAS ARION 550 CMATIC og CLAAS LINER 2800 | Reidar Berge

Agronomi og presisjon er i fokus når Etne-bonden og entreprenøren Reidar Berge utfører oppdrag for grovfôrprodusenter i lokalområdet.
Les mer

– Den er veldig god å køyre!

Lina Kvålseth driv trafikkskule med CLAAS ARION 440. Som elevane let ho seg imponere over komforten og eigenskapane til traktoren.
Les mer

– Styrken ligger i farta på dette

Hyppig fornyelse av enga for å sikre høyt proteininnhold, godt og tydelig samarbeid og ikke minst kapasitet til å høste mye i løpet av én dag. Det er suksessoppskriften til høstelaget Grovfôrteam.
Les mer

Multiva Topline Super 600 – Ole Henrik Lauritzen

Best mulig agronomi, minst mulig kjøring og så høyt dekningsbidrag som mulig. Det er målene til Ole Henrik Lauritzen.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no