Høsten 2004 reiste Ole Jørgen Kolstad og kompanjong Roy Hellesjø til Elmia med ett mål for øye: å finne ny såmaskin. På messa så de en tysk maskin de fikk sansen for, og i våronna 2005 ble de første frøene sådd i norsk jord av en HORSCH Pronto.
– Jeg synes maskinen er fin med måten den er bygd opp på, med såaggregatet bak hjula. Den følger terrenget veldig fint, og sår jevnt selv i kupert terreng, forteller Ole Jørgen, 15 år etter at han ble Pronto-eier.
14 problemfrie år
Selv hadde han aldri hørt om Pronto før messa i Sverige, men hjemme i Norge kom de i kontakt med CF Maskin som nylig hadde sikret seg agenturet for HORSCH.
– På den tida gikk det veldig mye Rapid, men å gå fra 2,5 meter til 3,0 meter syntes vi var for lite, og en stiv 4,0 meters såmaskin var ikke et alternativ for oss. På grunn av bruer vi skal passere måtte maskina være sammenleggbar, og da var det ikke mange alternativer på den tida, forteller Ole Jørgen.
Frank Karling hos CF Maskin bøy fram en prototype av HORSCH Pronto 4 DC, en luftassistert kombimaskin som innfridde duoens ønsker. Handel ble det, men det skulle vise seg at det ikke bare var enkelt å være først ut.
– Vi hadde mye problemer det første året, og satt noen timer på jordet å så naboer som sådde med 2,5 meter slepemaskin. Da hadde vi nettopp brukt 450 000,- på ny såmaskin, og det kom noen kommentarer som ikke egner seg på trykk da. Men til år to fikk vi ny maskin, og da hadde HORSCH blant annet tatt i bruk Müller elektronikk. Siden vi startet å så med den i 2006 har det fungert, fastslår Ole Jørgen.
Angrer på harvekjøp
Planteproduksjonen hans består av hvete, bygg og havre, hvor noe av hveten sås om høsten. I tillegg er det også noe gras i vekstskifte, da Roy som er medeier i såmaskina driver med melkeproduksjon.
– Vi sådde på det meste 2 000 mål i året med maskina, det var i perioden fram til 2010. Nå er vi på rundt 1 200 mål i året, forteller bonden fra Hemnes i Aurskog-Høland.
Før det sås var det i utgangspunktet tradisjonell jordarbeiding som gjaldt, men etter at Pronto-en kom til gards har Ole Jørgen forsøkt flere former for redusert jordarbeiding.
– Vi prøvde et par år å direkteså havre og det gikk ganske greit det. Og vi kunne sikkert vært modigere på å direkteså, men etter at jeg fikk den fine Terrano-harva har det blitt til at vi harver en eller to ganger. Min største tabbe er at jeg ikke kjøpte den harva før, smiler HORSCH-eieren.