Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

Fra 700 gram til 90 kilo per dekar gjennom sentrifugalprederen

Dave Eggum utnytter Bogballe-sprederen sin til det fulle.

Vormsund, Akershus – 28. april 2022

600 000,-

Basert på dagens gjødselpris er det nåverdien for gjødselhaugen Dave Eggum startet på å kjøre ut 28. april. Og attpåtil har Vormsund-bonden en tilsvarende haug stående på hjemgården.

– Det er helt skremmende!

– Prisen har gått opp veldig, så jeg er veldig glad for at jeg kjøpte i fjor. Så får vi ha tro på at de løser problematikken nå i vår, så vi kan fortsette å produsere god, norsk mat. Hadde jeg ikke hatt denne haugen på lager, så hadde ikke jeg gjødsla normalt i år. Det kan jeg si.

(Se videoreportasje nederst i artikkelen)

Dave Eggum foran et «fjell» av hvitt gull.

Varierende overvintring

Vi treffer Dave i det han er i gang med å kjøre årets første gjødsling i høsthveten, som for det aller meste har klart seg godt gjennom vinteren.

– Det er høsthveten som virker til å komme i gang med det været vi har. Det er hvert fall den som har finest farge, som er triveligst å kjøre i. Høstbygget er jeg mer spent på, den lider i det kalde været, men det er fortsatt vekst i plantene. Det får få en matpakke, så får vi se hvor tid det blir noe nedbør.

Dave har også en del høstraps, men den er enda mer variabel i overvintringa.

– Det som ligger sørvendt, som har fått soltimer og der snøen gikk først, der ser det ut til å ha klart seg veldig bra. Det som er nordvendt er det liv i rota på en del, men det har ikke fått  varme nok til å begynne å spire. Det blir litt grønnere for hver gang jeg er ute i arealet, så nå gir jeg fem kilo N, også får jeg ta hensyn til det ved eventuell omsåing, vurderer Romeriksbonden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oppgradert jordveien

Gjødslinga er det første han gjør denne våronna, for etter å ha gravd i bakken og fortsatt funnet tele, har Dave bestemt seg for å avvente.

– Jeg hadde tenkt å rusle i gang med våronn til helga, men jeg skal ta en bayer og se på naboene kjøre i stedet. Is i bakken og is i magen, smiler han.

Allerede som 22 åring tok han over hjemgården Eggum, og siden den gang har mye skjedd med jordveien. Går høstens planer i boks, har han intet mindre enn systemgrøfta hele gårdens areal, på nær 750 dekar. Om det har vært riktig prioritering eller ei, er Dave usikker på, for som hos mange andre står også andre investeringsbehov i kø.

– Jeg driver for stort areal til det jeg har tørkekapasitet til, slår han fast.

– Så jeg driver og teller og teller og teller knapper for å få til å bygge noe å håndtere korn med. De fleste investeringene der har økt med 100 prosent på ti år. Jeg tok over gården hjemme for ti år siden, og da stod det mellom å grøfte jorda eller å bygge korntørke. Da tenkte jeg vi får grøfte jorda, fordi det er det som gir oss grunnlaget for avlinger. Så vi brukte noen millioner på å grøfte, men jeg er litt usikker på om det lønte seg, sånn som kostnadsveksten har vært på den typen ting. Grøftinga har ikke økt som det andre har gjort. Kunne jeg bygd for fire millioner i 2012, koster det hvert fall åtte i dag, om ikke enda mer. Så jeg er litt usikker på om den meravlinga ifra jeg grøfta og til i dag har gitt den differansen der i rene kroner. Men grøftinga er hvert fall på plass, og vi må ha noe å håndtere korn med. Jeg har maskinell kapasitet til å drive hvert fall det dobbelte av jord, som det jeg driver i dag. Men inntil jeg får realisert noe korntørkegreier, så kommer jeg ikke til å ta mye mer jord. For da går det utover kvaliteten på arealet jeg allerede driver. Jeg mener vi skal være proffe i det vi gjør. Vi skal være proffe jordbrukere, og da må vi og se vår begrensning på der det svakeste leddet er. Og for min del gjelder det tørking.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Resultatet av manglende tørkekapasitet er at Dave velger å dyrke fôrkorn, framfor matkorn, og i fjor sådde han 490 dekar med Jantarka fôrhvete.

– Den kan jeg la den stå til den blir noe tørrere, enn det jeg måtte gjort med en matsort som jeg måtte ha treska på høyere fuktighetsprosent for å berge falltall og sånne ting. Det er bakgrunnen for valget av fôrhvete, utdyper Dave.

Høy presisjon

Inntil våren 2020 gjødslet han med en eldre Bogballe EX, men da et uhell forårsaket et havari på den, kom det brått en ny og moderne spreder til gards. Med den håndterer han alt fra fangvekster og sneglegift, til vanlig kunstgjødsel og pelletert hønemøkk.

– Med micro-åpninga og fast hastighet, så traff vi ganske godt på 650-700 gram på målet med sneglegift. Så jeg kan kjøre ganske små mengder. Det imponerte meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Motsatsen testet vi tidligere på dagen, da Dave var ute og leiekjørte pelletert hønemøkk for en nabo.

– Vi var oppe i 90 kilo på målet, så med full åpning kunne vi kjøre inntil 6,5 km/t.

Daves hjemme-mekka sekkekniv.

Kaffe og bok

Å spre en så stor variasjon av materiale krever imidlertid at man gjør de riktige innstillingene, noe Dave har blitt mer og mer bevisst på, gjennom årenes løp.

– Det det handler om er at jeg som bruker må sette meg ned å lese boka. For en gjødselspreder er ikke så enkel som en skulle tro lenger. Det er en del muligheter, så en må sette seg ned, ta en kaffekopp og prøve å forstå den boka.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Jeg har blitt litt flinkere til å lese instruksjonsbok, og det er viktig, skal en utnytte potensialet i det disse tinga vi bruker ganske mye penger på. Være seg en traktor eller en harv, går og gjør en dårlig jobb hvis vi ikke setter oss inn i hvordan den skal stilles inn. Vi må klare å utnytte potensialet i redskapen vi kjøper!

Og hvordan synes du resultatet bak sprederen blir?

– Jeg synes det fungerer veldig godt. Det blir veldig jevnt og fint, så hvert fall for meg som har så mye kupert terreng, så kan det være fint med den fire ganger overlappen. Det var vel mye av bakgrunnen for å velge Bogballe igjen.

default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
DSC02573
DSC02574
DSC02575
DSC02577
DSC02578
DSC02580
DSC02583
DSC02584
DSC02588
DSC02590
DSC02592
DSC02594
DSC02595
DSC02596
DSC02597
DSC02598
DSC02600
DSC02602
DSC02604
DSC02605
DSC02607
DSC02608
DSC02609
DSC02611
DSC02619
DSC02621
DSC02623
DSC02624
DSC02626
DSC02629
DSC02631
DSC02634
DSC02636
DSC02637
DSC02640
DSC02643
DSC02647
DSC02648
DSC02650
DSC02651
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Lemken Diamant 11
Søndre Borg gård

8 millimeter på 1 800 dekar, det er hva Tor Atle Beck har erfart av slitasje på spissene på Søndre Borg gårds nye Diamant 11 fra LEMKEN GmbH & Co. KG.
Les mer

– Autostyring gjør
ting mye enklere

Jens Tolpinrud fra Skreia på Toten fikk til årets våronn levert en ARION 550 CMATIC med så godt som alt av utstyr. Etter at første onn er unnagjort er han godt fornøyd.
Les mer

Verdensmester i sauegjeting og god ambassadør for CLAAS

2017 var året det ble full klaff for veterinær og sauebonde Jaran Knive. Ikke bare ble han norgesmester og europamester i sauegjeting, også verdensmestertittelen ble hentet hjem til Skotselv i Buskerud.
Les mer

CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC
Kjølsrød Drift AS

Bli med Kjølsrød Drift AS på tresking av engrapp, og lær mer om CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC.
Les mer

CLAAS LEXION 750 MONTANA
Anders Wetlesen

Stor kapasitet og imponerende framkommelighet i skjønn forening.
Les mer

CLAAS TUCANO 430
Carl Christian Riiser Grydeland

Les mer

CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP
Sigmund Nerenget

Hør hva Sigmund Nerenget har å fortelle etter å ha vært med på utviklingen av bredplast-løsningen på ROLLANT 455 UNIWRAP.
Les mer

Horsch Leeb 4 LT
Jan Erik Brotnow

Bli med når Jan Erik Brotnow demonstrerer og forklarer funksjonene i sin nye åkersprøyte, en Horsch Leeb 4 LT.
Les mer

Horsch Pronto 6DC
Jarlsberg Hovedgård

Les mer

Bogballe M2W
Hans Oskar Gudim

– BOGBALLE leverer et veldig fint spredebilde. Man ser på åkeren at den er jevn og fin.
Les mer

Bogballe L2 Plus
Hans Fredrik Suther

– Her er det maks mengde som gjelder, så gjødsler jeg etter det!
Les mer

Bogballe M3W
Håkon Huseby

– BOGBALLE er genialt enkelt, med sin fire ganger overlapp. Spredebildet blir veldig, veldig bra.
Les mer

Slåttonn med Tempo Gras

Bli med på førsteslått med høstelaget Tempo Gras fra Vindafjord i Rogaland.
Les mer

Rekordtidlig frøtresking med CLAAS AVERO 240 | Erling Gjessing

Hør Erling Gjessing fortelle om sin 40 år lange erfaring med frødyrking, hva han synes om sin nye tresker og ikke minst hvorfor han valgte nettopp CLAAS og Bergan Maskinsalg som leverandør.
Les mer

Høstet 700 kilos rugavling med CLAAS DOMINATOR 130

Hør Jakob fortelle om den imponerende rugavlinga på nærmere 700 kilo, driftas fremtidsutsikter og ikke minst Manuela om hvordan det er å kjøre skurtresker for første gang!
Les mer

Høstet hele kornarealet med CLAAS JAGUAR

Hør Jon Herman dele sine vurderinger for avgjørelsen, sine synspunkter om framtida og sine erfaringer med CLAAS og Bergan Maskinsalg AS.
Les mer

CLAAS VARIANT 485 + Göweil G5040 Kombi | Sandefjord Maskin

Vi har besøkt Sandefjord Maskin, som i 2018 bruk toppmodellen VARIANT 485, i kombinasjon med en pakker fra Göweil Maschinenbau GmbH.
Les mer

Tresking av åkerbønner med CLAAS LEXION 750 MONTANA

Hva er det egentlig som er så bra med den litt ukjente veksten åkerbønner? Det forklarer Tom Wetlesen i denne videoen.
Les mer

Maishøsting hos Skoger Samdrift med CLAAS JAGUAR 940

Finsnittet mais ble redningen i en ellers knusktørr sesong.
Les mer

Spesialvekster krever den beste maskinteknologi

Les mer

CLAAS ARION 550 CMATIC og CLAAS LINER 2800 | Reidar Berge

Agronomi og presisjon er i fokus når Etne-bonden og entreprenøren Reidar Berge utfører oppdrag for grovfôrprodusenter i lokalområdet.
Les mer

– Den er veldig god å køyre!

Lina Kvålseth driv trafikkskule med CLAAS ARION 440. Som elevane let ho seg imponere over komforten og eigenskapane til traktoren.
Les mer

– Styrken ligger i farta på dette

Hyppig fornyelse av enga for å sikre høyt proteininnhold, godt og tydelig samarbeid og ikke minst kapasitet til å høste mye i løpet av én dag. Det er suksessoppskriften til høstelaget Grovfôrteam.
Les mer

Multiva Topline Super 600 – Ole Henrik Lauritzen

Best mulig agronomi, minst mulig kjøring og så høyt dekningsbidrag som mulig. Det er målene til Ole Henrik Lauritzen.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no