Rasmus Pilitingsrud driver med grasfôra Angus og selger alt kjøttet på egenhånd.
Piltingsrud gård, Sør-Aurdal, 20. juni 2024
Litt korn og flere tusen mål med skog. Det var leveveien på Piltingsrud gård, fram til Rasmus Piltingsrud valgte å ta gården i en ny retning.
– Jeg hadde et ønske om å skape noe ut fra gården, og ikke minst få til arbeidsplasser. De tankene begynte jeg å leke med for ti år siden, og det ble det til at å ha beitedyr, det var greia.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Storfe av rasen Angus ble kjøpt inn for å utnytte de store beiteressursene, og framfor å levere til et slakteri, har strategien fra start vært å omsette varene på egenhånd.
– Hvis vi skulle ha beitedyr, skulle vi også selge kjøttet fra beitedyra sjøl. Og vi måtte prøve å drive på en sånn måte at vi klarte å drive med gårdens ressurser, uten å tilføre for mye kunstige ressurser. Derfor fant vi ut at vi skulle drive økologisk og i regenerativ retning. Det handler om å binde karbon og få til jordliv.
(Artikkelen fortsetter under bildet
Med cirka 100 kalvinger i året har omfanget av planteproduksjonen på Pilitingsrud økt betydelig, og etter at distriktet opplevde en kraftig storm i 2021, har mye tidligere skogareal kommet til.
– Nå har vi cirka 650 mål med innmark, også har vi dyrka opp snaut 400 mål. I tillegg leier vi en del, så det har blitt et helt annet bruk enn det det var, fastslår Rasmus.
(Artikkelen fortsetter under bildet
Dyra fôres utelukkende på gras, noe som er en viktig del av historien når sluttproduktene skal markedsføres.
– Det handler om kundene våre, eller det handler om oss. På mange måter kan du si at du blir hva du eter. Når kuene får kun gras, så blir det mye mer omega 3-fettsyrer i kjøttet, og det er bra for oss som skal spise kjøttet.
(Artikkelen fortsetter under bildet
Det å starte opp en husdyrproduksjon, etablere en kundemasse og stå for alt sjøl, det må kreve en del innsats?
– Ja, det er mye hard jobbing, men fryktelig moro. Og det med å være i kontakt med kundene, det å se kunden i øya og si at «Det her er produktet vårt, og dette står vi for». Det er moro, og da får vi mye artige tilbakemeldinger fra folk som synes at det er et bra produkt. Det er belønningen.
(Artikkelen fortsetter under bildet
Samlebetegnelsen gras kan være så mangt, og det er også beskrivende for hva som er i enga hos Rasmus.
– Vi bruker rikholdige grasblandinger, Det er både urter, erter, vikker og forskjellige type grasfrø. Av belgvekster er det først og fremst har er hvitkløver, rødkløver og blodkløver. Også gjør vi noen forsøk nå i å prøve å få i gang luserne. Mangfold i enga er bra for jorda, og jordlivet er til slutt det vi lever av.
Til å høste graset har Rasmus valgt CLAAS som leverandør av både slåmaskiner, samlerive og lessevogn.
– Jeg ble anbefalt av en annen kar som driver med sånn utstyr å kjøpe CLAAS, og det gjør nok ikke så mye på proteininnholdet i graset, men det fungerer. Og det er vi helt avhengig av.
– Vi er avhengig av at ting fungerer, og at vi har et bra servicenettverk. Og det må jeg si at det som tidligere var Lena Maskin på Røn, det er dem veldig flinke på der oppe. Service og stille opp når det er noe, det er alfa omega. Jeg tror jeg har mange med meg når jeg sier at dem er flinke på det.