Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

God grøftetilstand, rett PH og ny teknologi er Øyvinds oppskrift for suksess

Inderøybonden varierer tildelinga av både såfrø og gjødsel og har en stor interesse for jordas tilstand.

Følstad gård, Røra – 31. august 2022

– Regn!

Med kun ett ord oppsummerer Øyvind Austad fra Røra i Inderøy kommune årets vekstsesong.

– Det har regna og regna og regna. Våronna starta ganske greit, men i slutten av april ble det tre uker med regn. Så mye ble sådd etter 17. mai, og da sier det seg sjøl at det treskinga blir utsatt.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

Vi besøker Øyvind den siste dagen i august, og rundt på Innherred er det knapt ferdig treskede åkre å se. Øyvind er imidlertid godt i gang med høsthveten sin, som han dyrker på et stort fint skifte rundt tunet på Følstad gård, hvor «Den gylne omvei» går forbi.

– Vi driver cirka 830 mål, hvor 230 av de er leid. På arealene dyrker vi både bygg, havre og høsthvete. Også har vi cirka 35 mål med karve, så vi legger litt grunnlag for hodepine, i og med at karven brukes i akevittproduksjon.

Følstad gård ligger på Røra, med god utsikt ned mot Hyllbukta i Trondheimsfjorden.

År etter år med solide hveteavlinger

– Inderøy-karve har et veldig godt rykte på seg. Den gir veldig god kryddersmak, og det er veldig artig å holde på med. Det er ingen stor del av gårdens produksjon, men vi har det litt sosialt i karvelaget, og det er veldig interessant.

På høsthveteskifte er det hvete for fjerde året, så neste år tenker Øyvind å få inn havre som forgrøde. Å dyrke hvete etter hvete over flere år har likevel vist seg å fungere bra for Inderøy-bonden.

– Vi har liggi på 650 kilo, og i fjor hadde vi over 800. Så det fungerer jo. Men jeg har tro på å få ned havre nå, så vi får det som vekstskifte for høsthvete om et år.

Ny toradssort virker lovende

Når det kommer til bygg og havre valgte han i våronna å så to nye sorter, mye på grunn av den sene våronna.

– Vi har kjørt to år med Steinar, en finsk havresort. Det har fungert veldig bra. Det har ikke vært optimale forhold for havren, men det har gitt ganske bra, mellom 500 og 600 kilo. I år har vi kjørt på Haga, for den skal være ganske tidlig. Men den er helgrønn ennå, så det blir ikke tidlig..

Øyvind har korntørke og lagerkapasitet til hele avlinga på gården.

– Når det gjelder bygg har vi kjørt på Thermus i flere år, men i år har vi prøvd oss med Annika. Veldig lovende!

– Nå vet jeg ikke hektolitervekta, men ut i fra det jeg har høsta på det første skiftet, så ligger den opp mot 700. Det har jeg ikke hatt mange ganger på bygg.

Ønsker pH over 6,5

Gården ligger kun noen steinkast unna et kalkbrudd, og naturligvis er det stedvis svært kalkholdig jord Øyvind dyrker.

– Vi bor rett ved et kalkverk, så vi får litt gratis kalk derfra. Det vil si at vi har veldig høy pH på enkelte skifter. Og der driver og bladgjødsler vi med sink og mangan. Det er helt nødvendig når vi har pH opp mot 8 på det verste. Alt areal vi driver har vi GPS-koordinerte jordprøver på, så vi får kalka helt optimalt.

Ved siden av å være gårdbruker driver Øyvind med jordprøvetakning for andre kolleger rundt i Trøndelag.

Og hva er optimalt?

– Jeg vil helst ligge på 6,5, og gjerne litt over det. Vi driver og tar jordprøver her i Trøndelag, og ser mange skifter og åkre med lav pH på. Det er mye ugras og litt for dårlige avlinger. Så det er nok en del gjødsel som ikke blir tatt opp av plantene, som her hele poenget. Det å få rett pH, det er vel det og drenering som er de to viktigste faktorene, som en kan gjøre noe med. Det er ingen tvil om at det er super-viktig.

– Kommer en ned på 6,0 i pH sies det at 20 prosent av fosforet ikke blir tatt opp. Og mange er jo fornøyd med 6,0, men jeg prøver å ligge rundt 6,5. Heller vedlikeholdskalke så du holder deg i det øvre sjiktet. Både kalking og drenering er nøkkelen til veldig mye. Det har vi bra på stell her på gården, så det har vi lykkes bra med å holde i hevd.

Varierer både så- og gjødselmengde

Hva var bakgrunnen for at du starta med å reise rundt og ta jordprøver?

– Jeg er veldig opptatt av presisjonsjordbruk og mulighetene der. Og da er jordprøver viktig, for å få oversikt over hva pH-en ligger på og hvordan jordtyper du har og ikke minst fosfor-verdier. Slik at du kan begynne å tilpasse gjødseltype og hvis en har litt avansert så- eller gjødselutstyr, kjøre variabel tildeling. Det har vi gjort på gjødsla siden 2018.

Mye av årets areal ble sådd etter en lang regnværsperiode fra slutten av april til langt inn i mai. Her er Øyvind i aksjon 20. mai.

– I år begynte vi med variabel tildeling på såmengde og grunngjødsling. Spesielt det med variabel såmengde synes jeg er veldig spennende. Å se om vi har mulighet til å hente ut det lille ekstra. Det redder oss ikke fra at vi må ha agronomien i bunn, men det å hente ut det siste, og bruke den teknologien som finnes, det synes jeg er fryktelig spennende.

– For å hente ut de siste prosentene, uten å bruke mer innsatsmidler på det. Det er det som er poenget. Å få en jevnere åker og klare å optimalisere.

Falt for Pronto-konseptet

Den nye såmaskina på gården er en HORSCH Pronto 3 DC, en maskin som Øyvind har fått et godt førsteinntrykk av så langt.

– Jeg er veldig fornøyd med den nye såmaskina, både med etableringa og oppspiringa. Den var bra den forrige og, men det må sies, det er særs bra.

HORSCH Pronto er en kombisåmaskin som utfører flere oppgaver i én og samme overfart. Fremst sitte det to rekker med jordarbeidingsskåler, deretter følger gjødselskåler som kan stilles individuelt av jordarbeidingsskålene, og bak hjulrekka ser vi såaggregatet.

Hva var bakgrunnen for valget?

– Jeg liker oppsettet med såaggregatet bak, og jeg ønska en tremeter. Vi har noen bakker og driver ikke større areal enn at det er det som passer oss. Det med variabel tildeling var veldig viktig, også er det lett å ta dreieprøver på maskina, og det stemmer veldig godt med mengdene. Den har gitt veldig god og jevn oppspiring.

Kort tid etter vårt besøk i høst var Pronto-en hentet ut av plantørka for å sørge for at høsthveten kom i bakken.

– Vi har sådd karve med den . Vi har sådd gras i kantsoner og dråg, vi har sådd bygg og havre, og vi har sådd pollinerende soner. Den frøblandinga varierer fra bittesmå til store frø. Der ble ikke utsåinga helt som jeg målte opp, men veldig nært. Så det fungerer for mye forskjellig, og det var viktig.

AVERO passer godt

Etter å ha sådd med Pronto er det en CLAAS AVERO som høster resultatene i den andre enden av vekstsesongen.

– Den har vi hatt siden 2013. Så det blir vel tiende sesongen, og det fungerer kjempebra. Den passer perfekt til det arealet vi kjører på, synes jeg. Veldig god å kjøre, renser bra og helt grei kapasitet. Den får jo prøve seg under dårlige, blaute forhold. Men det går veldig bra.

Hva er bakgrunnen for at dere har kjørt CLAAS i så mange år.

– Jeg har bare veldig god tro på det, og det har fungert. Det finnes vel gode selgere, men en skal jobbe for å få inn noe annet enn CLAAS, her ja! Da skal en være god..

– Treskeren kunne vært enklere med renhold når det gjelder kornplater og sånn, men nei… Jeg har ekstremt god tro på CLAAS tresker. Jeg liker dem, spesielt AVERO 240. Den passer så godt.

default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
default
DSC05195
DSC05199
DSC05200
DSC05202
DSC05204
DSC05206
DSC05208
DSC05210
DSC05212
DSC05215
DSC05217
DSC05220
DSC05221
DSC05223
DSC05228
DSC05230
DSC05233
DSC05238
DSC05241
DSC05243
DSC05245
DSC05247
DSC05249
DSC05252
DSC05253
DSC05255
DSC05257
DSC05262
DSC05263
DSC05265
DSC05266
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Lemken Diamant 11
Søndre Borg gård

8 millimeter på 1 800 dekar, det er hva Tor Atle Beck har erfart av slitasje på spissene på Søndre Borg gårds nye Diamant 11 fra LEMKEN GmbH & Co. KG.
Les mer

– Autostyring gjør
ting mye enklere

Jens Tolpinrud fra Skreia på Toten fikk til årets våronn levert en ARION 550 CMATIC med så godt som alt av utstyr. Etter at første onn er unnagjort er han godt fornøyd.
Les mer

Verdensmester i sauegjeting og god ambassadør for CLAAS

2017 var året det ble full klaff for veterinær og sauebonde Jaran Knive. Ikke bare ble han norgesmester og europamester i sauegjeting, også verdensmestertittelen ble hentet hjem til Skotselv i Buskerud.
Les mer

CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC
Kjølsrød Drift AS

Bli med Kjølsrød Drift AS på tresking av engrapp, og lær mer om CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC.
Les mer

CLAAS LEXION 750 MONTANA
Anders Wetlesen

Stor kapasitet og imponerende framkommelighet i skjønn forening.
Les mer

CLAAS TUCANO 430
Carl Christian Riiser Grydeland

Les mer

CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP
Sigmund Nerenget

Hør hva Sigmund Nerenget har å fortelle etter å ha vært med på utviklingen av bredplast-løsningen på ROLLANT 455 UNIWRAP.
Les mer

Horsch Leeb 4 LT
Jan Erik Brotnow

Bli med når Jan Erik Brotnow demonstrerer og forklarer funksjonene i sin nye åkersprøyte, en Horsch Leeb 4 LT.
Les mer

Horsch Pronto 6DC
Jarlsberg Hovedgård

Les mer

Bogballe M2W
Hans Oskar Gudim

– BOGBALLE leverer et veldig fint spredebilde. Man ser på åkeren at den er jevn og fin.
Les mer

Bogballe L2 Plus
Hans Fredrik Suther

– Her er det maks mengde som gjelder, så gjødsler jeg etter det!
Les mer

Bogballe M3W
Håkon Huseby

– BOGBALLE er genialt enkelt, med sin fire ganger overlapp. Spredebildet blir veldig, veldig bra.
Les mer

Slåttonn med Tempo Gras

Bli med på førsteslått med høstelaget Tempo Gras fra Vindafjord i Rogaland.
Les mer

Rekordtidlig frøtresking med CLAAS AVERO 240 | Erling Gjessing

Hør Erling Gjessing fortelle om sin 40 år lange erfaring med frødyrking, hva han synes om sin nye tresker og ikke minst hvorfor han valgte nettopp CLAAS og Bergan Maskinsalg som leverandør.
Les mer

Høstet 700 kilos rugavling med CLAAS DOMINATOR 130

Hør Jakob fortelle om den imponerende rugavlinga på nærmere 700 kilo, driftas fremtidsutsikter og ikke minst Manuela om hvordan det er å kjøre skurtresker for første gang!
Les mer

Høstet hele kornarealet med CLAAS JAGUAR

Hør Jon Herman dele sine vurderinger for avgjørelsen, sine synspunkter om framtida og sine erfaringer med CLAAS og Bergan Maskinsalg AS.
Les mer

CLAAS VARIANT 485 + Göweil G5040 Kombi | Sandefjord Maskin

Vi har besøkt Sandefjord Maskin, som i 2018 bruk toppmodellen VARIANT 485, i kombinasjon med en pakker fra Göweil Maschinenbau GmbH.
Les mer

Tresking av åkerbønner med CLAAS LEXION 750 MONTANA

Hva er det egentlig som er så bra med den litt ukjente veksten åkerbønner? Det forklarer Tom Wetlesen i denne videoen.
Les mer

Maishøsting hos Skoger Samdrift med CLAAS JAGUAR 940

Finsnittet mais ble redningen i en ellers knusktørr sesong.
Les mer

Spesialvekster krever den beste maskinteknologi

Les mer

CLAAS ARION 550 CMATIC og CLAAS LINER 2800 | Reidar Berge

Agronomi og presisjon er i fokus når Etne-bonden og entreprenøren Reidar Berge utfører oppdrag for grovfôrprodusenter i lokalområdet.
Les mer

– Den er veldig god å køyre!

Lina Kvålseth driv trafikkskule med CLAAS ARION 440. Som elevane let ho seg imponere over komforten og eigenskapane til traktoren.
Les mer

– Styrken ligger i farta på dette

Hyppig fornyelse av enga for å sikre høyt proteininnhold, godt og tydelig samarbeid og ikke minst kapasitet til å høste mye i løpet av én dag. Det er suksessoppskriften til høstelaget Grovfôrteam.
Les mer

Multiva Topline Super 600 – Ole Henrik Lauritzen

Best mulig agronomi, minst mulig kjøring og så høyt dekningsbidrag som mulig. Det er målene til Ole Henrik Lauritzen.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no