Økt slåttekapasitet og tidligere høstetidspunkt er suksessoppskrifta hos Larvik-bonden.
– Vi har vært av oppfatningen av at det fôret som er gratis, er gratis. Og at det er det vi gjør penger på. Men vi har skjønt det, etter mye fôrprøver og etter hvert som vi har drevet i den store skalaen, at det viktigste man har – det er grovfôret!
34 år gamle Eivind Kjøndal har satset stort på produksjon av storfekjøtt, og på hjemgården i Larvik står et stort, flott fjøs fra 2017.
– I fjor leverte vi 830 storfe. I år tipper jeg vi havner mellom 800 og 900 en plass, kanskje opp mot 1 000.
(Se stort bildegalleri nederst i artikkelen)
Og da skal det til en del grovfôr?
– Ja, best mulig grovfôr. Så supplerer vi med det andre for å få en totalmiks som er veldig god og smakelig for dyra. På bunnlinja nå har vi mye mer igjen enn det vi hadde i fjor, på et dårligere grovfôr, forteller Eivind.
Vi gjør intervjuet inne i fjøset sammen med 500 storfe, uten at Eivinds stemme blir nevneverdig forstyrret. God plass, god ventilasjon, godt grovfôr og ikke minst godt stell virker til å gi gode resultater for kjøttprodusenten.
– Det er ganske mye du skal gjøre utenom, for å hente igjen det du taper i et fjøs. Så det er veldig viktig at drifta her i fjøset er førsteprioritet uansett. Hvis det er noe her som gjør at vi ikke kan gjøre det andre, så er det det andre som må vike.
Totalt er de fire faste på gården, Eivind og faren Jan, samt to fast ansatte. I sesong leies det med ytterligere personell, eksempelvis i slåttene, som utføres med full graslinje fra CLAAS.
– Faren min har kjørt CLAAS i mange år, og vi har vært veldig tilfreds med CLAAS, både på river og slåmaskiner, forteller Eivind, som også har sjølgående finsnitter og teleskoplaster fra samme fabrikat.
Hør mer om gårdsdrifta og maskinparken i vår videoreportasje: