Sander Auensen og faren Rune driver 700 dekar kornproduksjon, ved siden av at begge er engasjert i anleggsdrift.
– Fader’n driver på dagtid, og jeg driver på dagtid. Så da blir det å sitte på eftar og kvelder, og sitte her å gnu.
På bred Østfold-dialekt beskriver Sander Auensen hvordan det er å være deltidsbonde, hvor våronna skal utføres etter at gravemaskinen er parkert. Far Rune driver nemlig firmaet Auensen Maskinentreprenør, og sønnen følger i hans fotspor. Riktignok nå som lærling i en annen bedrift – for det er jo godt å komme seg litt ut, som Sander beskriver det.
(Se videoreportasje nederst i artikkelen)
Skåler fungerer best
Kjølen, som gården heter, ligger inntil Kjølasjøen i bygda Rokke, nord i Halden kommune. Omkranset av skog på alle kanter ligger dyrka marka, bestående av alt fra sand og leire til myrjord. Gjennom årenes løp har nye dekar blitt dyrket opp, og langs jordekantene er det avskjæringsgrøfter og ryddig.
– Tilgang på gravemaskiner kommer godt med i jordbruket. Vi har også en lassbærer, så vi har rensa mye kanter rundt omkring, forteller Sander.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
I år skal han harve over de 700 dekarene de driver kornproduksjon på, før far Rune kommer og sår. Etter et tiår med en Lemken Rubin 9, gikk Rokke-bøndene til innkjøp av arvtakeren Rubin 10 til årets våronn.
– Vi har prøvd andre harver med gåseføtter, men vi har slitt med at det er mye fjell og stein rundt her. Så det er best med skåler, for dem ruller pent over.
Slitesterke redskaper
Hvert femte, sjette år drar de fram plogen, men i mellomtida er det én overfart med skålharva som gjelder.
– Det fungerer veldig bra. Lemken-harva har vært solid, og den forrige harva kjørte vi med de samme skålene helt til vi bytta den.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Av totalarealet på 700 hører 400 til gården, og i vekstskifte finner vi både hvete, havre og bygg.
– Vi prøvde oss på høstrug i fjor, og det slo bra an. Andre sleit med dårlig høsthvete, men høstrugen vi hadde var egentlig veldig fin, forteller Sander.
Vil bli bonde
20-åringen er spent på hva framtiden bringer, og når vi gjør intervjuet midt i jordbruksoppgjøret er det mange uavklarte spørsmål om næringas framtid.
– Skal kostnadene fortsette å stige, så er lønner deg seg å la det stå brakk etter hvert. Jeg klarer ikke helt å forutse hva det kommer til å bli.
Men gitt at prisene henger i hop, da er du innstilt på å bli gårdbruker?
– Da blir jeg gårdbruker, det er ikke noe tvil om! Jeg har kjørt traktor siden jeg var liten, og det er like moro den dag i dag. Så det kommer jeg til å fortsette med.